Domače živali in veterina

Odgovarjajo:

s psom na vlak

Default avatar
Ali kdo ve kaki so pogoji, če želiš s psom na vlak?
Default avatar
Prevoz živali
Potniki lahko z vlaki Slovenskih železnic brezplačno prevažajo majhne udomačene živali, ki so zaprte v kletke ali košare in ki se lahko namestijo kot osebna prtljaga, ter majhne pse, če jih je mogoče držati v naročju.
Večji psi morajo imeti nagobčnik, biti na vrvici ter ležati na tleh, tako da ne ovirajo drugih potnikov. Zanje je treba v notranjem prometu plačati polovično ceno vozovnice za 2. razred potniškega vlaka, v mednarodnem prometu pa polovično ceno vozovnice po mednarodni potniški tarifi.
Ob vstopu v vagon morajo z navzočnostjo večjega psa soglašati sopotniki. Če sopotniki temu nasprotujejo, se obrnite na sprevodnika ali vodjo vlaka, ki bo poskrbel za ustrezno namestitev.
Manjše živali vas lahko spremljajo v večini vlakov. V spalnih vagonih in vagonih z ležišči in posteljami pa se psi lahko vozijo le, če je potnik v oddelku sam - torej le, če ste zakupili ves oddelek. Na nobenem vlaku živali ne smejo vstopiti v jedilne vagone.
Na vlakih ICS prevoz domačih in udomačenih živali ni dovoljen. Izjema so le psi spremljevalci slepih in invalidnih oseb. V tem primeru se zanje izda brezplačna rezervacija.
V tujini so pogoji za potovanje živali večinoma enaki kot v Sloveniji, ker pa pri nekaterih železniških prevoznikih drugod po Evropi, zlasti za prevoz ljubljenčkov v spalnikih in ležalnikih veljajo različne omejitve, vam priporočamo, da si pridobite podrobnejše informacije o pogojih potovanja v posameznih državah pred začetkom potovanja.
Prevoz psov ni dovoljen na hrvaških motornih vlakih (na primer na vlakih z nagibno tehniko št. 520-525 na progi Zagreb-Split).
Prepovedan prevoz živali je na Norveško, Finsko, v Veliko Britanijo, Severno Irsko, Republiko Irsko, Španijo (razen psov v spalnikih), Maroko in Portugalsko ter iz teh držav. V Nemčiji in Belgiji je prevoz psov dovoljen le, če so na vrvici in imajo nagobčnik.
Default avatar
pri velikih psih so pogoji bolj zahtevni, t.j. vrvica ter nagobčnik.
Ko sem se sama peljala nekajkrat s 40 kg psom sem le enkrat morala uporabit nagobčnik, obvezno pa sem plačala za psa polovico karte za človeka...
ko sem se peljala na slo. železnicah s psom, ki ima 10 kg nagobčnika niso zahtevali (vseeno je fajn imeti ga s sabo, če bi bile komplikacije), tudi za polovično karto sem protestirala in nisem nikoli nič plačala. Če je bila gužva sem bila pač pri vratih, če ni bilo gužve sva se s psom namestila na sedežu...
Default avatar
Če je pes višji/večji od 30 cm, mora imwti nagončnik.
Default avatar
Kaj pa če je pes večji od 30cm? Moja psička je 33cm in kar nabita in tudi težka (10kg) v torbico za pse je ne bi rada dajala ker bi mi roka odpadla...Zdaj pa ne vem ker so mi na železniški postaji povedali da je za psa od 30cm dalje potrebno plačati polovično ceno..probam jo lahko vseeno peljati na vlak brez vozovnice,pa ce bom morala plačati polovično ceno bom pa na vlaku,ce je sploh možno?
Default avatar
Nagobčnik gor, plačaj polovično ceno in bo rešeno. :)

Če prav razumem bi ti želela ne plačati za psičko, ne jo dati v torbo in ne ji dati nagobčnika. To pa ne bo šlo. Če ne drugo se meni zdi brezveze se tam prerekat s šoferjem in drugimi, ker bodo potem naslednjič samo še manj navdušeni ko bo prišel kdo s psom na vlak.

Moderatorji