Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

v/Vzhodna Evropa in asortiman izdelkov

Default avatar
Pozdravljeni,

imam dve vprašanji. Prvo se nanaša na uporabo velike začetnice v primeru v/Vzhodna in s/Srednja Evropa. Kdaj se vzhodna oziroma srednja piše z veliko in kdaj z malo začetnico?

Na primer, če rečemo razvoj trgovine v Srednji in Vzhodni Evropi - ali se uporabi velika ali mala začetnica?

Kaj pa če bi rekli razvoj trgovine v državah Srednje in Vzhodne Evrope?


Drugo vprašanje pa se nanaša na uporabo besede asortiman. V učbenikih sem večkrat zasledila besedno zvezo asortiman izdelkov, redkeje pa asortiment izdelkov. Ali se obe besedni zvezi pravilni?

Hvala vam za pomoč :-)
Default avatar
Vzhodna in Srednja Evropa - z veliko, ker gre za geografska pojma, podobno kot Latinska Amerika.
Default avatar
pupaprimorka je napisal/a:
Pri prvem vprašanju je treba ločiti, kdaj gre za a) geografski in kdaj za b) geografsko-politični pomen. Ne gre za geografski pojem v smislu Zahodna Amerika, ampak za drugačen geografski pomen.

Tako bi bilo pravilno npr. a) države srednje Evrope - to so države v sredini Evrope, če zelo poenostavljeno ponazorim; b) Srednja Evropa ni konkurenčna, pa pomeni, da ta del regije ni konkurenčen npr. Zahodni Evropi.

Pomena sta si včasih zelo blizu, tako da ju je pogosto kar težko ločiti z zapisom, vendar dejansko gre za pomenski odtenek.

Asortiment je pravilneje namesto asortimana, tako da asortiman ni sprejemljivo. Pogosto je pa mogoče tudi asortiment nadomestiti z ustrezno besedo glede na pomen - zaloga, izbor ipd.
Nataša Purkat,
moderatorka foruma Al' prav se piše

Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected]


Prosim, uporabljajte iskalnik!
Default avatar
Nataša P je napisal/a:
Razlaga pod a je meni nerazumljiva. Države v sredini Evrope? Ne poznam nikogar, ki bi uporabljal izraz "srednja Evropa" in pri tem mislil na države v sredini Evrope. Oziroma vsaj UPAM, da ne poznam nikogar, ki bi imel pri tem v mislih npr. Poljsko ali Nemčijo (ki sta geografsko še najbližje "sredini" Evrope).
Siver se strinjam, da je pojem Srednja Evropa točno določen in zajema točno določene države. A v drugačnem pomenu ga po moje niti ne moreš uporabiti.

Lahko dam tudi drug primer. Tudi Zahodna Evropa je točno določen geografsko-politični pojem. Po drugi strani zahodna Amerika to ni, ampak pomeni ta izraz zahod Amerike. Zato je pisanje z veliko začetnico v tem primeru po moje nepravilno. Pač pa Severna Amerika ali Latinska Amerika, Jugovzhodna Azija ...

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger