Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

KISANJE ZELJA-KAKO

Default avatar

NIK

pomagajte mi prosim

koliko soli date v škaf z zeljem, če imate 40 kg zelja?


ali dodate še kaj drugega?


lep dan
nihče ni rekel, da bo življenje lahko, rekli so samo, da ga bo vredno živeti...

niki
Default avatar

zelje

Mi damo kilo soli na 50 kil zelja. Zraven pa še narezano kutino, narezan hren ter mleto kumino in mlet poper. Pa imamo zelje vse do maja naslednjega leta.
Default avatar

MAJDI

Zelje postaja po 14 dneh kisanja čudne barve. Kaj naj storimo, da se nam ne bo pokvarilo.Hvala.Lp
Default avatar

joškoo

čudne barve????
vprašanje, lahko da je normalne barve pri fermentaciji,po fermentaciji pa se začne bistriti.Razen če vam ni zagodla oksidacija (to se zgodi, če je preveč zraka v zelju) zato ga je treba dobro potlačit, pokrit in obtežit, ali pa niste upoštevali osnovnih higienskih pravil....to veste vi.
Default avatar

nejčika

na en škaf zelja 1 kg soli, paket popra v zrnu ter paket kunine v zrnu.. ter lovorjev list za okus.

pri zelju je treba res pazit da v zelje ne pade karkoli( naprimer kruhove drobtine uničijo zelje)..vsako plast ko jo daš moreš res dobro pretlačit ( da spusti vodo) ko nadevaš zadnjo plast pred vrhom spet pretlačiš pokriješ z čisto prelikano cunjo. čez daš deske(mi deske damo v polivinilaste vrečke zarad večje higiene da se potem lepše umije) in obtežiš z težkim kamnom . do prvega pranja zelje pustiš kisat 3 tedne v TOPLEM prostoru. po treh tednih prvič opereš... paziš da umazana voda ne pride do zelja ter da vse čisto opereš, gor naliješ mlačno vodo, NIKOLI MRZLE
Default avatar

swarovski

Moja mami da kar mrzlo vodo pa ni nikoli nič narobe. Sva ga ravno včeraj oprale.
Default avatar

joškoo

na en škaf kg soli, škafi so 30-40-50 litrski, joj ljudje, dajte bit mal bolj točni, da ne bo kdo nasrkal.
Ja higiena je zelo -zelo pomembna, kruhove drobtine si omenila, KAR JE ZELO POMEMBNO-ČESTITAM, namreč ko je malica ko se dela, reže,tlači je človek lačen, pol pa otroci s kruhom okloli škafov hodijo in brrrrrrrrrrrrrrrrr
Default avatar

BAGA

Po izkušnjah in iz staree knjige 1,5-2 odstotka, to je na 100 kg očiščenega zelja 2 kg soli.
Default avatar

Tine

Pozdravljeni,

Mi delamo kislo zelje po starem receptu, ki prehaja iz roda v rod.
Glave zelja se očisti, prereže napol, odstrani kar ni zdravo.
Potrebna je max higiena.
Potem se zelje nariba.
V čist sod (pvc) se položi najprej pvc vrečo-žakelj, se jo kupi iz prehrambene plastike.
Nato se potrosi eno plast naribanega zelja (15cm), posoli z eno pestjo soli, doda kakšno vejico svežega koromača, doda še nekoliko naribanega zelja, da se pokrije sol ter nato stlači toliko, da ta plast začne oddajati vodo, potem se doda drugo plast itd. Tlačijo zmeraj otroci, ki si dajo na umite noge čist pvc žakelj. Ko se stlači zadnjo plast, je na vrhu že cca 1 do 3 cm vode. Na vrh se lahko da tudi nekaj čistih nenaribanih listov glave zelja. Nato se žakelj pvc zaviha navznoter, ter pokrije z segmentnim iz lesa izdelanim pokrovom. Obteži se s čistim kamnom cca vsaj 10kg, ali pa se da na lesen pokrov za obtežitev čisto vedro napolnjeno z vodo.
Torej nikoli ne dodajamo vode. Zelje se stlači, da samo odda svojo vodo. Pvc žakelj zagotavlja večji izkoristek, torej, ni potrebno ob odvzemu odstranjevati vrhnje plasti zelja.
Default avatar

mimika12

zdravo
mene pa zanima zakaj se pri kisanju zelja uporablja grobo mleta sol in ne fino mleta. bi mi kdo tole razložil. zelo bi mi pomagali s tem. hvala
Default avatar

jozze

vseeno je za samo kisanje zelja..................vendar pa je fino mleta in do daske prečiščena sol, ki ima samo natrij in klor -NaCl in zaradi mletja pregreta in uničena.....dosti slabđa izbira od grobe-neprečiščene, ki vsebuje 98 elementov ODLIČNA IZBIRA !
Default avatar

silvestra999

Po 10 dnevnih se mi je na zelju že pokazala plesen,pa voda nad zeljem je malce rjavkasta - kaj naj naredim,ker eni pravijo,da zelja ne tikaš 3 tedne?! Pri kisanju, vode nisem dodajala,saj jo je zelje samo izločilo dovolj.Soli sem dala 2% na kilažo zelja.
Hvala.
Default avatar

kristina1996

Zivjo, zanima me kaj lahko naredim proti napihovanju embalaza da bo cena cim nizja in da se fermentacija popolnoma ustavi, ne dovolj dodajanje vitamina c ali je potrebna pasterizacija?
hvala
Default avatar

zeljojedec

cigan