Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Sankcije - potni list

Default avatar

Kalina*

Taksna je stvar, ko sem se pred 3 leti porocila, nism sla menjat potni list, vse ostale dokumente sm, nism pa vedela, da je rok 30 dni, da oddas potni list drzavnem organu, ce ne lahko dobim kazen do 200 evrov. Zdaj, ko pa gremo v Crno goro, seveda potrebujem nov potni list, in se bojim, ko pridm na UE in recem, da bi menjala potni list in vidi da ga mam ze 3 leta doma, me bodo oglobili. A se je komu to ze zgodilo?? Cist sm zamorjena!
Default avatar

k i t t y

Zakaj menjat? V kakšnem primeru je rok 30 dni? To prvič slišim.
Default avatar

Kalina*

Hehe nosecka moja draga, ker je sprememba osebnega imena oz priimka, moras zamenjat potni list, saj tista oseba se pravi z dekliskim priimkom ne obstaja vec in baje da ce potni list v roku 30 dni ne predas drzavnem organu te lahko kaznijo. cak kopiram..

Z globo od 125,19 EUR (30.000 SIT) do 208,65 EUR (50.000 SIT) se kaznuje, kdor:

- potni list v določenem roku po nastopu razlogov za prenehanje njegove veljavnosti ne izroči pristojnemu organu;
- potne listine v določenem roku ne izroči pristojnemu organu;

V skladu Zakonom o potnih listinah je državljan RS dolžan potni list v roku 30 dneh po spremembi osebnega imena predložiti v uničenje upravni enoti, istočasno pa lahko zaprosi za izdajo novega potnega lista.
Default avatar

Snezko

Preberi tole...


Kam lahko potujem s slovensko osebno izkaznico?

Od 1. maja 2004 je slovenskim državljanom z veljavno osebno izkaznico omogočen vstop in prebivanje do 90 dni v vseh državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Norveška, in Lihtenštajn). Potovanje z osebno izkaznico v druge države je mogoče na podlagi posebnih dvostranskih sporazumov. Slovenija ima sklenjen tovrsten sporazum s Hrvaško in Švico. V Črno goro velja možnost potovanja z osebno izkaznico le za obdobje, ki ga določijo črnogorski pristojni organi in o njem obvestijo Slovenijo (med turistično sezono).
http://www.mnz.gov.si/si/pogosta_vprasa ... _v_tujino/
Default avatar

Kalina*

Jah nevem ce je 20 junija ze turisticna sezona? Sam vseen morm met potni list, ki je veljaven seveda:))
Default avatar

k i t t y

Jaz sem se sicer ločila in sem tudi menjala dokumente zaradi priimka. Nekatere šele po par letih in nisem plačala nobene kazni. Kazen sem plačala na cesti zaradi vozniške ker ni bil pravi priimek. Na ue me pa niso nič vprašali.
Res je pa da če menjaš takoj so dokumenti zastonj, če jih menjaš kasneje jih plačaš. Kazen pa mislim, da je samo če tak dokument uporabljaš. No vsak par let nazaj je bilo tako.
Default avatar

sonja100

[quote k i t t y]Res je pa da če menjaš takoj so dokumenti zastonj, če jih menjaš kasneje jih plačaš. [/quote]

To ni res. Sem menjala en teden po poroki in vse plačala.
Default avatar

Kalina*

sonja100, a stari potni list ti je sam preluknjala pa vrnila al kako?
Default avatar

k i t t y

[quote sonja100][quote k i t t y]Res je pa da če menjaš takoj so dokumenti zastonj, če jih menjaš kasneje jih plačaš. [/quote]

To ni res. Sem menjala en teden po poroki in vse plačala.[/quote]

Jaz pa tiste, ki sem menjala takoj nisem plačala. Zdej pa razumi.
Default avatar

sonja100

Vprašala me je kateri dokument želim obdržati do izdelave novih. Sem imela potni list, za vsak slučaj (osebno je preluknjala). Ko pa sem šla na ue prevzeti nove dokumente mi je preluknjala in vrnila tudi potni list.
Default avatar

sonja100

[quote k i t t y][quote sonja100][quote k i t t y]Res je pa da če menjaš takoj so dokumenti zastonj, če jih menjaš kasneje jih plačaš. [/quote]

To ni res. Sem menjala en teden po poroki in vse plačala.[/quote]

Jaz pa tiste, ki sem menjala takoj nisem plačala. Zdej pa razumi.[/quote]

Mah, banditi. Kdo bi vedel...

Prav tako so mi zaračunali menjavo vozniške, katere veljavnost pa je ostala ista. In sedaj, manj kot leto po poroki, moram spet iti po novo vozniško...
Default avatar

Kalina*

hehe jst sam upam da ne pregleda potnega lista preden ga prelukna:)))
Default avatar

sonja100

[quote Kalina*]hehe jst sam upam da ne pregleda potnega lista preden ga prelukna:)))[/quote]

Se pa naredi tošota ;-)

nisem vedla, la, la...

po moje ti ne bodo težili. upam.
Default avatar

Kalina*

Itak se bom nardila mutavo, kokr sm se v pondelk, k sm sla podaljsevat voznisko, brez zdr. spricevala za ocala, sm dala lece notr, prsla dala voznisko in slikico (brez ocal) in so mi podaljsali do 2062:)) in to za samo 10.41 evra, huhuhu:)
Default avatar

k i t t y

[quote sonja100]
Se pa naredi tošota ;-)
[/quote]


To pa preverjeno velikokrat deluje.
no pri meni je delovalo ker dejansko nisem vedela, da bi morala takoj menjat :-)))
Default avatar

mivsi

Kaj v vozniškem dovoljenju nisi imela zaznamka, da nosiš očala? Moj mož mora tudi zaradi očal zdravniški delat, medtem ko vidi dosti bolje kot moj oče, ki je starejši, vendar ima podaljšano do 80, ker pač pregleda ne potrebuje:(. Razumi zdej.
Po poroki so mi brezplačno menjali dokumente. ki so imeli še več kot tri ali pet - se ne spomnim več točno koliko let do preteka, ostalo sem plačala
Default avatar

Kalina*

V vozniskem je zaznamek da nosim ocala oz. lece.
Default avatar

Mojčca

Kitty, tudi par let nazaj je bilo potrebno plačati zamenjavo dokumentov in jih sigurno nisi dobila zastonj. V to sem prepričana 100%. Edina stvar, ki si jo dobila lahko brezplačno je, da si vzela nazaj svoj stari priimek (če si ga seveda). Zakon namreč določa, da v roku pol leta po veljavni pravnomočni odločbi o ločitvi, ženska vzame nazaj svoj priimek. Če pa se odločiš za to pozneje, pa tudi plačaš.

Ja, zakon pa tudi določa, da moraš v roku enega meseca menjati dokument, če je neveljaven (se pravi poroka, zamenjava naslova, itd...) Tudi, če boš sedaj menjala potni list ne bo problemov. Je možno, da te dajo k sodniku, ampak to se naredi zelo, zelo redko. Ko sem jaz delala na potnih listih nismo nič komplicirali, vzamejo ti stari PL, ti ga preluknjajo in pač naročiš novega. Ja, pa plačati je treba. Tako da kar brez strahu stopi na UE in si uredi nov dokument.

Pa prijetno potovanje. Jst bi šla tud (ha, ha, ha)
Default avatar

k i t t y

[quote Mojčca]Kitty, tudi par let nazaj je bilo potrebno plačati zamenjavo dokumentov in jih sigurno nisi dobila zastonj. V to sem prepričana 100%. Edina stvar, ki si jo dobila lahko brezplačno je, da si vzela nazaj svoj stari priimek (če si ga seveda). Zakon namreč določa, da v roku pol leta po veljavni pravnomočni odločbi o ločitvi, ženska vzame nazaj svoj priimek. Če pa se odločiš za to pozneje, pa tudi plačaš.
[/quote]

Ja valda da sem vzela svojega nazaj, menda si nisem enega xy izmislila :-)))
Default avatar

Mojčca

[
Ja valda da sem vzela svojega nazaj, menda si nisem enega xy izmislila :-)))[/quote]

Ne vzame vsaka ženska po ločitvi nazaj svoj dekliški priimek. Veliko jih pač obdrži priimek od bivšega moža.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net