Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

depresija pri sinu

Default avatar
Pozdravljen,

Na vas se obračam, ker hitro odgovarjate in res rabim hiter odgovor. Moj sin je star 17 let in nekaj časa jemlje roaccutan tablete proti aknam. Pojavila se mu je tako huda depresija, saj piše da je top eden stranskih učinkov. Namerno izostaja iz šole, pa odličnjak drugače, ima samomorilne misli, je tako depresiven, joka, takega ga sploh ne poznam. Želel si je da ga naročim k psihiatru, pa so povsod čakalne vrste. Ali mu lahko kupim kake tablete, da bi ga pomirile? Ne vem več kako naj mu pomagam, bom pa še jaz kmalu podlegla temu, ker me nenehno skrbi.

Hvala in lep dan.
Default avatar
Pozdravljeni!
Se oproščam za zamudo....
Depresija je lahko res stranski učinek tega zdravila. Ne glede na to, vaš sin nujno potrebuje zdravniško pomoč. Predlagam, da se čim prej (takoj ko je mogoče) obrnete na njegovega osebnega zdravnika. Do takrat sina ne puščajte samega oz naj bo pod nadzorom. Verjetno bo potrebno ukiniti roaccutane, kljub temu bo najverjetneje potreboval tudi pomoč psihiatra (in osebni zdravnik lahko v vašem primeru uredi hitro obravnavo)
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,

Hvala za res hiter odgovor. Sem že bila pri njegovi zdravnici in smo že imeli en pogovor s psihiatrom. Nikoli ni imel nobenih problemov ali takih nagnenj, niti ni v družini nič podobnega in res nas je doletelo kar naenkrat. hudo mi je, da je tako težko dobil te tablete za kožo. Obiskal je kar nekaj dermatologov, pa mu jih nihče ni predpisal, ker je imel jeterne teste slabe. šel je k samoplačniku, ta mu je predpisal tablete, in sedaj mu ne moremo dopovedat, da jih ne sme več jest. Njemu je to kot suho zlato, ker je res grozno mozoljast ne samo po obrazu tudi po hrbtu in prsih. Psihiater je rekel, da ni tako hudo, da bi ga hospitalizirali, dobil je pomirjevala. Mene pa vseeno skrbi in gloda. Enostavno sedaj pa sem jaz v krču, ne morem normalno v službo, ne da bi razmišljala o najslabšem. grozno. Kako lahko sploh obstajajo tablete, ki imajo take stranske učinke.

Hvala in lep dan.
Default avatar
Žal imajo vsa zdravila lahko stranske učinke, tudi zelo hude, pa četudi so to zdravila, ki jih jemljemo za "vsakdanja" in jih kupujemo sami. K sreči so hudi stranski učinki redki in tudi omenjeno zdravilo veliko ljudi jemlje brez težav, vaš sin je na žalost med tistimi z manj sreče. Akne so v zdajšnji situaciji drugotnega pomena, depresija zdaj prednostna težava.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,
Se opravičujem, ker vas nadlegujem z istimi vprašanji. Ampak je viken in ne vem na koga se obrniti, me pa eno vprašanje razžira. Sin je dobil pri psihiatru tablete Asentra, ki naj bi vzel eno na dan. 50 mg. Sicer se je zelo umiril in se tudi nasmeji, kar prej ni bilo, sem pa opazila, da veliko spi, je zaspan. Včeraj sem mu pregledala škatlico s tableti in opazila, da jih več manjka, kot bi jih moralo. Pogovorila sem se z njim in mi je povedal, da je tri dni jemal kar po dve tableti, eno zvečer, drugo zjutraj. čeprav mu je zdravnik predpisal samo eno. Pravi, da je poleg vsega sedaj še nesrečno zaljubljen in je kar vzel tableto, da bi zbral pogum za punco. Opazila sem, da ima tudi zelo povečani zenici, najbrž od zdravil. Zanima me, ali je to zelo narobe, da je vzel dve tableti, ali mu to lahko škodi? Psihiatra ima šele 15. 3. in dermatologa 25.2.. Upam, da mu bo dermatolog ukinil tablete za kožo, ker je naredil te dni tudi jeterne teste in ima zelo slabe, ker so bile te tablete začetek njegove depresije. Ko jih je začel jesti, je postal depresiven, kar naprej krvavi iz nosu, koža pa ni nič boljša. ko mu vsi dopuvedujemo, da mu te tablete škodijo in naj jih ukine, nas ne posluša, zanj so svete. Kot bi bile te tablete roacutane, edina pomoč za mozolje. In ker mu do sedaj 4 različni dermatologi niso zaradi jeternih testov hoteli napisat tega zdravila, je šel k privatniku, ki mu jih je brez težav napisal. Upam, da mu jih sedaj tudi ukine.

