Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

palpitacije

Default avatar

anja

SPOŠTOVANI!

Že več kot pet let (stara sem 40 let) doživljam v neenakomernih časovnih razmikih hudo razbijanje srca. Ob tem me v prsih stiska, neprijeten občutek (ni ravno bolečina) pa se razširi tudi v levo roko. Prebrala sem vse, kar sem našla o takšnih primerih v zdravstvenih priročnikih, bila sem tudi na ultratzvoku srca. Razen rahlo ukrivljene zaklopke je z mojim srcem vse vredu, tudi drugih zdravstvenih težav nimam.

Šele po teh pregledih sem kupila digitalni merilec pritiska in utripa. Pritisk imam že od zgodnje mladosti prenizek (npr,88/56), pa tudi med "napadom" se bistveno ne poveča, srčni utrip pa sem namerila največ 168 udarcev v minuti. Takoj po napadu, ki traja od nekaj minut, pa vse tja do dveh ur, se srčni utrip vrne na
normalnih 60 udarcev v minuti.

Vse to jemljem bolj kot neprijetnost, ne pa bolezen. Vendar pa me je prestrašila sodelavka, ki so se ji pojavili isti simptomi brez organskih okvar, vendar so jo opozorili na nevarnost nagle smrti, pa tudi zdravila je dobila. Ker nikjer nisem zasledila, da bi palpitacije huje ogrožale zdravje, me zanima še vaše mnenje.

Naj povem, da sem kadilka, da sem to razvado že nekajkrat hotela opustiti, pa mi nikakor ne uspeva, kar je verjetno povezano tudi z mojim karakterjem, saj mi manjka odločnosti.

Lep pozdrav in HVALA!
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Opisujete palpitacije, ki so posledica nenadnega napada hitrega bitja srca (paroksizem supraventrikularne tahikardije), ki se praviloma pojavlja pri zdravem srcu in ne ogroža življenja, temveč je izjemno neprijeten. Priznati moram, da ste hrabra ženska, saj večina ljudi ob neprijetnih občutkih v prsih navadno pograbi panika. Če vam po dveh urah ne bi ponehalo hitro bitje srca, kljub potem pojdite k zdravniku, da vas pošlje v bolnišnico, kjer s kratkotrajno ifuzijo ustreznih zdravil spravijo ritem na normalo.

Kajenje je ločen problem, ki se ga sami dobro zavedate. Priporočam vam, da si ogledate stran http://www.riskscore.org.uk/indana.html in si sami izračunate ogroženost zaradi bolezni srca in ožilja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik