Med.Over.Net

Limfom in levkemija

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L • Milena Remic, hematološka bolnica

Izkušnje z limfomom in levkemijo bodo z vami delili bolniki in strokovnjaki.

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Kristina Modic

Milena Remic , hematološka bolnica

Milena R

Bezgavke?

Default avatar

Lori

Draga Kristina in ostali,

opravicujem se, ker bo mogoce moje pisanje malo 'zmedeno', pa vseeno upam, da me boste lahko pomirili.

Stara sem 36 let in v februarju sem prebolela virozo. Nato sem jo v marcu se enkrat. Pravzaprav sva takrat z mozem lezala oba... vrocina, nahod, bolece grlo in brez glasu. Brez glasu sem bila kar slab teden in medtem sem ze pokasljevala.

Medtem sem uzivala zdravila, ki jih lahko kupimo v lekarni. Ker se kaselj ni hotel umiriti sem po 14ih dneh sla k splosnemu zdravniku. Poslusal mi je desno stran pljuc in pogledal grlo. Je rekel, da je 'lepo' vneto. hm.

Vzeli so mi tudi kri (vendar brez sedimentacije- nazadnje pred cca. 3 meseci je bila 3) in je bila OK. Dal mi je sicer zdravila, zaradi katerih sem bila kar razocarana... dobila sem sicer kapljice za v nos, ceprav takrat nisem bila vec nahodna in dexametazon (za inhaliranje).

Sedaj po 9 dneh se vedno kasljam. Obup. Sicer samo cez dan... zjutraj, obcasno cez dan in zvecer. Imam suh kaselj (ceprav imam obcutek, da bi morala dati ven neko sluz). Pa ne gre. Obcasno me tudi boli v sredini pljuc (taksen cuden obcutek).

V grlu cutim, kot da bi bilo se vedno vneto. Jezik je poln belih oblog, proti grlu opazam kot rdece 4 mm pike 9 (mogoce afte?!). Jem sicer normalno, apetit je se vedno... Sama sem obcutila bezgavke (levo in desno) od poziralnika. Ki so sicer bolece na dotik. Nisem prepricana ali so povecane; vsaj ob dotiku.

Kaselj pa kar ne pojenja. Jutri sem sicer narocena pri splosnemu zdravniku, se enkrat. Niti ne vem kaj naj pricakujem.

Prebirala sem stare poste in sem zmedena. Eni izmed gospa je bilo omenjeno naj se obrne na dr. Arjano Macek Cafuta? Ali ima ordinacijo na Lepo pot 14? Kako se lahko pride do nje? Ali je tudi 'samoplacnisko', da bi bila prej pregledana. (Nisem pa nikoli kadila.)

Res ne vem kaj naj si mislim? Naj bom zaskrbljena? Se vedno kasljam, pa se grlo me boli ob poziranju sline... pa tudi cutim, da v vratu nekaj 'ne stima'.

Glede na to, da ste tukaj za kar dosti pouceni z limfomom mi prosim svetujte... ali bi me moralo skrbeti... Je pa res, da tudi moz in oce obcasno pokasljujeta in tudi nasi prijatelji. Ampak edino jaz razmisljam tudi o bolezni, ki se morda sele razvija.

Hvala lepa za vsak odgovor.

Lori
Default avatar

Kristina Modic

Živjo,

glede na tvoje opise, bi rekla, da imaš še vedno ostanke viroz. Edini znak, ki bi bil lahko limfomski, je suh kašelj. Ampak, če mu dodaš še vsa tvoja vnetja, o katerih pišeš, je takoj jasno, da skoraj 100% nimaš limfoma. :) :)

Ja, dr. Arjana maček Cafuta ima ordinacijo na Lepi pot 14. Pokliči in vprašaj, kako je s samoplačništvom. Ampak bi rekla, da je možno. Skoraj ziher sem.

Drži se in javi, kaj boš izvedela!

Pozdravček!
Default avatar

Lori

Draga Kristina,

hvala, ker si se oglasila. Prav upala sem, da se bos. Zadnje dni sem pravi paranoik, ker tako kasljam.

Res, da sem imela 2 virozi in 'izguba glasu' za slab teden... pa vseeno se je v istem casu pojavil ta drazec kaselj, ki je sicer prisoten bolj zjutraj, obcasno cez dan in nato se pred spanjem, ko se ponovno umirim. Ponoci spim.

Pocasi se odpravljam iz sluzbe, bom se kar mimo ordinacije dr. Macek Cafuta zapeljala, ker zivim v blizini. Pa bom videla kako je.

Proti veceru grem na Roznik, da se malo umirim, ker tako ne morem funkcionirat.

Upam, da bodo te bolecine oz. praskanje v grlu ponehale... ta bela obloga na jeziku in neke pikice skoraj na dnu jezika... to je mogoce lahko le viroza?!

Ne vem, sem ze cisto 'prec'. Prijateljica je tudi homeopatinja (v osnovi ima doktorat iz medicine) me tudi 'miri', meni pa mozgancki delajo 100 na uro. In samo premlevam zakaj ne morem nehat kasljat...

Spila sem ze litre sirupa smrekovih vrsickov in sedaj aktivno jem med, cvetni prah in olje sibirske cedre.

Upam, da bo ja kaj pomagalo in se le pokaze, da je ostanek viroze.

Hvala ti in vse dobro ti zelim,

Lori
Default avatar

Kristina DBL

Ojla,

mah, a ti opišem moje znake limfoma? Malo sem shujšala, kašljala na polno (suho, dražeče). Potem sem dobila občutek pritiska v glavi in zatekle so mi veke - to je bila posledica tumoraj med pljuči, ki je pritiskal na glavne žile. Skratka, kot najbrž vidiš, nimaš limfoma. :)

Še enkrat mislim, da imaš to neko kronično vnetje ali kaj podobnega. Bom pa tvoje vprašanje, da boš mirna, vseeno poslala onkologinji, ki se ukvraja z limfomi, da ti bo svetovala.

Sicer pa... pravilno, da greš na Rožnik. Mogoče se kdaj srečava, namreč jaz tudi velikokrat laufam po Rožniku.

Kar pa se tiče teh sirupov.... to je vse Blažev žegen. Vsaj te iz lekarn.

Drži se!
Kristina Modic

Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005

http://monoblog.over.net/kristina/

http://krstina_modic.tuditi.delo.si/


Default avatar

Lori

Kristina,

hvala za tvoj odgovor... potem pa sem ti poskusala odgovoriti na mail, ki je v priponki, pa je mail prisel nazaj.

Je morda kaj narobe z naslovom?

Lepo se imej, Lori
Default avatar

Kristina Modic

Pozdravljeni

Mislim, da je še prezgodaj po preboleli virozi, da bi lahko karkoli zaključevali. Lahko, da gre tudi za še vedno aktivno glivično ali virusno okužno v ustih (bele obloge so lahko pri soor-u ali herpanginah). Gospa naj kar opravi pregled pri zdravniku in naj si vzame še kakšna 2 tedna, če bodo težave (kašelj, težave v ustih in žrelu) še prisotne, pa bo potrebno vsaj slikanje pljuč in seveda dodatne krvne preiskave.

LP Jezeršek
Default avatar

Lori

Zdravo Kristina,

sem se uspela ze narociti pri dr. Macek Cafuta. Sicer samoplacnisko, pa ni problem, samo, da vem pri cem sem. Vikend bi bil v tem primeru predolg, in bi se 'ziva pogrizla' od tega, ker ne vem kaj je...

Kaselj ne pojenja...

Cuvaj se in preveri prosim tvoj mail ( [email protected] ).

Lori
Default avatar

Lori

Kristina zdravo,

tako. Urejeno. Sem cisto mirna... bila sem pri dr. Macek Cafuta. Ne morem je prehvalit... tako zelo cloveska je in razumevajoca.

Zjutraj sem poklicala v ordinacijo in me je prijazno vzela. Seveda sem sla samoplacnisko, kajti vikenda nisem zelela preziveti v dvomih.

V glavnem... sicer imam sibko zmogljivost pljuc, pa vseeno zadovoljivo. Sumi pa na astmo, tako, da moram dobiti pumpico Ventolina...

Aja, pa slikat me je poslala na Metelkovo, tako, da pljuca so popolnoma cista... in ok. Tudi bezgavke so dobre.

Kakorkoli ze... draga Kristina... tako zelo sem ti hvalezna... in srcno upam, da te kmalu vidim na Rozniku... jaz te bom zagotovo spoznala... jaz pa hodim z belim maltezanckom.

Cuvaj se in lepo se imej... in se vedno spremljam tale forum...

Lori
Default avatar

Kristina DBL

Piši na [email protected]! Bom pa preverila tudi tega. Prosim, če lahko napišeš, koliko je sampolačniški pregled pri dr. Arjani Maček Cafuta. Bo prišlo prav tudi za druge,ki jih morda to zanima.

Drži se!
Kristina Modic

Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005

http://monoblog.over.net/kristina/

http://krstina_modic.tuditi.delo.si/


Default avatar

Lori

Hojla Kristina,

hvala za tvoj mail. Se ti javim.

Obljuba dela dolg... sicer ne vem tocno koliko je sam pregled pri dr. Macek Cafuta, kajti meni je naredila se test z nekim zdravilom in se nekaj drugega... ampak vse skupaj sem dala 82 €, kar je meni se vedno sprejemljivo.

Kakorkoli, danes sem uzivala v dnevu. Kaj vec, bom napisala v privat mailu... tebi pa se enkrat hvala za vso pomoc in dobro voljo tukaj gor.

Lepo se imej in predvsem veliko zdravja.

Lori