Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

bolečine v trebuhu

Default avatar
Imam 9 letnega sina, ki se že nekaj časa pritožuje, da ga boli v trebuhu. Mesta bolečine se selijo - dimlje, področje slepiča, desna stran trebuha proti kolku. Včasih se zgodi, da dobi precej boleč napad, ki traja od pol ure do ene ure, ki nato spontano mine. Včasih so bolečine še prisotne, včasih pa ne. Bili smo že štirikrat pri zdravniku, ki ni ugotovil nič posebnega. Mogoče občutljivost, obdobje rasti... Na ultrazvoku pa so se pokazale povečane bezgavke v trebuhu, vendar nismo dobili nobenih navodil, kaj naj potem počnemo, da bodo težave minile. Sin pa zdaj že nekaj dni zopet toži, kako ga občasno zbode, pa malo boli, pa zopet mine...
Moram povedati, da se nam ne zmišljuje in kar naprej hoče k zdravniku. Zdaj pa res ne vem, ali je to normalno. Ker pediatrinja nas vedno odpravi z besedami, da tu ni pomoči in bo pač minilo. Otrok se mi smili, ker vsak dan poslušamo iste zgodbe. Na dotik pa trebuh ni boleč. Imate kakšen nasvet?
Default avatar
Spoštovani!

Težko je presoditi. Med telesnimi boleznimi bi bila možnost, da gre za ponavljajoče se infekcijske bolezni, ki se kažejo z otekanjem bezgavk in lahko tudi slepiča, kar povzorči bolečine. Druga možnost je funkcionalna motnja prebavljanja, ko pravzaprav občuti normalno ali malo pojačano krčenje črevesja. Tretja možnost bi bila, da gre za nepojasnjene bolečine brez neposrednega telesnega razloga oz. za porjekcijo tesnobe v predel trebuha. V stiski otroke lahko pogosto boli trebuha. O slednjem je brez poznavanja otroka in ev. pregleda pri psihologu težko z gotovostjo govoriti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Srečno 2008!

Izšel je priročnik Diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike [www.drmed.org]. Kupite ga lahko v knjigarnah DZS in Mladinske knjige.
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj