Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Slab zadah

Slab zadah

Pozdravljena Tanč

Z brskalnikom sem prebrala vse na to temo. Moja hči (2,5 let) ima že kar lep čas slab zadah. Lahko govorim o letu dni. Seveda je zadah izredno slab po spanju, vendar tudi čez dan ne mine, le malo se omili. Tudi po umivanju zobk stanje ni vredu. Torej zobki vsekakor niso. Tudi na pogled so lepi in zdravi.
Sumim na želodec. Pisali ste, da je to lahko posledica neravnovesja kisline v želodcu. Hči mleka skoraj ne pije. Poje le en jogurt na dan.
Pišete tudi na infekcije v grlu. Seveda so viroze prisotne, tudi vnetja grla, vendar tudi ko ni bolana, zadah ostaja.

Kaj mi svetujete. Kje se naj zadeve lotim? Kaj se lahko naredi v primeru, da gre za težave v želodcu?

Hvala v naprej in lepo pozdravljeni.

Najprej lahko opravite nekaj ukrepov, ki jih na splošno svetujemo, npr. izpiranje ust z žajblovim prevretkom, uživanje pestre hrane (tudi kisle, en od znakov pomanjkanja želodčne kisline je npr. otrok, ki popije kis od solate, druga možnost pa je preveč želodčne kislne, ampak v tem primeru ima otrok vsaj občasne bolečine v žlički). Če nič od tgea na pride upoštev, je dobro pogledati, kakšni so mandlji, sicer pa počakati.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Neverjetno, kako ste zadeli. Večkrat sem ji ponudila kis od solate in ga ima zelo rada. Kisam vedno z limono in se mi je zdelo dobro, da popije malo C-vitamina. Sadja ne mara, zelenjavo pa nekako še kar poje.
Vsako jutro za zajtrk poje žitarice v riževem mleku (to mislim, da je zelo zdrav zajtrk). Malica v vrtcu (juhico, krompir-riž in meso), potem kosila z nami (večinoma različno kuhano zelenjavo z rižem), pri večerjah pa res nimam idej npr. en jogurt in malo kruha z medom.

Ali naj ukinem jogurt? Ali je zgoraj našteto dovolj pestra hrana?
Ker če razumem, bi bilo zanjo dobro, da je hrano, ki ji tvori malo kisline. Npr. svež pomarančni sok (če ji ga bom uspela “spraviti dol”).

Res hvala za odgovor.

Jogurta ni potrebno ukinjati, saj ima otrok že tako premalo mleka v prehrani. Riževo mleko namreč ni primeren nadomestek za kravje mleko iz prehranskega stališča.
Zdravnik lahko predpiše zdravilo Solutio Gastrica, ki uravnava kislost želodčne sluznice in običajno tudi ublaži zadah.
Ali morda otrok sesa palček? Taki imajo tudi običajno kar hud zadah.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,

Tudi mi se zadnje čase srečujemo s hudim predvsem jutranjim (čez dan se malo umiri, ampak ne izgine) zadahom pri našem 5,5 letniku. Lansko leto junija so mu odstranili žrelnico in mandlje (oboje mu je zelo hitro rastlo do faze, ko je že težko jedel) in rečeno nam je bilo, da je operacija uspela. Zobke ima lepe (nobene plombe), umiva si jih 2x dnevno. Trenutno tudi ni prehlajen, nosek pa vsaj 2x dnevno spiramo s fiziološko raztopino (ob prehladih še pogosteje)

Dan običajno začnemo s sveže narejenim sokom (sezonsko sadje), čez dan je v vrtcu, kjer tudi je, popoldne še kakšno sadje ali mlečni izdelki, za večerjo pa pogosto čokolino, žitarice… Običajno na dan spije (ne vsak dan) oz. poje skodelico domačega mleka (seveda prekuhanega).

Mi svetujete ponoven obisk pri otologu oz. kakšno drugo preiskavo oz. morda kakšno domače zdravilo?

Že vnaprej hvala in lep pozdrav
Maja

Sicer je jutranji zadah pogost in sam ne kaže na bolezensko stanje. Med spanjem imamo usta zaprta (lahko rečemo, da se ne zračimo), kar povzroči jutranjo zmajsko sapo, enako neugodno je spanje na odprta usta, ko zaradi izsušitve ustne sluznice nastane slab zadah.
Ni znano kakšno posebno ukrepanje. Če je otrok videti povsem v redu, ima primerno prehrano, pije dovolj tekočin, potem ni kaj ukrepati.

New Report

Close