Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Škotska

Default avatar
Poleti bi rada potovala na Škotsko in iščem sopotnico. Če je katera punca zainteresirana, se mi naj javi.
Default avatar
a je nujno, da je "sopotnica"?
Default avatar
kool. :) bil v UK že x-krat, ampak ne na severu in pravijo da je krasno tam gor.

a imaš že kakšen specifičen plan al je to zgolj še ideja?
Default avatar
v škotsko sem zalublena že ...hmm... kar nekaj let... ampak nikoli še nisem prišla do tega, da bi se res odpravila tja... tak da mislim, da je zdaj res cajt, da grem... samo si morem še nekoga najt , ki bo šel z mano... :)
Default avatar
torej samo ideja... :)

kako pa si se zaljubila če nisi nikoli bila tam?
Default avatar
Zivjo!

Gor je res full lepo. Se pa splača it s šotorom, ker je možen "free camping". Tko, pozvoniš, prašaš če lahk na vrtu al pa na pašniku, al kjerkoli prespiš... Vsi dovolijo, ker so ful prjazni. Kar se pa vstopnin tiče, imajo pa kombinirane karte, lahko kupiš za več gradov oz. znamenitosti naenkrat, pa se splača. Mi smo kupili karte "National trust", to je bilo za celotno UK, pa se je splačalo.

lp, viv
Default avatar
Škotska je krasna dežela podobna Irski, samo da je malo bolj gorata (Grampiansko gorovje) z najvišjim vrhom Ben Navis 1340...tam nekje...
Najlepši je seveda severni del, okolica Invernessa, pa čisto gor Durness, pa Thurso..
Prav lepo. Ljudje so prijazni povsod. Obišči tudi kakšno destilerijo viskija in pa kakšnega od mnogih gradov v katerih danes živijo družine, ki ob določenih urah odprejo vrata za firbce in s tem denarjem potem obnavljajo svoje domovanje. Škotska je res dežela gradov in golf igrišč.
Lahko naletiš pri ogledu soban, na prevrnjeno otroško kolo zadaj za zofo ali pa na pozabljen copat za vrati... Jaz sem bila maja meseca in je bilo zelo mrzlo in vetrovno. Avgusta je baje najlepše ko cveti resje.
Predno greš si preberi kakšno knjigo saj imajo zelo bogato zgodovino !
Večina se med sabo pogovarja galtsko, sploh v Highland, angleško pa tako grozno zavijajo, da jih je včasih težko razumeti.
Obvezno pa je treba obiskate njihove pube (tam kjer bolj redko zaidejo turisti). Žurajo, plešejo cele noči, predvsem pa spijejo ogrooomne količine viskija. Sicer pa ko si gor dojameš, zakaj toliko pijejo:)
Na cesti pa previdno, saj je ovac, krav in avtohtonega goveda povsod dovolj.
LP
Default avatar
karlita & viv - najlepša hvala za vajine nasvete... mislim, da mi bodo še kar prav prišli...
seveda pa si moram najprej še najt nekoga, ki bo šel z mano :) tak da... zadeva je še vedno aktualna, in če bi kdo šel na škotsko - se mi naj javi!
Default avatar
Arwen - mali hint - s seboj ne nosi bankovcev velikih vrednosti - mi smo hoteli z njim plačat bencin, pa je trajalo 1 uro - bali so se, da je ponarejen. Povedali so, da je velikih bankovcev tam malo in nihče ne plačuje z njimi - prej jih zamenjajo.

lp

bv
Default avatar
andrejka: to je odlična kombinacija. sama sem pred nekaj časa potovala po irski in škotski in bilo je čudovito! in bi se tudi takoj vrnila tja ...
Default avatar
vita, za kako dolgo si sla? Sama ali z agencijo? Malo vec povej :)
Default avatar
ja, tudi jaz sem že razmišljala o tej kombinaciji... ampak ne vem kako bo s časom in financami...
Default avatar
bREZ DODATNEGA RAZMIŠLJANJA BI IZPUSTIL iRSKO IN TA ČAS PORABIL ZA šKOTSKO

LP

BV
Default avatar
hej,
bili smo en mesec. šli smo s svojim avtom (preko nemčije, belgije in anglije najprej na irsko. irsko smo prepotovali predvsem po obali - jugovzhodni, južni, zahodni in nato iz dublina na škotsko.) bili smo poleti - julij-avgust, tako da smo večinoma kampirali, ker je bilo vreme precej suho. kot pravi viv so možnosti za kampiranje odlične. na irskem se ti tudi zgodi, da tudi če greš v ˝uradni kamp˝, bo to čisto možno en pašnik z ovcami za pregrado, kjer ne bo drugih turistov razen tebe itd.
sicer pa se ne strinjam z bojanom, da irska ni vredna ogleda, ker je prava paša za oči in dušo ...
Default avatar
Midva sva šla obratno pot kot Vita, tudi s svojim avtom.

Do GlasYorka sva šla pospešeno, potem sva se začela potepat.

1 teden škotske, Lake district, potem pa čez na Irsko, nato nazaj v anglijo in 10 dni anglije (Wales, Cornwall, ...) London 2 dni.

Irska naju je hudo spominjala na našo Dolenjsko. Lepi so klifi, midva sva šla gledat klasične 3, pubov ne smeš zamudit. Severna Irska z Belfastom je svoja zgodba, skratka kar lepo sva jo prevozila.

Zaljubila pa sva se v škotska višavja. ozke, enosmerne ceste, prijazni ljudje, nerazumljiv jezik, imena krajev, ki jih tudi črkovati ne znaš, skrite samotne plaže, ... Seveda pa moraš iti sam, oz. solo, tam te avtobusi niti ne morejo vozit, ker ni prostora na cesti.

Ne da Irska ni vredna ogleda, daleč od tega, Vita, nama je bila Škotska toliko bolj všeč. Sem pa vesel, da si ti na Irskem našla več od naju...

Še en hint, če geste s svojim prevozom. Ne smete zgrešiti Iron Bridgea v centralni Angliji, severno od Oxforda.

Mesto muzej na prostem, imajo svoj denar (kujejo ga), menjalnice, hiše narejene kot v posameznih obdobjih preteklosti, ljudje so oblečeni tako, kot so bili takrat, prav po stoletjih so narejena naselja. Vredno ogleda. Potrebuješ pa cca 2-3 ure za ogled vsega. Kovači, zdravniki, plavži,...

lp

bv
Default avatar
Hej!

Jst nameravam iti poleti na Skotsko in Irsko za en mesec. Tudi sama iscem sopotnico/sopotnika za potovanje. Potovati nameravam predvsem z vlakom, spati pa v hostlih. Stanujem pa v Londonu, tako da ne bom potovala iz Slovenije. Ce je kdo zainteresiran, naj se mi javi!!

lep pozdrav
Tina
Default avatar
kaj pa kaksen rent-a-car namesto vlaka? Pa samo za 2, 3 tedne?

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net