Še enkrat hvala in lep dan.
Default avatar
Pozdravljeni še enkrat! Mislim da vaš sin delovanja asentre ne pozna kaj prida, če meni, da mu bo lažje uspevalo loviti punce, če si bo za 3 dni dvignil odmerek antidepresivov. Načeloma 100 mg za blizu odraslega človeka (oz nekoga s primerno telesno težo) ni noben nevaren odmerek, a jemanje po svoje nikakor ne bo prineslo niti koristi niti lepše bejbe (torej maximalno odsvetujem). Malo preseneča, da je uspel izprositi terapijo od dermatologa, ko so mu jo drugi že odsvetovali....zato predvidevam, da mu je bila predpisana na podlagi zmotnih/lažnih informacij, starih izvidov, nepozornosti zdravnika....(?!) na kar bi ga bilo vrednoo opozoriti Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,

Saj ne, da bi ga zagovarjala, ni mu namen, da lovi punce tako. Je zelo zaprt in nima veliko prijateljev, ravno zaradi tega, ker je odličnjak in mu je bila do sedaj pomembna samo šola. Sedaj mu je pa všeč ena punca in ker je v depresiji in ima trenutno zelo slabo samopodobo, je rekel, da je vzel po dva tableta, da bi zbral moči. Pogovorila sva se in upam, da bo pametnejši. Sem se pa odločila poklicat v ponedeljek njegovega psihiatra in mu povedat, da se še on pogovori z njim, ker menim, da bo drugače, kot če posluša mamo. Kar se deramtologa tiče. Dosedaj je hodil na Dermatološko kliniko. Morda je imel nesrečo, da so se vedno zamenjali zdravniki in je vedno naletel na drugega in ni imel nobene konkretne terapije. Odtehtalo je pa tudi, da je povsod nesel s seboj izvid gastroenterologa in mu nihče ni upal dati tega zdravila. Pa se je prijavil k privatniku, na samoplačniški pregled. Ne bom omenjala imena zdravnika. Jaz sem bila z njim tam prvič, ko je dobil tablete, sem mu povedala, da ima težave z jetri, s seboj sva imela zadnji izvid jeternih testov in izvid gastroenterologa. Kljub vsemu mu je napisal recept prvič za 6 škatel. Ni me opozoril na take stranske učinke. Vsa zadeva niti ni poceni, ena škatlica tablet je okrog 20 eur. Potem pa se je začelo pojavljat kup stranskih učinkov. Krvavitve iz nosu, zaradi katerih je moral na ORL in so mu žgali žile, ker je nenormalno krvavel. Tudi to ni motilo dermatologa. Vsa dejstva smo mu predočili. In sedaj ta depresija. Kot strela z jasnega. In moj sin še vedno verjame, da mu bodo tablete pomagale. In nič ni bolje. še slabše. Kožo ima suho in je še bolj grozen videt. In ko greva sedaj drug teden na kontrolo, upam, da mu ne bo več napisal te terapije.

Hvala.
Default avatar
Punce so OK :-) Pomagalo pa mu to ne bo. Koža je kot rečeno trenutno marginalna težava, če ima kup drugih težav, ki mu jih lahko povzročajo zdravila proti aknam. Kar zadeva dermatologa, ima pacient vso pravico prositi za pojasnilo, kaj lahko pričakuje od predlagane terapije in kaj meni o kombinaciji teh zdravil z slabimi jetrnimi testi, depresijo in ostalimi težavami. Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj