Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Kakšna darila kupujete svojim otrokom za božič?

Default avatar
Veliko nas je takšnih ki komaj zvozimo čez mesec-finančno.Kakšna je vaša predstava o obdarovarju med božičem in novim letom ter koliko zapravite za darila predvsem me zanima za otroke?Koliko na otroka in kaj kupite?
Default avatar
Tudi mene je strah decembra. Predvsem pričakovanja otrok.
Moj otrok si letos na srečo želi eno poceni igračko. Sem jo pa že kupila sedaj, ker so imeli v Mullerju 20 % popust.
Default avatar
Mi obdarujemo samo še otroke. Zdaj dobiš lahko že zelo lepo darilo za malo denarja. Težko pa ti kaj svetujem, ker ne vem koliko so otroci stari in kakšnega spola.

Naš 1 letnik dobi lokomotivo, ki je polna svetlobnih efektov in gumbov-čist je nor na take zadeve, stane 12 eur, naša 4-letnica pa igro Lotti Karotti-mislim, da stane tam okol 22 eur. Pa kako sladkarijo zraven in bo,
Default avatar
Za Božič otrokom ne kupujemo daril. Za Miklavža nekaj posladkov/sadja, pa kakšno malenkost za novo leto (max 10 EUR, raje manj).
Default avatar
Pri nas doma smo bili finančno trdna družina, pa nam (otrokom) starša nikoli nista kupovala velikih daril. Ponavadi so bili copati, zokni, rokavice...ali pa kakšni zimski pripomočki, npr. sanke ali pa lopata, seveda še sladkarije in pomaranče. Vse tri smo cenile, kar smo dobile in še danes, ko sem odrasla, menim, da so moji starši ravnali pravilno. Čeprav sem v tistih letih imela včasih pomisleke, ko so se sošolci hvalili z darili, tudi za Veliko noč, ko se pri nas sploh nismo obdarovali.

Darila je pri nas nosil miklavž, za novo leto se ne obdarujemo (a folk se obdaruje za novo leto, al kaj?). Ko sem postajala starejša, pa je miklavž nosil samo še pomaranče, darilo pa je čakalo pod smrekico.
Default avatar
Iskreno se pogovorite z otroci in jim povejte da letos pač daril ne bo, ali da bo darilo skromno, malenkostno, ker je povsod kriza in tudi božički nimajo več debelih vreč...

Iskreno in pošteno se da vsem vse povedat, ne glede na starost. Moja hči že od majhnega ve, da pri eni plači (sva sami) pač ne gre in se ne more primerjat s tistimi ki imajo oba starša in večje prihodke. in pika.

Ne pretiravajte prosim, s tem "strahom" pred otroci, lepo vas prosim! Prej vas je "strah" kaj bodo "drugi" rekli, da niste nič kupili otrokom, a verjemi, veliko bolj pomembno je kaj drugega kot neka butasta darilna škatla zavita v šušteči, bleščeči štanjol....

Meni je najlepši del praznikov, okraševanje smrekce (umetne ofkors), in vonj po cimetovem pecivu, čaju, piškotih, petje pesmic, in mirno vzdušje pri tem, predvsem to...........
Default avatar
Pri nas smo kr pri kešu, ampak darila so bla zmeraj bolj simbolična. Ponavad sem dobu še manj kot prijatli.
Default avatar
malenkost kot pozornost,drugace pa je pri nas poseben ritual vsako leto..dedi(moj oce) zbere vnuke in izdelajo vse sami od jaslic,do okraskov,vse sorte,to traja ene 10 dni-veliko boljse kot nevem kaksno darilo..
Default avatar
Dobi kak glasbeni CD ali kakšno knjigo (ker je glasbeni in knjižni molj), zraven morda kaj, kar potrebuje od oblačil in to je to.
Najbrž tole znese kakih 40 EUR.
Default avatar
Jaz pa pravzaprav zadnjega pol leta počasi kupujem tiste pozornosti,ki jih bom decembra dala družinskim članom...
Pa mulc ima januarja rd,mož februarja,tašča marca,pravzaprav januarja praznuje še tast in dve nečakinji....Lažje mi je vsak mesec kupiti nekaj,kot decembra vse naenkrat...
Tako zdaj že pridno polnim za to namenjen najvišji predal v omari...je že kar nekaj notri,od sladkarij,do nogavic,majčk,zdaj tudi že rokavice,kape...Lepo počasi,pa bo brez odrekanja v decembru za obdarovanje mojih najbližnjih...
Default avatar
- je napisal/a:
To je zelo pametno, ker včasih na kakšnih razprodajah dobiš čudovite stvari za par evrov.
Default avatar
Velikokrat pa se da dobro stvar precej poceni kupiti na bolhi oz. drugih straneh z oglasi. Samo potrpežljiv moraš biti in čakati, da kaj pride... lepega, poceni... včasih dobiš tudi novo, zapakirano stvar.
Default avatar
Pri nas pa kupimo več kot smo zadnje čase finančno sposobni. Nekako je pač to običaj, da je takrat kaj več, kot običajno. Saj smo prilagodili, ampak ne zelo očitno. Sicer pa jaz ne morem reči otrokom (ki še verjamejo), da je Dedek Mraz v finančni krizi...
Imamo pa obred obdarovanja, čakanja kdaj pride, predvsem pa počasnega odpiranja daril, vsi gledajo, ko eden odpira, ne da je v 3 minutah vsega konec :-)
Default avatar
Pri nas dobijo otroci tipično kakšne tri darila od nas: nekaj takega, kar itak rabi (recimo nova bunda), nekaj takega, kar si sam zelo želi (in že dva meseca prej vsi poslušamo, da bo to dobil za Božič) in še kakšno presenečenje zraven (praviloma kakšna knjiga). Tudi tetam, ki hočejo kaj podariti, ponavadi namignemo, kaj rabimo (rokavice,...). Tako da vglavnem novembrske in decembrske nakupe zavijemo in smo vsi veseli :-)
Default avatar
Res lepo od vas, da ste popustili in zadovoljili svojo egoistično željo po imeti otroka in jih tudi imate. In sedaj morajo otroci poslušat in doživljat bedo, da pa ni denarja in da ne bo daril ali pa zgolj kakšna malenkost. Res super starši ste!
Pa ne zagovarjam tega, da morajo bit darila velika in veliko vredna, pač pa to, da zakaj mora otrok čutit bedo in pomankanje?
Da se ne more iskreno veselit praznikov in pričakovanja, ker mu bo po glavi rojilo, da je pa so doma revni, da ni denarja in da bo zgolj neka malenkost.
In potem se v vrtcu ali šili otroci hvalijo, ta otroka pa kaj reče?
To je zame čiti egoizem. Sama raje ne bi imela otrok, če bi živela v bedi in z mizerno plačo. Če bi sebe komaj preživljala, pa bi se tolažila sej bo že kako, glavno da bom mela otroka?
Bedni ste res!

ps(seveda so izuzeti primeri zaradi bolezni in smrti, nesreč. Veliko jih je takih, ki nič nimajo, pa kljub vsemu se odločijo za otroke. Seveda zakaj bi se pa oni odrekli otroku zaradi revščine?? )
Default avatar
mrzojeda je napisal/a:


ne morem se bolj strinjat! božiček v finančni krizi?! sanje vsakega otroka, da če že doma nimajo, bo pa božiček (pravljično bitje, halo!) nekaj lepega prinesel...ampak glavno, da imajo doma ljubezen, baje se živi tudi samo od tega...živi že živi...ampak življenje ni samo preživeti za moje pojme :)

in ja, sem med tistimi, ki nimam omejitve pri obdarovanju...in ja, mi je vredno dat za tiste iskrice v očeh 30, 50 ali pa 70 eur, ko se odpre pisan paket pod smrečico v krogu družine.
Default avatar
ursica je napisal/a:
Kaj filozofiraš bitje? Če ni denarja, je volja, iznajdljivost, dobrota... Kaj pa je zate življenje? Razen borbe za preživetje?

IN bogatašica, za iskrice si pripravljena odštet celo 70 eur!! Si jih sposobna prerazporediti, če se malo ozreš okoli sebe?

NISI. Ker boš večno na nivoju parazitov - brez poguma, brez svojih iskric - egoist, ki mu trenutno gre dobro, ko pa bo v stistki - ja je pa normalno, da pričakuje pomoč!
Default avatar
moja fanta sta stara 4 in 2 leti. In nimata še občutka za vrednost. Tako, na primer lahko ta večji božičku napiše, da bi imel recimo (letos aktualno) posteljnino mojstra Miha, pa eno kitaro. Meni se ne zdita veliki darili, bosta pa recimo okoli 40 evrov. Mislim, da je predhodnica mislila predvsem na kaj takega. ne da bo zdaj iskala darila za 70 evrov, ampak če lahko otroku daš nekaj, kar želi, da si lahko to privoščiš. Sploh pri manjših otrokih. Lani je hotel imeti rdečo žogo. Stala je 99 centov... Mislim, da otroku te starosti težko razložiš, če pa preprosto za tisto, kar si želi, nimaš denarja, pa pač rečeš, da jih je dedku mrazu zmanjkalo ali da ni našel....ne pa s finančno krizo....
Default avatar
Eden izmed mojih otrok si je zaželel nekaj takega, kar mu ne bi mogla kupiti, če bi imela ves denar na svetu.
Tudi podariti mu ne morem, ker je želja zares preogromna.


Drugače pa za božič običajno kupujemo lego komplete - teh se nikakor ne naveličajo in kakšne knjige.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet