Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

BOLEČINE V ROKI, ŠČITNICA

Default avatar

slavc35

Spoštovani. Naj opišem moje težave: bolečine v levi roki na več delih, tiščoča bolečina, se širi pod pazduho, že pol leta. Vse skupaj zadnji mesec spremlja vrtoglavica, vročine ni. Na temenu in na vrhu glave čutim občasno mravljinčenje. Nekaj časa me je dušilo v prsnem košu. Občasne bolečine ob jabolku v predelu ščitnice. Noge mi klecajo. Grlo rdeče. Vrat občasno boleč ter bolečine v križu.
Opravil kup preiskav, bil tudi na urgenci: UZ srca, obremenitveni test srca, vse BP; slikanje pljuč BP; TSH v mesecu Februarju in zdaj normalne vrednosti (2,32 in 1,07); 03.07. urgenca, ugotovljen samo znižan Kalij; specialist za grlo: ne ugotovi ič, razen nek reflex, urgenca 05.07. sum na revmatično patologoija; dobil Movalis in Nexium za želodec (verjetno od inekcij Ketonala so mi na gastroskopiji ugotovili erozivna gastropatija); revmatolog ne ugotovi nič, težave nenavadne, lahko psihogeno pogojene;samoplačniško k nevrologu, priporoči kontrolo ščitniščnih hormonov (kot že omenil b.p.) in nadaljevanje movalisa; opravim EMG, ugotovljeno blago abnormen EMG, lahko intraspinalna okvara; lahko pa zgodnji znaki prizadetosti živčevja oz. polinevropatija, priporoča nevrologa (bil 3 dni prej pri njemu, zdaj mu posredoval izvide),šel na pregled in UZ ščitnice, ki sicer ni povečana, vendar ugotavlja znake subakutnega tiroidisa, priporoča nadaljevanje movalisa. Roka pa še kar naprej boli, pa v predelu ščitnice, pa vrtoglavica,pomanjkanje moči..Naročen sem na magnetno resonanco v septembru in kontrolo za ščitnico v sredo. Ne vem več, kaj narediti. Naročil se bom še DR Ihanu, ki pa dela šele konec avgusta. zdaj so dopusti... hodim k bioenergetiku, zaenkrat nič boljše, sprehodi..ali ima še kdo podobne težave ? iščem rešitve..
Default avatar

slavc35

Spoštovani. Naj opišem moje težave: bolečine v levi roki na več delih, tiščoča bolečina, se širi pod pazduho, že pol leta. Vse skupaj zadnji mesec spremlja vrtoglavica, vročine ni. Na temenu in na vrhu glave čutim občasno mravljinčenje. Nekaj časa me je dušilo v prsnem košu. Občasne bolečine ob jabolku v predelu ščitnice. Noge mi klecajo. Grlo rdeče. Vrat občasno boleč ter bolečine v križu.
Opravil kup preiskav, bil tudi na urgenci: UZ srca, obremenitveni test srca, vse BP; slikanje pljuč BP; TSH v mesecu Februarju in zdaj normalne vrednosti (2,32 in 1,07); 03.07. urgenca, ugotovljen samo znižan Kalij; specialist za grlo: ne ugotovi ič, razen nek reflex, urgenca 05.07. sum na revmatično patologoija; dobil Movalis in Nexium za želodec (verjetno od inekcij Ketonala so mi na gastroskopiji ugotovili erozivna gastropatija); revmatolog ne ugotovi nič, težave nenavadne, lahko psihogeno pogojene;samoplačniško k nevrologu, priporoči kontrolo ščitniščnih hormonov (kot že omenil b.p.) in nadaljevanje movalisa; opravim EMG, ugotovljeno blago abnormen EMG, lahko intraspinalna okvara; lahko pa zgodnji znaki prizadetosti živčevja oz. polinevropatija, priporoča nevrologa (bil 3 dni prej pri njemu, zdaj mu posredoval izvide),šel na pregled in UZ ščitnice, ki sicer ni povečana, vendar ugotavlja znake subakutnega tiroidisa, priporoča nadaljevanje movalisa. Roka pa še kar naprej boli, pa v predelu ščitnice, pa vrtoglavica,pomanjkanje moči..Naročen sem na magnetno resonanco v septembru in kontrolo za ščitnico v sredo. Ne vem več, kaj narediti. Naročil se bom še DR Ihanu, ki pa dela šele konec avgusta. zdaj so dopusti...
Zdaj imam težave zopet v grlu (tiščanje) kot bi imel tujek, pa na sredini v zgornjem delu prsnega koša se mi zdi kot bi imel zadebeljeno, pa vratne mišice me bolijo, pa mišični tonus zadaj na nogi v višini stegen imam trd, roka še vedno boli, vendar imam občutek, kot da mi zateguje mišico ob prsih blizu pazduhe. Na vročini pa mi postane slabo.
Prosil bi za pozitivne predloge in ideje.
Default avatar

Edi P

Spostovani!

Tezave, ki jih navajate so zelo nespecificne. Kljub temu, da revmatolog ni ugotovil nic posebnega je mozno, da gre za revmatoloske bolezni (fibromialgijo ali kaj podobnega), lahko pa so tezave tudi nevroloskega izvora (blago abnormen EMG). Vsekakor bolecine v misicah niso znacilne za bolezni scitnice. Tudi TSH je bil popolnoma v mejah normale. Nenavadno je, da tirolog ugotavlja na UZ "znake subakutnega tiroiditisa"??!!V tem primeru se navadno zvisajo vnetni parametri (SR in CRP), kar pa so verjetno opravili dolocili tudi na urgenci 3.07. Morda gre za prebolelo virusno vnetje scitnice. Vsekakor priporoöam obisk in pregled pri nevrologu.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

slavc35

Nevrolog mi je dal dodatno preiskati elektroforezo proteinov v serumu, čakam izvide. Tireolog na kontroli je dal dodatno pregledati kontrolo ščitničnih protiteles anti-TG in anti-TPO. Imam krče v mišicah (zadnja stran stegen, vrat zadaj, vrat ob strani imam odebeljen, roka seveda še boli, pa vratni del hrbtenice in križ. Mandeljne in grlo pa imam že več kot 14 dni rdeče. Poakzal vsem zdravnikom, pa nič. Na urgenci krvni izvidi:
Krvne preiskave so mi naredili na SNMP 27.05.08: S-TROPONIN-I 0,007. Prav tako pa na IPP dne 03.07.08:
BIOKEMIJA: S GLUKOZA 7,6; S-SECNINA 4,3; S-KREATININ 94; S-BILIRUBIN CEL. 13; S-BILIRUBIN (DIR.REAKC.) 4; S-KALIJ 3,63; S-NATRIJ 139; S-A. FOSFATAZA 1,01; S-ALFA-AMILAZA 0,54; S-LIPAZA 0,47; S-CRP POD 3; S-CK 1,53; S-AST 0,37; S-ALT 0,39; S-LDH 2,27; S-GAMA-GT 0,70; S-TROPONIN < 0,005
HEMOGRAM: K-LKCI 9,2; K-ERCI 4,86; K-HB 151; K-HT 0,413; MCV 84,9; MCH 31,7; MCHC 368; RDW 12,2; K-TROMBOCITI 278; MPV 9,3.

Tam ni pokazalo nič pametnega.

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P