Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ultrazvok aorte

Default avatar

krele

Pozdravljeni!

Na dveh ultrazvočnih preiskavah aorte, ki sta narejeni v istem mesecu (november 2009), je ugotovljena dilatacija ascedentne aorte in sicer enkrat 47 mm, drugič 52 mm..Zanima me kateremu rezultatu naj verjamem? Preiskava opravljena neodvisno t.j. dva različna kardiologa.
Ali se premer aorte lahko spreminja (od danes do jutri ipd.)? Kakšna je natančnost ultrazvočne preiskave dilatacije aorte?
Ali je CT aorte bolj natančna preiskava?

Hvala za vaš cenjeni odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Premer aorte v teku enega meseca se lahko rahlo poveča, vendar zelo dvomim, da se je toliko povečal kot ste napisali. Ali je bil bolnik med prvim in drugim pregledom nekaj časa hudo bolan z visoko vročino zaradi neznanega razloga? Ali je bolnik v tem času utrpel hud udarec v prsni koš? Če je bolnika pregledal samo en kardiolog, kako je razložil opazovano razliko velikosti aorte?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

krele

Spoštovani,
-bolnik ni bil bolan in ni utrpel udarca-poškodbe
-pregleda sta opravila dva kardiologa zato tudi sprašujem o ev. napaki odčitavanj ultrazvoka oz. o neki ''normalni'' napaki, ki se lahko pojavi če preiskavo opravljata dva kardiologa ali celo en sam.
Torej zanima me predvsem natančnost metode ultrazvočne preiiskave. Vemo, da so pri vsaki meritvi odstopanja oz. napaka merilne metode.

Hvala!
Default avatar

Boris Cibic

V knjigi o srčnih boleznih, ki jo je izdalo Evropsko kardiološko društvo leta 2006 so navedeni 3 različni premeri ascendentne aorte (na začetnem, srednjem in zgornjem delu). Največji premer je srednji (36 mm), najmanjši zgornji (34 mm). Razlike, kot vidite, so majhne, je pa pri razširjeni aorti možno, da so večje. Morda bi s to ugotovitvijo zadovoljivo razložili različna izvida. Vsekakor dvomim, da bi se v teku nekaj tednov(?) premer tako močno spremenil. Verjetno vam je znano, da je potrebno zasledovati rast premera zaradi ugotovitve, da zelo naraste nevarnost počenja aorte, ko se premer poveča na preko 60 mm.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar