Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Glavobol in slabo počutje

Default avatar
Pozdravljeni!

Mož je star 42 let in je pred par leti prebolel borelijo. Sedaj se mu večkrat, predvsem po kakšnem stresu ali večjem fizičnem naporu, najprej naredi herpes, nato ga začne zebsti, boleti glava, bruha, na splošno se slabo počuti.
Zanima me, ali je to v povezavi s prebolelo borelijo in, ali se bo to stanje izboljšalo oziroma ali je to mogoče pozdraviti?

Hvala in lep pozdrav!

Natka
Default avatar
Pozdravljeni!

Borelioza je v našem področju zelo pogosta okužba, vendar ne gre kar vse težave bolnika metati v isti koš, če jo je enkrat prebolel.
Niste napisala, kateri za kateri stadij borelioze je šlo (zgodnji stadij - zgolj kožne spremembe - ki je običajno popolnoma ozdravljiv z antibiotiki; ali za bolj napredovalo obliko bolezni, ko najdemo prizadetost različnih organskih sistemov, sklepov, centralnega živčevja, srca......), niti če je bil mož ustrezno zdravljen. Zato vam kakšnega konkretnega odgovora ne morem dati.

Res pa je, da je okužba s herpes simpleksom doživljenjska, in pri nekaterih ljudeh tako ob vsakem zmanjšanju imunskega odgovora (bolezni, viroze, fizični in psihični stres) pride do izbruha bolezni (herpes na ustnici, slabo počutje).

Lep pozdrav
Mateja
Default avatar
Stara sem 13 let in, ko vsako jutro vstanem se mi dela kar tema pred očmi in mi je slabo in imam vrtoglavico in ni tako hudo, po nekaj sekundah se mi slika izostri.Z vidom nimam težave.To imam že kakšni 2 leti mislim, da se mi je to prvič pojavilo tik pred prvo menstruacijo, zdaj pa se mi to dogaja skoraj vsako jutro, ko vstanem.Moja mama mi je povedala, da je on tudi to imela pa mislim, da ne toliko časa (ko je bila toliko stara je bila bolna in je bila veliko časa v bolnišnici).Rekla mi je, da to najvrjetneje nastane, če prehitro vstaneš iz postelje(se prehitro vzdigneš).
Velikokrat imam glavobole.Enkrat v maju en/dva dneva pred menstruacijo sem bila zelo depresivna, kar tako sem imela v očeh solze tudi, če ni bilo nič takega.Prvo menstruacijo sem dobila ko sem bila stara 11 let avgusta.Potem sem jo imela še 2x potem pa nič 1 leto pa pol.Je to PMS?

Zahvaljujem se za že vnaprej za vaše odgovore.
Default avatar
Pozdravljena!

Najverjetneje imaš nizek krvni tlak. To je značilno za mlada dekleta. Zato če zjutraj hitro vstaneš iz postelje, se ti naredi tema pred očmi, zavrti se, a zelo hitro mine. Iste težave se pojavijo, če se hitro dvigneš iz sklonjenega položaja. Vzrok pa je kratka slaba prekrvavitev možganov, če se hitro dvigneš. Da bi lahko omilila te težave, moraš dovolj piti in se izgibati prehitremu dviganju (počasno vstajanje iz postelje in iz sklonjenih položajev).
PMS dejansko obstaja. Dekleta so brez razloga razdražljive, depresivne, imajo lahko glavobole.... Tu kaj dosti ni za naredit (zgolj simptomatsko zdravljenje - Nalgesin ob glavobolu ali bolečinah v trebuhu, sprostitev, telesna aktivnost - nikakor se ne smiliti sama sebi!) . Da pa leto in pol nisi imela menstruacije, pa najverjetneje ni v redu. Lahko da gre zgolj za hormonsko neravnovesje, ko so se začeli prvi ciklusi, lahko pa tudi kaj drugega. Ali si že bila kdaj pri ginekologu? Ali so ciklusi sedaj redni? So še kakšne druge ginekološke težave?

Če bodo zopet veliki presledki med ciklusi, če so prisotne še kakšne druge težave, ti vsekakor svetujem posvet ali pregled pregled pri ginekologu.

LP
Mateja
Default avatar
Pozdravljeni!
mene pa že dalj časa daje nekakšen čuden občutek v glavi, kot da bi imel polno glavo, in kot da bi se mi vrtelo.drugače sem star 18 let, in ko sem prišel z morja kjer sem se prehladil,se mi je to začelo dogajati.sem šel k zdravnici in je rekla, da imam vnetje sinusov, tako da mi je predpisala Hiconcil in pa operil kapljice.sedaj po 3 tednih ni še vedno nič bolše, edino stanje se je malo spremenilo, tako, da me sedaj glava boli ko se vležem, ampak čez čas mine, ko pa stojim me pa ne.sem si zmeril tudi krvni tlak, ki je 128/63, utrip pa 74.me pa vse zelo skrbi ker grem jutri na maturantski izlet, tako, da bi res prosil za vaše mnenje.

Lp Luka
Default avatar
Pozdravljen!

Glede na to, da vaše težave trajajo že dlje časa in se ne poslabšujejo, greste lahko mirno na maturantski izlet.
Glede zdravstvenih težav pa toliko: ko se vrnete, se ponovno oglasite pri vaši zdravnici. Niste sicer natančno opisali, kje v glavi imate poln občutek/bolečine, ali je bilo kaj vročine, morebitne motnje sluha, vida... Po tem kar ste napisali pa gre lahko za sinusitis (kronični?), lahko pa tudi kaj drugega. Žal takole preko interneta brez kliničnega pregleda in ob skopih podatkih nihče ne more postavljati diagnoz. Potreben je natančen pregled pri specialistu ORL.

Lep pozdrav
Mateja
Default avatar
Pozdravljeni!
srečno sem se vrnil iz maturantskega izleta, sem šel pol tudi takoj na ORL, ki pa ni odkril nobenih težav s sinusi. diagnoza je bila vnetje dihalnih poti.Imam pa še vedno težave z glavoboli, ki sicer ne trajajo cel dan, ampak se ponavadi začnejo v šoli, in končajo ponavadi ko pridem domov.motnje sluha in vida nimam, tudi nimam več težav z vrtoglavico, ki se je prej občasno pojavila, se je pa pojavil nov simptom.ko se vležem na kavč, ali posteljo čutim bolečino v glavi, ki pa čez nekaj časa preneha.sicer mam čez en teden zopet pregled pri ORL, bi vseeno rad še vaše mnenje.

LP Luka
Default avatar
Pozdravljeni!
Srečno sem se vrnil iz maturantskega izleta, šel doma tudi takoj na ORL, ki pa ni odkril nobenih težav s sinusi.diagnoza je bila vnetje dihalnih poti.se pa težave, z glavo niso končala, sicer nimam nobenih tažav z vidom, ali sluhom, tudi ne več z vrtoglavico, se mi pa vsak dan posebej dogaja, da ko pridem v šolo, me začne glava boleti, ki preneha šele ko pridem domov.dodaten simptom je tudi, ko s evležem v posteljo ali na kavč, čutim bolečino v glavi, ki pa ne traja dolgo časa.sicer imam čez teden dni zopet pregled pri ORL, ampak me vseeno zanima še vaše mnenje.

LP Luka
Default avatar
Pozdravljeni!

Mene pa že dalj časa mučijo bolečine v glavi. Pred 4 mesci( 17. junija ) sem padel na glavo, izgubil zavest, dobil tudi napad, ki naj bi bil posledica padca in pristal za en dan v bolnici. Po tem dogodku je bilo vse v redu, potem pa ko sem pršel z morja , 25.8, sem pa začel čutit pritisk v glavi. Sem šel dvakrat k zdravniku, ki je dejal da je vzrok vnetje sinusov, ampak pritisk se še vedno ni nehal pojavljati, zato sem šel še k otorinolaringologu, in je dejal da imam samo vnete dihalne poti. Čez nekaj časa se je stanje izboljšalo, sedaj pa me na vsake toliko časa boli glava- 2, 3 dni zapored in potem neha- in pa vedno ko se uležem, imam v glavi občutek kot da bi mi nekaj pritiskalo na glavo, in mi jo stiskalo. Bolečina sicer ni močna, ampak zelo moteča. Ne vem a naj grem še enkrat k zdravniku, ali kar k nevrologu, zato potrebujem vaše mnenje.

Lep pozdrav, Luka
Default avatar
Pozdravljeni!

Pred 2 dnevi me je ponoči začela hudo boleti glava, prav tako so se pričele bolečine v trebuhu in občasno v jajčnikih. Prav tako sem imela čedalje bolj zamašen nos. Ker sem mislila, da gre najverjetneje za kakšno virozo, sem si v lekarni kupila škatlico Coldrexa in ga začela jemati. Počutila sem se tako slabo, da sem ga vzela vsake 4 ure (tako kot je v navodilih o dovoljenih odmerkih). Opazila sem, da ko tablet "prime" se počutim bolje, ko pa po približno 3h urah popusti, je stanje enako kot na začetku....bolečine v trebuhu,jajčnikih,glavobol... Prav tako imam vsake toliko časa vročino (okoli 37.5). Zanima me, če mogoče veste kaj bi lahko bilo in glede na to, da grem lahko k zdravniku šele v ponedeljek, imate mogoče kakšen nasvet , kaj bi pripomoglo k boljšemu počutju?

Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni!

Na to kar ste povedala, vam kakršne koli diagnoze ne morem dati. Lahko je respiratorni infekt (tipični znaki: nekoliko povišana telesna temperatura, boleče žrelo, zamašen nos, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, suh kašelj....). Vendar pa bolečina v trebuhu in/ali jajčnikih ne spada zraven. Če se težave niso umirile (ali se vsaj izboljšale), bo potrebno k dežurnemu zdravniku, kajti v trebuhu se lahko marsikaj dogaja......in ni dobro čakati.
Coldrex je simptomatsko zdravilo, namenjen lajšanju težav, jih pa jih ne odpravi (ko učinek mine, se težave vrnejo).
Sicer pa k počutju v akutni bolezni pripomorejo: počitek, simtomatska zdravila (Lekadol....), pitje dovolj tekočin, vitaminski pripravki..... Vendar: pri bolečini v trebuhu, ki ne izzveni v 2 dneh, je potrebno ugotoviti vzrok (oziroma izključiti nevarne diagnoze).

Lep pozdrav
Mateja
Default avatar
Pozdravljeni!
Sem študentka, stara 22 let. Že od osnovne šole me vsake toliko časa napade migrena (z avro - mravljinci v rokah, po vratu, izguba dela vidnega polja itd.). S tem sem se sprijaznila, saj so mi zdravniki vedno rekli, da smo nekateri pač bolj nagnjeni k temu...
Sedaj me že kak teden muči slabo počutje; malo mi je slabo, včasih me oblije vročica, malo me boli glava, ... Pravzaprav ne znam natančno opisati, vendar je zelo zoprno, saj nikoli ne vem, če bom lahko opravila obveznosti, ki me čakajo tekom dneva.
Naj še dodam, da so mi že kot otroku rekli, da imam povečano ščitnico (golšo), vendar tega niso nadalje pregledovali..
Prosim vas za nasvet. Hvala!
Default avatar
Pozdravljeni!

Z migreno ste se navadili živeti kot vidim. Verjetno imate zdravila, ki jih vzamete med napadi. Obstajajo pa tudi profilaktična zdravila za preprečevanje napadov, ki jih običajno uvede nevrolog, če so napadi zelo pogosti.

Kaj je razlog vašemu sedanjemu slabemu počutju, je takole nemogoče reči. Lahko se kuha le kakšna viroza. Nosečnost je izključena?

Kar pa se tiče ščitnice: nepravilno delovanje ščitnice ima številne in raznovrstne znake, tudi težave, ki jih vi navajate, bi ji lahko pripisali. Beseda golša pomeni zgolj povečana ščitnica in ne pove nič o njenem delovanju. Kako deluje lahko ugotovimo s preiskavo krvi (ščitnični hormoni v krvi).
Če so vam rekli, da ste imeli golšo, se naprej posvetujte z vašim zdravnikom. Sicer kakšno posebno zdravljenje ne pride v poštev običajno (če ni hormonskih nenormalnosti), je pa treba 1x letno kontrolirati TSH. Če gre res za golšo, je najbolj primerno, da vas napoti k tirologu.

Lep pozdrav
Mateja
Default avatar
pozdravljeni,

moje težava je ,da me v zadnjem ćasu velikokrat boli glava cca 1 do 2 krat na teden.Prične ponoči in vedno mine nekje pa 12-13h urah ali nekje po kosilu.Boli me ponavadi polovica glave.To opažam zadnje 3mesece prej pa me je morda bolela 1 krat na mesec..Star sem 35 let, normalne teže in tudi pred 3 meseci ko so mi naredili krvno sliko je bila ok,pritisk 110-65..imam stresno službo..počutim se velikokrat utrujenega in slabo spim..včasih se mi zdi da me nekaj stiska pri srcu in to čutim tudi v levo roko...sem kar v skrbeh.Nikoli prej nisem bil bolan.
Default avatar
Pozdravljeni!

Glavoboli imajo lahko različne vzroke. Najbolj nevarno je (da je v ozadju huda bolezen): nenaden hud glavobol, sočasne motnje vida ali drugi nevrološki izpadi (motnje govora, delne ohromelosti, motnje ravnotežja), sočasna povišana telesna temperatura, postopno čedalje hujši glavobol....
Tega ne naštevate. Tudi po opisu sodeč gre verjetno bolj za funkcionalne težave (psihične), tudi občasno stiskanje v prsih in slabo spanje lahko sodita sem.
Kar se tiščanja v prsih tiče: ali je vezano na napor? se pojavlja tudi ponoči??? V vsakem primeru je potrebno posneti EKG.
Kar pa se glavobolov tiče: pogovorite se o tem z vašim zdravnikom. Po opisu so postali pogostejši. Bil bi smiselen pregled pri nevrologu. Verjetno bo vse v redu, vi pa boste pomirjen in težave se bodo verjetno izboljšale. Nekaj pa boste morali storiti tudi sami - človeški organizem ni neuničljiv, stres pa stvar, ki ga uničuje!

Lep pozdrav
Mateja
Default avatar
Pozdravljena Gospa Mateja Škufca Sterle, dr. med.,

stara sem 29 let, samska in imam popolnoma normalno življenje, dokler se zadnja 2 meseca niso pojavile naslednje zdravstvene težave:
-vsakodnevne slabosti v želodcu
-vsakodnevne vrtoglavice
-ob branje knjige, gledanju TV… mi postane slabo in pritisk v glavi
-na čase megleno vidim in se težko skoncentriram
-čez dan nimam velike potrebe po hrani, vendar vseeno nekaj pojem. Ko grem zvečer spat me ponoči zgrabi huda lakota ( najbolj sladke jedi)
-čez dan sem velikokrat zelo utrujena
-večkrat imam mravljince v rokah
-pridejo dnevi, ko pozabim stvari, katere so moja rutina (npr .telefonske, datume…)
-včasih imam utežen govor, tega prej nisem imela nikoli
-imam vsak dan veliko potrebo po sladki hrani

Prosila bi Vas za pomoč, saj me zmeri bolj skrbi.
Že v naprej se vam zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.
Default avatar
Pozdravljeni!

Številne težave, ki jih navajate, težko damo na skupni imenovalec. Če bi bili moja pacientka, bi vsekakor želela, da vas prej pregledam in ev. opravim osnovne preiskave krvi, preden bi vam kaj konkretnega lahko rekla.
Težave so lahko psihogenega izvora - razna anksiozno depresivna stanja, ki se lahko kažejo s telesnimi znaki.
Vendar vam ne morem zagotoviti, da telesno ni z vami nič narobe.
V vsakem primeru - dogovorite se z vašim izbranim zdravnikom za pregled.

LP
Mateja
Default avatar
Nekje 10 let nazaj sem bila bolna, imela vročino, glavobol, nato pa se mi je zgodilo nekaj zelo čudnega - nisem mogla govoriti. Takrat mi je bilo to dejansko smešno, ko pa zdaj pomislim za nazaj me zelo skrbi. Nisem bila zmedena, tudi mami ki je bila zraven sem brez problema razumela. Trajalo je kakšne pol ure, ni bilo dolgo. Stara sem bila 15 let. Je to nekaj kar bi me moralo skrbeti, sem imela morda možgansko kap (TIA)? Ali je možno, da je bila migrena ali kaj popolnoma drugega? Bi morala kaj k zdravniku, bi to sedaj sploh imelo kakšen smisel?

Najlepša hvala
Default avatar
Pozdravljeni!

Če je dejansko šlo za nezmožnost govora, bi se bilo smiselno pogovoriti z vašim zdravnikom. Dobro bi bilo kontrolirati dejavnike tveganja za srčnožilne bolezni (pritisk, sladkor, maščobe, kajenje, telesna dejavnost).
Nezmožnost govora je lahko znak različnih bolezni, zlasti nevroloških, vendar pa je 10-letno obdobje brez težav dolga doba. Da bi kakšna bolezem tako počasi potekala (med prvim simptomom in izbruhom bolezni), je bolj malo verjetno.

Takrat niste bila nič pri zdravniku? Glede na vročino bi lahko bil takrat tudi kakšen infekt, ki je izzvenel.

Lep pozdrav
Mateja
Default avatar
Pozdravljeni ze pol leta cutim zeloo rahel glavobol,,to ni prav glavobol da bi zdej jedla tablete ali kaj takega,vec je prav tako da me na sekud zaboli pa mine ,pa spet tko,,dostikrat na dan,,zdej v zadnje dneve ,,ko me zaboli,,me bolijo tud oci ,in imam mravljicenje po glavi,,,zanima me ali je mozno da je to od stresa,in straha pred nekaksno boleznijo,sem hipohonder,in se zelo bojim,,in vseh bolezni me je strah ,,,ze celo leto sem pod stresom,,in vsa napeta,,vcasih mi tud pride slabina,,mucnina,,ampak ne bruham,,hvalezna bi bila ce mi odgovorite,lp

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj