Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

amenoreja

Default avatar
Spoštovani!

Stara sem 26 let. Imam primarno oligo-amenorejo. Moje M so od vsega začetka povsem neredne. Pred enim letom sem začela jemati Diane 35, zaradi najdene ciste na enem jajčniku (z jemanjem sem že zaključila). Pred tem sem, zaradi odsotnosti M, tri leta M sproževala s tabletami Primolut, tako da sem pod vplivom teh tablet "pridelala" pribl. 3 krvavitve/letno. V tem času sem pribl. 4-krat bila na odvzemu krvi (LH, FSH, prolaktin), ampak izvidi so bili vedno vredu. Trenutno ne jemljem nobenih tablet, M pa kot običajno ne dobim. Imam velike težave s prekomernim izločanjem loja, kar se zelo pozna na moji koži in laseh. Zjutraj ko se zbudim imam na koži masten film, ki izgleda tako kot da bi se namazala z oljem. Ko kožo očistim, se masten film hitro povrne. To vse je že precej najedlo mojo psiho. Pri 26 imam težave najstnika in nelepo kožo, kar mi jemlje še tisto malo samozavesti kar je imam. Mojega G. sem prosila za napotnico za endokrinologa in jo tudi dobila, tako da sem naročena konec februarja.
Kakšno je vaše mnenje glede mojih težav in kaj lahko pričakujem od obiska pri endokrinologu? Verjetno bodo naredil teste različnih hormonov, zato me zanima ali bo potrebo za odvzem krvi počakati na M oz. jo sprožiti (pri odvzemu za LH, FSH in prolaktin je bilo tako) ali se odvzem lahko naredi katerikoli dan v ciklusu?

Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Default avatar
Spoštovani!

Glede na navedene težave je možno, da gre pri vas za PCOS. Opravili boste pregled in hormonske teste pri endokrinologu. Glede na to, da menstruacije trenutno sploh nimate, pred pregledom pri endokrinologu ni potrebna nikakršna hormonska stimulacija.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani!

Hvala za odgovor, zanima pa me še nekaj. Ali je možno, da pri meni gre hkrati za višek moških sp.hormonov in za pomanjkanje ženskih sp.hormonov, glede na to da se mi jajčniki ne odzivajo na delovanje gonadotropnih hormonov (vrednosti gonadotropinov so OK, ampak M pa ne dobim)? Ali je za moje težave teor. dovolj samo povečana raven moških sp.hormonov in so vrednosti ženskih sp.hormonov lahko ob tem čisto narmalne?

Lp
Default avatar
Spoštovani!

Verjetno gre pri vas za zvišane ravni androgenov. Ustrezne preiskave boste opravili pri endokrinologu.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani ponovno!

Prosim Vas za komentar izvida:

glukoza 5,5 mmol/L
holesterol 5,0 mmol/L
trigliceridi 0,32 mmol/L
HDL 1,56 mmol/L
LDL 2,75 mmol/L
testosteron 5,9 nmol/L
dehidroepiandrosteron 9,2 μmol/L
anti-Mul.hormon >22,5 ng/mL
LH 18,7 mIU/mL
FSH 5,0 mIU/mL
prolaktin 17,5 μg/L
prolaktin2 12,0 μg/L
prolaktin3 10,7 μg/L
17-beta-estradiol 0,26 nmol/L
vitamin D 42,5 nmol/L
TSH 2,19 μU/mL
kortizol 8.00 631 nmol/L

Pri tem naj povem, da sem zadnjo M imela pred 6-imi meseci. Moj ITM je 20,5.
Hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani!

Glede na navedene laboratorijske izvide je zvišana vrednost testosterona in anti Mullerjevega hormona, ostale vrednosti so v mejah normale. Tudi ob normalni vrednosti ITM je možno, da gre za PCOS. Priporočam obisk pri ginekologu in endokrinologu in morda ponovno uvedbo Diane 35 ali podobnih preparatov.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani!

Hvala za hiter odgovor. Zanima me še to, kako je z obdobjem jemljeja Diane 35? Namreč na mene so zelo ugodno vplivale, ampak mi ginekolog ne pusti, da bi jih jemala dlje kot 1 leto, medtem ko slišim, da nekateri drugi ginekologi pustijo svojim pacientkam (pa imajo nekatere med njimi veliko manjše težave kot jaz), da jih jemljejo več let skupaj, ne le eno. Ni mi jasno kaj zadržuje mojo zdravnico in to ob vseh teh težavah?

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani!

Diane 35 lahko jemljete tudi več let. Vsekakor je ob jemanju zdravila potrebno kontrolirati krvni tlak, jetrne teste in redno obiskovati ginekologa.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani!

Pred kakšnim letom sem prenehala jemati KT (Diane 35 sem jemala 3 leta) in od takrat še nisem dobila menstruacije. Vmes sem imela precej stresno obdobje, tudi sem se intenzivno ukvarjala s športom. Stara sem 30 let, visoka 168 cm, težka 48-50 kg.
Nekaj mesecev pred prenehanjem jemanja KT sem imela probleme s splošnim počutjem. Krvni izvidi so pokazali izredno nizke trombocite in nekoliko pomanjkanja železa, vendar je nadaljnji pregled pri hematologu pokazal vse vrednosti normalne. Kakšna 2 meseca po prenehanju jemanja KT sem prebolela hudo vnetje ledvic (po tem in tudi pred tem nisem imeli nikoli vnetja mehurja, ledvic ali podobnega).
Že več let (4-5) me spremlja izredno suha, srbeča in luščeča koža (diagnoza: luskavica), ki pa se pojavlja samo po dlaneh.
Športno dejavnost sem v zadnjih mesecih zelo zmanjšala (še vedno se gibam 3-4 krat tedensko, vendar manj intenzivno), v prehrano sem uvedla še več zdravih maščob (olivno, repično olje, oreščki). Jem ribe, jajca in mlečne izdelke (sicer v manjših količinah) in tudi meso (piščanec) 1-2 krat tedensko. Kljub temu se ne zredim in v zadnjem času me je začelo resno skrbeti, ker menstruacije že tako dolgo ni. Kako vzpostaviti spet ravnovesje v hormonskem sistemu?
Moja menstruacija je bila do pred ok. 6 let redna in neboleča, potem pa je zaradi stresa in izgube 2-3 kg (prej sem imela vedno med 50 in 53 kg) postala neredna. Očitno tudi jemanje KT tega ni popravilo. Preiskava TSH (2 leti nazaj) je pokazala vrednosti v mejah normale. Ne vem več, kaj se dogaja z menoj.
Želela bi vzpostaviti spet lasten ciklus (brez jemanja KT), čez 1-2 leti bi rada zanosila.
Kaj je najbolj možen vzrok za tako dolg izostanek menstruacije?
Ali je lahko kakorkoli povezano s prebolelim vnetjem ledvic (bi lahko to povzročilo kakšne okvare npr. na jajcevodih)?
Ali je lahko vzrok samo v nekoliko prenizki telesni teži? Je možno da zaradi kakšnega vzroka ne absorbiram določenih hranil in je izguba menstruacije posledica tega?
Kakšne preiskave bi mi priporočali?

Najlepša hvala za vaš odgovor.
Default avatar
Spoštovani!

Glede na navedeno je pri vas najverjetnejši vzrok za izostanek menstruacije stanje po nekajletnem jemanju oralnih kontraceptivov in izguba 3 do 4 kg telesne mase. Po prenehanju jemanja OK včasih menstruacia izostane tudi za daljše obdobje. Prebolelo vnetje ledvic, po mojem mnenju, ni v zvezi z izostankom menstruacije. Priporočam opraviti ginekološki pregled za oceno stanja maternične sluznice in jajčnikov, ter morda določitev prolaktina in FSH v serumu.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani ponovno!

Pišem glede na moj zgornji post z dne 24.03. Ponovni krvni izvidi so sledeči:

testosteron 5,8 nmol/L
dehidroepiandrosteron 8,8 μmol/L
anti-Mul.hormon >22,5 ng/mL
SHBG 144,7 nmol/L
albumin 47 g/L

Pregled rodil pri G ni pokazal nobenih posebnosti, tudi cist na jajčnikih naj ne bi bilo.

Prosim Vas za razlago izvida. Zelo presenečena sem bila, da mi na jajčnikih niso odkrili nobene ciste, zato me zanima ali je možno, da ciste so prisotne, vendar jih z ultrazvokom ni bilo mogoče videti? Lahko povečan AMH nakazuje še na kaj drugega, razen na ciste? Kaj predlagate, da bi bilo najbolje storiti v mojem primeru?

Hvala in lp!
Default avatar
Spoštovani!

Glede na priložene izvide je nekoliko zvišana vrednost testosterona in SHBG, predvsem pa anti Mulerjevega hormona. Zvišana vrednost slednega lahko govori za PCOS ali pa zmanjšano funkcijsko rezervo jajčnikov druge etiologije (avtoimunska vnetja...). Priporočam posvet oziroma pregled pri ginekologu ki se usmerjeno ukvarja z neplodnostjo, oziroma zmanjšano fertilno sposobnostjo.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani ponovno!

Endokrinolog mi je uvedel Diane 35 + Androcur 100, tako da sem zdaj že dva cikla jemala tablete Diane in hkrati (prvih deset dni cikla) Androcur. Stanje kože se mi je vidno izboljšalo, cikel je reden. Imam pa kontrolo čez en mesec, zato moram dati kri (še v času terapije) in tukaj imam eno vprašanje. Kri naj bi dala nekje med 2. in 5. dnem ciklusa, če sem prav razumela. Ne vem kateri dan naj štejem za 1. dan M...naj razložim...po štirih dneh 7-dnevenga premora se mi je pojavil rjav nožnični izcedek, ki je trajal 3 dni brez kakršnihkoli krčev, 4.dan pa se mi je pojavila močnejša krvavitev (sveža kri), ki so jo spremljali močni krči -to je bilo včeraj. Danes je krvavitev dosti šibkejša in ne spremljajo je krči. Bo vredu, če štejem za prvi dan M včerajšnji dan in grem jutri na odvzem krvi? Bo vredu tudi zaradi tega, ker bom danes zvečer vzela novo tabletko Diane in Androcur, in ali to nič ne moti?

Hvala in lp!
Default avatar
Spoštovani!

V prejšnjem odgovoru ste zapisali, da mi priporočate posvet oziroma pregled pri ginekologu, ki se usmerjeno ukvarja z neplodnostjo, oz. zmanjšano fertilno sposobnostjo. Glede na to, da ne delam na zanositvi (v tem trenutku še ne načrtujem nosečnosti), me zanima na kak način naj pridem do tega zdravnika? Me bodo sploh sprejeli?

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani!

Glede zmožnosti zanositve se lahko posvetujete tudi z izbranim ginekologom in endokrinologom. Če nosečnosti trenutno še ne načrtujete obisk v centrih za zdravljenje sterilnosti ni smiselen.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P