Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

za tiste na bolniški

Default avatar

tiki33

Tudi sama sem na bolniški in to je moja rva uspešna nosečnost. Nekaj pa me prav pošteno že bega, kako je z materinko šolo? Ali jo lahko obiskuješ, če si na bolniški in seveda nimaš strogega ležanja? Kakšne so vaše izkušnje?
Default avatar

tufl

Ojla!

Tudi jaz sem na bolniški, pa sem normalno šla na materinsko šolo... ne vem, kako bi drugače lahko to izkoristila oz. izvedela vse potrebne informacije....

lepo nosečnost ti želim!
Default avatar

svincnik

http://med.over.net/forum5/read.php?19, ... sg-4654456

Teoretično greš lahko tud v cirkus. Maš pa tud malo bolj spodaj in še marsikje na tem forumu jezne in malo manj jezne debate na to temo.Jaz itak marsikatere nosečnice, ki je kao na bolniški,ne razumem, kaj se gre (pa ne zdej planit po men, ker mislem vseh v isti koš tlačit), tako, da se bom vzdržala komentarja.
Ja, razumem, da bi rada v materinsko šolo, ampak če maš t.i. "prepoved gibanja" s strani ZZZS, pač ne smeš, oz. moraš prevzet odgovorost, če boš imela kontrolo. Tko to je.
Default avatar

vv

Meni se tudi zdi, da tiste, ki imajo zapovedano mirovanje, pač mirujejo. Ampak tole vprašanje od Tiki33 se mi zdi pa vseeno smiselno, ker šola ni nekaj brezveze. Jaz bi verjetno vprašala svojega ginekologa, ali mi "dovoli" da obiskujem šolo, če bi bilo to zaradi mojega zdravstvenega stanja na primer lahko nevarno. Če ni nevarno, potem bi v šolo šla. Z ZZZS bi se pa potem ukvarjala, če bi slučajno res prišli. Ne vem, mogoče pa je obisk šole tudi po njihovih merilih dovoljen. Ali katera ve?

Verjetno pa je vse odvisno od tega, zakaj je nosečnica na bolniški. Kar tako posploševati se ne da.

Lp,

VV
Default avatar

benedejcic

Mene pa moti nekaj: na bolniški niso samo tiste, ki imajo strogo mirovanje itd. Lahko si na bolniški zaradi velikih stresov, ki jih imajo nekatere službe ali zato, ker delaš v zdravju nevarnem okolju...Kakšno vezo ima v tem primeru strogo mirovanje, ko pa takšnim nosečnicam koristi prevsem svež zrak in gibanje.
Default avatar

svincnik

[quote vv]Meni se tudi zdi, da tiste, ki imajo zapovedano mirovanje, pač mirujejo. Ampak tole vprašanje od Tiki33 se mi zdi pa vseeno smiselno, ker šola ni nekaj brezveze. Jaz bi verjetno vprašala svojega ginekologa, ali mi "dovoli" da obiskujem šolo, če bi bilo to zaradi mojega zdravstvenega stanja na primer lahko nevarno. Če ni nevarno, potem bi v šolo šla. Z ZZZS bi se pa potem ukvarjala, če bi slučajno res prišli. Ne vem, mogoče pa je obisk šole tudi po njihovih merilih dovoljen. Ali katera ve?

Verjetno pa je vse odvisno od tega, zakaj je nosečnica na bolniški. Kar tako posploševati se ne da.

Lp,

VV[/quote]


Poglej si še enkrat link s PUŠENJAKOVEGA FORUMA, ki govori točno o tej stvari. Če imaš dovoljene sprehode v odločbi, verjetno lahko greš tud v materinsko šolo. Sprehode mora predlagat izbrani ginekolog, ne vem, morda lahko tud izbrani osebni zdravnik.
Če pa izhodov nimaš odobrenih oz. jih ni nihče predlagal, moraš bit pa žal doma. Pika. ZZZS nič ne briga, kaj bi rada vedela in znala, žal, in ker se nosečnic pač ne obravnava osebno ampak breko enih blesavih papirjev,katerih vsebina je v največji meri odvisna od obeh zdravnikov (G in osebnega) je to pač tako. Čeprav bi bilo lahko tud drugače.
Default avatar

vv

No, saj jaz nimam predpisanega mirovanja, ampak gibanje (z odločbo), zato dvoma o obisku materinske šole nimam. Sem napisala bolj na splošno, ker tudi mene včasih jezi, ko so nosečnice rizične, sprašujejo pa, če grejo lahko na dopust... No, ampak glede materinske šole bi pa tudi sama imela dvome, če bi na primer imela predpisano mirovanje, pa ne bi bila ravno nepokretna zaradi krvavitev ali kaj takega... Sem mislila, da bo kakšna kaj napisala iz svojih izkušenj v tej smeri - za predebatirat.

Lp,

VV
Default avatar

hel1

Zame je ginekolog dal mnenje, da se lahko gibam v svojem kraju, vendar tega na komisiji niso upoštevali in so napisali, da moram biti doma in mirovati, izhode imam dovoljene le za zdravniški pregled in predpisane terapije. Če bi bila zelo rizična verjetno ne bi smela niti na zdravniški pregled, če pa grem lahko na zdravniški pregled, ne vem zakaj ne bi smela obiskati te šole, ki je le par minut (peš) oddaljena od mojega doma.
Na kakšen dodaten pregled pa me lahko pošlje 4o km vožnje od doma. Nelogično.
Na zadnjem pregledu sem vprašala svojega ginekologa za mnenje, če lahko obiskujem materinsko šolo, pa mi je v karton napisal, da se glede na majhno oddaljenost od doma šole lahko udeležujem.
Default avatar

svincnik

VV,
ponavad se jezim, ce se mi katera zdi nesramna, zdej pa vidim, da sama znam prav zatezene poste pisat, ce se mi zdi, da moram komu kaj dopovedat;))))No, nisem imela tega namena!
Jaz sem sicer šla parkrat na predavanja v LJ, ko sem bila ze na dopustu pred porodniško oz. že na porodniški, pa je bilo dopoldan VEDNO nabito polno, in sicer nosečnic z bistveno manjšimi trebuščki, kolikor sem se pogovarjala, 6. in 7.mesec. Spraševala sicer nisem, ampak dvomim, da so vse vzele dopust za obisk materinske šole, torej so bile verjetno tud kakšne na bolniški.
Če imaš dovoljene sprehode in imaš šolo blizu, verjetno ne bi smel bit problem. Zanima pa me, kako bi se tem kekcem zdelo, če imaš do materinske šole recimo 1 uro v eno smer, pa potem tam ždiš kako uro in pol in potem še nazaj. Pa da si na bolniški zarad rizične nosečnosti. Ne vem, samo sprašujem se, če bi / bo kdaj mene to doletelo. Meni recimo na kraj pameti ni padlo, da bi šla v šolo v sosednji kraj (20 min vožnje), ker je tako brezveze, da ni vredno izgubljat besed.Sem pač šla v Lj, kar mi je vzelo skupaj s predavanji na dan cca 4-5 ur. Tako da ne vem, kako bi se to obneslo, če bi bila na bolniški. Ali v takem primeru lahko uveljavljaš dovoljene izhode?

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar