Streptokok B
Pozdravljeni,
29.10.10 so mi odvzeli vzorec brisa, ki je pokazal, da imam bakterijo streptokok B. Rezultat izvida sem izvedela šele danes. Ginekologinja mi je takrat na pregledu rekla, da ni vidnih znakov okužbe, zato sem mislila, da je vse v redu. Z možem namreč želiva otroka in sva po približno 1 tednu po tistem imela nezaščitene spolne odnose.
Sedaj bi morala jemati antibiotik Klimicin, vendar, ker ne vem, če sem noseča, mi je zdrav.sestra predlagala, da počakam na menstruacijo in šele nato začnem z zdravljenjem. Kakšne posledice bi bile, če bi se že danes začela zdraviti in bi bila noseča?
Po zdravljenju pa bi morala počakati 1 mesec in pol preden bi lahko zanosila. Zakaj tako dolgo? Kako nevarna je bakterija streptokok b? Ali je sedaj okužen tudi mož, če se prenaša s spolnimi odnosi?
Do perila je še skoraj 2 tedna..kaj pa če sem zanosila? Potem se ne smem zdraviti?
Zahvaljujem se Vam za odgovor!
Obupana.
Spoštovani,
včasih se mi zdi, kot bi se pogovarjali gluhi. Od kod prepričanje, da je streptokok pred nosečnostjo problem? Celo v nosečnosti je ta problem zeloooooo relativen in nam dela težave le v času poroda. S SGB je koloniziranih (če želite, okuženih) 25% žensk, torej ne gre za bolezen ampak za stanje, proti kateremu z antibiotiki ne bomo in ne moremo biti uspešni. Zdravite se torej lahko, vendar je naravni razervoar te bakterije v bistvu ustno-žrelna votlina in se v predel spolovila verjetno prenaša pri oralni spolnih odnosih. Če že, bi morali bakterijo “odstraniti” iz ustno-žrelne votline pri obeh spolnih partnerjih in še to bi bilo redko trajno uspešno, saj so razlogi za to verjetno nesanirano zobovje ali obzobno tkivo ter spremembe na žlezah žrelnicah. Klindamicin ni teratogen antibiotik, zato tudi v nosečnosti ni poseben problem.
Pozdravljeni,
torej, tudi, če sem 1 teden noseča, lahko jemljem Klimicin 300mg? Ker sestra mi je rekla, da je najbolje, da se zdravim, če nisem noseča.. ker bi lahko zdravilo škodovalo plodu? Zanima me drugo mnenje, Vaše.. Torej mi po zdravljenju ne bi bilo treba čakati mesec in pol do zanositve (če še nisem zanosila)? Imam lahko med zdravljenjem nezaščitene spolne odnose?
Brez zamere pa lep pozdrav!
vsekakor lahko zdravite in po zdravljenju ni treba čakati mesec dni, da bi lahko zanosili. Odgovor na vprašanje, če imate med zdravljenje lahko spolne odnose, je lahko tak ali drugačen. Če se želite res pozdraviti, bi SO sicer odsvetoval, zapovedati pa tega ni mogoče.
Vsekakor se želim pozdraviti, zato se odpovedujem SO med zdravljenjem. Ne razumem, zakaj je potem sestra (sicer se je posvetovala z ginekologinjo) tako odreagirala…ker vedno govorijo, da prve 3 mesece nosečnosti ne smeš jemati kakšnih koli zdravil. Tudi ginekologinja mi je že povedala, da v primeru glivične okužbe med nosečnostjo ne bi napisala nobenega zdravila, ker baje če “samo srbi” ni njihova skrb, edino če bi šlo za bakterijsko vnetje.
Klimicin moram jemati 7 dni, ampak kot ste mi prvič odgovorili, da to ni bolezen temveč stanje proti kateremu ne moremo biti uspešni z antibiotiki…jih pa moramo kljub temu jemati ali? Bi morala po 7-dnevnem jemanju nazaj na odvzem brisa, da vidim, če je vse ok?
Ker te zdrav.sestre so bolj skope z informacijami, ginekologinje pa ne moreš dobit na telefon.. 🙁 zato je večja sreča, da se lahko obrnem na Vas.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
vsekakor se prve tri mesece nosečnosti izogibamo lahkomiselnemu zdravljenju nedokazanih stanj oziroma, če za zdravljenje ni posebnega razloga. To ne pomeni, da zdravljenje ni dovoljeno. Morda mislite, da nosečnice v prvem trimesečju ne zbolevajo? Proti bakterijski vaginozi dolgoročno res ne moremo biti uspešni zgolj z antibiotiki, vseeno pa nam pomagajo pri prvih spremembah v pravo smer, saj moramo najti razloge, ki vodijo do neravnotežja v bakterijski sestavi nožnice, zakaj mlečnokislinske bakterije izginjajo ipd. Na slednje pogosto vplivajo življenjske navade, od prehrane, obleke, higijene (zlasti pretirane), antibiotiki proti drugim vnetjem drugod v telesu, stres, spolni odnosi, hormoni (tudi nosečnost) itd.
Pozdravljeni,
čeprav sem hotela počakati še 1 teden, če dobim M, sem začela z jemanjem Klimicina, ker imam že par dni pekoč občutek v nožnici, izcedka skoraj ni, rahlo srbenje, oteklina spolovila…a je to posledica streptokoka in bo zdaj po zdravljenju minilo?
Kot sem razumela se streptokok prenaša z oralnimi spolnimi odnosi..če bi se po končanem zdravljenju odpovedala tovrstnim odnosom, ne bi več “dobila” te bakterije? Ker ni fajn jemati te antibiotike, po 2 kapsulah me že malce boli trebuh, slabo se počutim..
Hvala Vam za odgovor!
Spoštovani,
se strinjam. Antibiotiki poleg škodljivih in nevarnih bakterij pobijajo tudi koristne in neškodljive, ki sodelujejo pri zdravi prebavi in presnovi v črevesju, zato se lahko pojavljajo težave ob oziroma po zdravljenju. Sicer absolutne varnosti glede streptokoka ni, vendar sem že večkrat zapisal, da SGB pri nas ne predstavlja pomembnega problema in zato sistematično iskanje in preganjanje te klice pri nas zato ni upravičeno.
Spoštovani,
pa mislite, da so moje težave z nožnico zdaj povezane s streptokokom? Ker če težav ne bi imela, se mogoče sploh še ne bi zdravila, če vi menite, da ta klica ni tako pomembna..
Ko končam zdravljenje, ta bakterija “izgine”?
Koliko časa po zdravljenju bi po Vašem mnenju morala počakati preden bi želela zanositi, če slučajno še nisem..?
Lep večer Vam želim!
ponavljam: streptokok sploh ne povzroča nobenih težav v nožnici. Odkrijemo ga po naključju, ko zaradi drugih problemov delamo mikrobiološke brise na patogene bakterije. Zaradi streptokoka se ni treba izogibati zanositvi. Tudi glede tega ponavljam: 1/4 žensk ima to bakterijo v nožnici in seveda tudi zanosijo, pa zaradi tega ni opaziti pomembnega problema.