Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Kakšen sir in kruh za dojenčke?

Default avatar
Zanima me kakšen sir ste najprej ponudile dojenčkom? NAša je stara že devet mesecev in sm ji že enkrat dala probat mal mozzarele in Zdenka sira v trikotniku, pa ni bilo nobenih težav. Verjetno lahko samo da niso plesnivi?

Kdaj pa ste začele dajat kruh? Npr domač kruh-jaz pečem ajdov ali koruzni.
S čim ste ga pa ponudile?
Default avatar
Mi smo ponudili sirčke v trikotniku nekje pri 8 mesecih, ostalih pa ne. Kruh mu ponavadi ponudim ali samostojno ali namazan z maslom ali s sirnim namazom (npr. Tamar, Philadelphia ipd.). Trde sire sem tudi že ponudila, vendar ni bil najbolj navdušen, tistih s plesnijo pa še nismo poskušali.
Default avatar
A to mu za zajtrk dajete kruh in sir?
Default avatar
Kruh smo ji zaceli ponijati pri 6m in to tistega, ki je trenutno bil pri roki. Vcasih je to bela zemjla, drugic domac crn kruh.

Glede sirov:
Topljenega ji se nisem ponudila, ker ga ne kupujem, Philadelphije, Tamarja in podobnih pa ne mara. Zato pa je pri 10m jedla vse trde pikantne sire, kozje, ovcje in seveda kravje.
Default avatar
Kako pa ji ponudite sirčke?Sploh če še nimajo zobkov? PA kruh?
Default avatar
Torej sirčke pa kruh ponavadi ponudim za zajtrk. Kruh namažem s premazom in ga nato razrežežem na koščke da ga lahko sam vzame in poje. Če nočem da gre polovica po njem in po tleh mu pa kar sama dajem koščke v usta. Če mu ponudim le kruh mu odrežem trakec in ga sam drži v roki in si ga sam daje v usta in grizlja. Ponavadi dajem črn kruh ali pa koruzni, bolj redko pa dajem belega, ker ga ne kupujem. Zajtrk se v tem primeru zavleče kar celo debelo uro, z vmesnim pitjem čaja :))

Tudi če nima zobkov lahko z dlesnimi melje kruh. Saj moj tudi nima zadnjih zobkov s katerimi bi mlel, ima le prednje, tako da to ni problem. Najbolj se nekako priporoča črn kruh, ker se ne lepi v ustih. Mislim pa da je to stvar osebne odločitve. Paziti pa je treba, da si celega kosa ne zbaše v usta. Naš je to na začetku precej počel. Sedaj pa raje premleje kar ima v ustih (no ne vedno :)) ).
Če želite vaditi grizljanje so pa najboljši riževi grisini, ker se v ustih kar stopijo. Mi smo kupili paket znamke Scotti v Italiji, pri nas pa ne vem kje bi jih imeli. Druga možnost so pa otroški piškoti.
Default avatar
Jaz mu malce sira kar naribljem na kuhane testenine z omako, tako da se stopi. Samega mu pa še nisem dala.

Briar
Default avatar
En super topljiv in mazljiv a la Zdenka sirček imajo v Evrospinu (cena okoli 300 sit za dvojno pakiranje-dve vrsti-ena na drugi). Mmm. Res zelo dober.
Zelo je podoben italijanskemu MIO sirčku, ki je narejen posebej za otroke (niso trikotniki, ampak kvadratki)-Mio se kupi le v ITA in je od Nestle-ja.
Ker ne hodimo veliko v ITA, kupujemo na našo skoraj 14mes pupo zdaj kar tega v Evrospinu (gremo nalašč tja in jih kupimo več komadov).
Ta sirček uporabljamo za na kruh (vsak, razen pazim na velika semena-začeli seveda s tistim brez semen) in za v omake - in mala ga naravnost obožuje. Je pa tak kremast, nežen, smetanast in brez nekega posebnega okusa. Dober vsem!!!!!!
Zdajle ne vem natančnega imena, je pa taka zelenkasta kartonasta embalaža. V Evropsinu imajo tudi meni in mali dobre jogurte... okus po torti.... jumi.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic