Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Še enkrat o izpadanju las po porodu

Default avatar
Živio!
Vse odgovore sem predelala, videla, da ste že nekajkrat pisale o izpadanju las po porodu, pa vendar ... Rodila sem pred 3 meseci in mesec dni mi iz glave letijo šopi las. Zaenkrat se sicer še na lasišču nič ne opazi. Posvetovala sem se z dermatologom, ki pa mi ni mogel svetovati nič posebnega, rekel je le, da me bodo lahko zdravili po tem ko bom prenehala dojiti?!

Zanima me, ali so se kateri od vas resnično zredčili lasje tako, da je bilo to zelo očitno in ali je katera zaradi tega nehala dojiti. Koliko mesecev izpadajo? Sama sem že čisto živčna. Mogoče so se pri meni združile vse sile jesenskega in poporodniškega izpadanja! Jaz krasno dojim in si ne morem predstavljati, da bi nehala. Res pa je, da imam tako službo (na TV), kjer je izgled zelo pomemben in si ne morem privoščiti pol las manj na glavi. Želim Vas lep zadnji poletni dan in vas prosim za odgovore.
Default avatar
Meni so se po prvem in tudi po drugem porodu precej zredčili lasje. Sedaj pa sem po nasvetu moje frizerke in na podlagi nekaterih forumovk kupila ampule justa in njihov šampon za regeneriranje las. Ker sem šele začela uporabljat oba izdelka, ti o rezultatu še ne morem govorit. Morda ti lahko le svetujem ne čakaj, ukreni kaj. O ja pozabila sem ti povedat, da sta oba izdelka zeliščna in kot taka popolnoma neškodljiva.

Želim ti lep večer.
Default avatar
Neredko slišimo mnenja, da las ni treba negovati, ker so mrtva materija.
Če se bomo do las obnašali, kot da so mrtvi, se bodo tako tudi odzivali. V trenutku, ko se bomo zavedali, da so živi, kakor mi sami, ter jih bomo začeli ljubiti in negovati, se bodo tudi lasje odzvali in se začeli spreminjati.

Zato tudi svojim lasem privoščimo najboljše, kvalitetne šampone, nahranimo lasne mešičke. Naši lasje so odraz nas samih.

Sama uporabljam ampule justa in jihov šampon in sem zelo zadovoljna.

lp
Default avatar
Jaz sem si kupila šampon in ampule od Vichy-a, a me po njih malce srbi lasišče, lasje pa izpadajo še bolj. Uporabljam jih en teden, pa ne vem, a naj jih neham uporabljati ali ne.
Default avatar
Soseda je bila po vseh treh tamaučkih dobesedno nad čelom že plešasta in se je morla ostriči na en centimeter. Pomagala ni nobena kozmetika. Po dojenju čez nekaj časa se je lasišče spet pričelo obnavljati. Naj te tolaži, da bodod spet zrasli.
Default avatar
Očitno nisi izbrala pravih stvari za tvoj problem, če te lasišče srbi, mu gotovo ne odgovarja šampon. Za ampule pa bi rekla, čeprav Vichy-evih nisem uporabljala, da ne škodujejo, ker prav tako hranijo lasišče.

Šampon pa ti očitno ne odgovarja.

Vsem bi svetovala, ne glede kateri šampon uporabljate ga vedno predhodno razredčite in šele nato nanesite na lasišče.

Pri frotiranju las moramo biti skrajno nežni, z brisačo le rahlo popivnamo lase, pa naj se nam še tako mudi.
Lasje so prav tako potrebni nege kot obraz, zato jim dajmo kar potrebujejo.
Default avatar
Draga Kiara!

Jaz sem se po 9 mesečnem izpadanju las po porodu preprosto sprijaznila z usodo - mi še vedno izpadajo, v šopih pri pranju, drugače si pa sploh ne upam več počesati. Gre vsakič ven vsaj 100 las. Las si kemično ne obdelujem - torej ne barvam. Sem naravna svetlolaska, tako da je stanje razredčenosti zelo opazno. In po osmih mesecih uporabe ampul, šampončkov sem nehala tudi z z njimi. Saj verjamem, da nekaterim pač pomagajo, a verjeti morajo tudi tiste, ki jih uporabljajo, da lasje ne prenehajo izpadati samo zaradi šampončkov in ampul, ampak zaradi obnove rasti las - cikel obnavljanja lasnega mešička traja nekje do pol leta......Ampule in šamponi stanje predvsem utrjujejo tako da površinsko in malo globinsko skrbijo za prekrvavitev lasišča, če pa novi lasje ne izraščajo, nimajo kaj utrjevati.....
Bila sem tudi v dermatološki ambulanti na pregledu, izločanje ščitničnih hormonov je po izvidih normalno, jem veliko prosene kaše, ki je najboljši naravni vir vit. B, in pa morskih alg v nepredelani obliki, skratka po tej plati bi se morala zadeva umiriti, pa se ne.

Sem pa ugotovila, da se mi je stanje malo izboljšalo na morju, ko sem veliko plavala v morski vodi, jedla veliko mehkužcev in rakov.....In se tudi malo odpočila.

Stanje po nosečnosti je velik stres za organizem - sploh, ker se zaradi pomanjkanja časa ne moremo dovolj naspati in odpočiti - če imaš samo enega otročička še nekako gre, če jih imač več, pa malo težje. Veliko pa prida k temu tudi dednost oz. nagnjenost zaradi staranja in hormonskih sprememb ženskega organizma - moja mama je začela siveti pri 38. letih, struktura las se ji je popolnoma spremenila - dobila je zelo redke in tanke lase. Očitno grem kar po njenih stopinjah, štejem pa 35 let...


Lp,

Vongola
Default avatar
Draga Kiara,
razumem tvojo skrb, ko ti izpadajo lasje. Dobro je, da si se že posvetovala z zdravnikom. Ali so ti naredili tudi kakšen pregled krvi in kakšne preiskave za bolezni ščitnice? Kakšno je tvoje splošno zdravstveno stanje? Res je težko pomisliti, da bi zaradi izpadanja las morala prenehati z dojenjem in pravzaprav to niti ni potrebno. Malce sem pobrskala po svojih virih in našla naslednje, morda ti bo kaj v pomoč:

Naše lasišče ima približno 100.000 lasnih mešičkov. Lasna vlakna gredo neodvisno čez tri cikluse: anagenski, katagenski in telogenski ciklus. Anagenska faza je faza rasti lasu in traja od 4 do 6 let, zanjo je značilna velika presonova, metabolika. V tej fazi las raste 0.34 mm na dan.

Katagenska faza je prehodna faza, ki traja nekaj tednov. V tem času se metabolika in rast lasu močno upočasnita, lasna korenina se umika nazaj in las se usmeri nazaj v lasni mešiček.

Rast in metabolična aktivnost lasu se ustavi v telogenski fazi (faza počivanja). Lasna vlakna v tej fazi ne rastejo in počivajo, obenem pa se začne tvoriti nova lasna korenina, ki začne v rasti tej fazi in izpodriva star, prejšnji las.

Normalno je v anagenski fazi 80% lasnih mešičkov, 15-20% las pa je v telogenski fazi, kjer normalno izpada okoli 100 las dnevno.

V času nosečnosti, se pod vplivom hormona estrogena, rast las močno upočasni in anagenska faza se podaljša. Posledica tega dogajanja je, da se količina anagenskih las močno poveča in količina telogenskih las se močno zmanjša, na manj kot 10%, še posebej v času drugega in tretjega trimestra nosečnosti. Zato imajo nosečnice med nosečnostjo precej gostejše in lepše lase, z več volumna.

V času hormonskih sprememb po porodu lasje, ki so v anagenski fazi zelo hitro preidejo v katagensko fazo in v telognesko fazo ter začnejo vidno izpadati. Ker je več anagenskih in telogenskih las, normalno večina žensk po porodu opaža povečano izpadanje las v času med 4. in 20. tednom po porodu. V tem času lahko kar 30-35% las doseže telogensko fazo.

Običajno se celotna rast obnovi v približno 6 do 15 mesecih, čeprav so lahko lasje še nekaj časa precej manj oblinejši in bogati kot so bili pred nosečnostjo.

Telogensko izpadanje las je termin, ki se uporablja ob zelo hitrem prehodu lasnih foliklov v telogensko fazo, ki normalno nastopi po porodu, zahtevnih kirurških operacijah ali ob resnih psihičnih in fizičnih telesnih travmah.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar
Pozdravljena,
meni so lasje izpadali 4,5 mesecev po porodu, "pozdravila" sem se pa v enem mesecu. Ne vem ali je prišlo kar samo od sebe ali so pomagale Fitoval ampule. Je pa bilo hudo, saj vemo, kaj nam ženskam lasje pomenijo.
Ne skrbi preveč, uredilo se bo,
lp
Default avatar
Lasni mešiček imenujemo drobno jamico cevaste oblike, iz katere raste dlaka oziroma las. Na dnu mešička je las priraščen in odebeljen v lasno čebulico (bulbus pili). Sestavljena je iz celic, ki z delitvijo tvorijo las. Čebulica je vgnezdena v mešičku in tvori matriks. Znano je, da ima čebulica nekoliko neobičajen imunski sistem. Porušenje tega sistema naj bi bil eden od vzrokov za krožno izpadanje las (alopecia areata). V spodnjem delu se k čebulici stiska lasna brbončica ali papila, v kateri so krvne žilice. Lasna brbončica je pomemben sestavni del mešička, ki kot računalnik nadzira stanje in rast lasu. Če brbončica odmre, odmre tudi las. Če las zaradi katerega koli vzroka odmre, npr.da je bil izpuljen s korenino, brbončica pa je ostala nepoškodovana, na njegovem mestu zraste nov las, zato je priporočljivo občasno nahraniti lasne mešičke, ne uporabljati agresivnih šamponov ampak kvalitetne zeliščne. Torej, če se je pri elektroepilaciji brbončica ohranila, lahko na tem mestu pričakujete novo dlako.
Lasni mešiček se nenehno ciklično razvija v treh stopnjah: anageni, katageni, telogeni. Lasnega mešička se dotikajo žleze lojnice (2 do 3), znojna žleza in mišica naježevalka. Brez te mišice ne bi bilo pregovora "Od strahu so se lasje naježili". V lasnem mešičku je veliko žilic.

Zato je potrebna nežna nega in kvalitetni izdelki, da čebulica ne odmre, tudi če las izpade. Svojim lasem privoščite najbolje, ugotovite kaj potrebujejo.


LP
Default avatar
Frizerka mi je rekla, da lasje izpadejo cca 3 mesece po porodu (oz. tudi po kakšni hudi bolezni, šoku, ...). Toliko časa rabijo, da "odmro" in potem šele izpadejo. Kot kaže to res drži.

Ali ste opazili, da se skoraj vse mlade mamice postrižejo???
Default avatar
Tudi meni letijo lasje v šopih ven iz moje "buče". Me je kar groza pogledati v banjo po umivanju las (dobre 4 mesece po porodu).

LP
Default avatar
Pozdravljene!
Ko sedaj gledam nazaj na to obdobje se samo nasmehnem, ampak takrat se mi je pa zdelo grozno. Lase sem imela namreč celo življenje zelo zdrave, krepke in goste. Potem je prišel porod. Vse ok. Potem pa nekaj mesecev potem - groza. Z mene so leteli šopi. Povsod lasje, po tleh, stolih, oblačilih. Tisto, kar pa mi je ostalo na glavi je bilo tanko in grdo. Najprej sem se tolažila, češ bo hitro minilo. Ampak šele nekje pri letu in pol po porodu so moji lasje spet postali gosti in močni in če sem si šla z roko čez lasišče, sem končno spet začutila, koliko novih las mi zopet raste. V vsem tem času šampona nisem spreminjala, ker že leta in leta uporabljam samo enega in sem bila z njim vedno zadovoljna.
Upam, da ti bo šlo kmalu na bolje!
Kami
Default avatar
Zivjo,
Sama sem 14mes po porodu. Izpadati so mi priceli takoj po porodu, po nekaj mesecih se je umirilo in so pognali novi. Ne poletje pa nov val. Od takrat mi zelo izpadajo,lasisce pa tudi pece...skratka obcutljivo. Bila sem pri osebni zdr,scitnica ok. Ginekolosko ok, bila pri dermatologu...pravi telogeni evfluvij. Pri endokrinologu...cakam se izvide. Menstruacije redne, z mozolji ni nekih problemov, jem proso, kapsule za lase, uporabljam thymuskin za pospesitev rasti las, samponov sem ze kar nekaj zamenjala... kaj se lahko naredim? Dejansko imam mogoce se 20% las na glavi...od nekdaj sem imela goste in lepe lase. Moja mami ni imela nikoli problemov. Nasveti prosim!! Hvala ursa

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet