Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Bronhiolitis pri dojenčku!!

Default avatar
Ola punce!!

Moram povedat, da na forum nisem šla že od sobote zvečer.
Čisto sem izgubila rdečo nit pa tudi tem nisem šla brati za nazaj, saj mi trenutno čas tega ne dopušča.
Spet sem grozno v skrbeh za svojo punčko!
Prejšnji teden, svi bile na obisku, kjer imajo tudi 6 mes. starega fantka in ravno tisti dan je začel kašljati. Ker smo bili pri njih kar nekaj časa, se je seveda virusa nalezla tudi moja Tia in že v nedeljo svi bile pri dežurni na Metelkovi. Potrdila je virozo, zraven ugotovila še začetek vnetja levega ušeska in nam predpisala Hiconcil ( za uho ) in Operil P za nosek.
Ker se stanje s kašljem kljub zdravilom vse do včeraj ni niti malo umirilo, smo šli do naše zdravnice in ta nas je dala na inhalacije z Ventolinom in ker ima poleg vsega Tia še separacijo 95, 94, kar ni tako dobro, saj če pade pod 94 jo bodo takoj poslali v bolnico. Tako nama je postavila diagnozo " Bronhiolitis " in nam rekla, da ne moremo storiti prav nič, razen inhaliranja, in da bo pomagal le čas. Pa vsak dan moravi hodit na kontrolo zaradi separacije.
Strah me je, saj mala kašlja, kot bi bila že nekaj let strasten kadilec. Občasno ob tem tudi bruha, a hvala bogu bolj malo. Nosek ima zamašen, redno ji ga čistim in vanj zlivam velike količine fiziološke raztopine. Ponujam ji veliko za pit in čaj lepo sprejema. Je tudi vendar manj kot običajno, saj je za razumet, da nima teka. Vročine nima!
Vem, da vas je imelo kar nekaj otročke s to boleznijo.
Kako ji lahko poleg naštetega še olajšam dihanje in počutje?
Kako dolgo je trajalo pri vas, da se je kašelj umiril in otrok ni več hropel?
Ne vem več kaj naj še naredim, da bo šlo na bolje? Vsak nasvet mi bo v pomoč in želim si, da bi kaj pomagalo.
V upanju, da mi poste vsaj malo pomagale, se vam vnaprej toplo zahvaljujem in vam želim, da vaši otročki ostanejo zdravi.
Lep dan!
Valerija!
Default avatar
Oj, Vallery!, sem te že pogrešala. Žal mi je, da je Tia zbolela. Imamo pa tudi mi z bronhiolitisi malo morje izkušenj. Na žalost. Naš je bil zaradi teh težav 7x hospitaliziran. Res je, da če pade saturacija pod 94%, torej na 93 ali celo manj, bodo malčico poslali v bolnico. Pri 93 otroka priklopijo na kisik. Mi smo to, žal, nekajkrat izkusili. Ni sicer nič bolečega, je pa hudo gledati, kako otrok ne more sam dovolj dihati in rabi tako pomoč. Anžeta pa so predvsem motile "brčice".

Torej, poskusite ji čimbolj kvalitetno dajati inhalacije (Anže precej opleta, tako da včasih ne dobi cele doze zdravil), dvignite ji vzglavje v posteljici, stanovanje večkrat zračite. Mi mu ob posteljo damo še vodo v katero kapnem nekaj kapljic 31 od Justa. Še sama ne vem, če pomaga. Včasih se mi zdi, da ja, včasih pa je slabše. Pomaga pa masiranje prsnega dela - tako hrbtnega, kot sprednjega dela. Naju z možem so masažo, oz. kako se masira naučili ravno v bolnici. Potem naj še veliko pije, pa veliko veliko jo crkljajte.

Res pa je, da ne moreš nič kaj veliko pospešiti zdravljenja. Čas bo naredil svoje. Kar se tiče hropenja - Anže je včasih precej hitro nehal hropeti, se je pa enkrat zavleklo tudi na dobra dva meseca... Želim vam čimprejšnje izboljšanje! Pa poročaj!

LP
nika
Default avatar
O nikanze, sem te imela kar nekako v mislih, ko sem pisala vse skupaj, saj vem, da ste imeli kar nekaj podobnih težav. Nekako sem upala, da se boš prav ti oglasila.
Vzglavje smo ji zvišali, lonec s kamilicami je skozi v sobi, kjer spi, za pit pa ji tudi dajemo skozi.
Ravno en teden nazaj smo ji ukinili zvišano vzglavje ker ni več polivala in prav lepo se je obneslo, saj ni ves čes lezla dol in obe svi bolje spali. No, zdaj pa to!
Tia ima res eno tako smolo, da pobere vse.
Na Olio 31 sem tudi jaz že pomislila in že včeraj sem razmišljala, kako bi čimprej prišla do njega in danes grem sigurno v akcijo. Pred kratkim nam ga je zmanjkalo.
Imam pa možnost dobiti prav tak inhalator kot ga imajo v ZD, na elektriko.
Sestra mi je rekla da sicer za domov ne dobiš ventolina, je pa dobra tudi fiziološka. Ste to pri vas doma kaj prakticirali?
Včeraj, ko je inhalirala v ZD sem bila spet tako zelo ponosna na njo. Kar na jok mi je šlo, ko je dobila masko, njej pa se je vse zdelo tako zelo čudno. Nekaj časa je bila čisto mirna in je samo gledala proti koncu pa je začela malo protestirat. A to tako malo, da skoraj ni omembe vredno, Tako je dobila vso zdravilo in mogoče je bilo zvečer nekoliko boljše, da se je mogoče lažje odkašljala.
A kašelj kar noče ponehat.
Danes ob 18ih imavi v Mostah spet kontrolo, zaradi separacije. Upam, da bo boljša kot včeraj!!
Ta moment spančka ( je pri vas tudi več spal kot ponavadi? ), jaz pa ji kuham kosilo. Upam, da res ne bo šlo na slabše!
Nam je pa naša Plut-ova rekla, da je ta čas ogromno tega in da je vsak drugi otrok s to diagnozo. Včeraj so ravno pred nami eno punčko poslali naprej v bolnico!
Nika, hvala ti za odgovor. Seveda bom poročala in držite pesti, da se tokrat bolnici izognemo.
Bo pa moje spdelovanje na forumu do Tiine ozdravitve zelo okrnjeno, saj se cartavi do onemoglosti in vse delam, da bi ji zadevo olajšala. Tako so ves ostale stvari postranskega pomena!
Kot že rečeno, veliko zdravja tudi tvojemu Anžetu in tudi vi se imejte lepo!
Vallery!
Default avatar
Ja, fiziološko smo uporabljali precej, oz. jo še vedno. Zdaj mu jo dajeva zjutraj in zvečer v nosek - je kar precej stisnem notri. In le na ta način se mu nosek ne zabaše. Takrat, ko pa je prehlajen, mu fiziološko dajava še bolj intenzivno. Sterimar se pri nas ni obnesel, še največ učinka je od navadne fiziološke.

Hm - inhalacije so pri našem fantu šibka točka. Ko je bil manjši, jih je sicer lepo prenašal, večjo ko je, težje je. V zdravstvenem domu imamo vedno blazne probleme, saj ga trije komaj krotimo - jaz ga držim v naročju, sestra drži masko, mož pa lovi, da Anže ne pade - je res precej močan v tistih trenutkih. Upam, da se bo spet unesel kar se tega tiče. Mu prigovarjava, da mu bo to pomagalo, pa da bo kmalu konec, pa delava "TU TU" - ala lokomotiva. No, zaenkrat nič več ne pali. :-((

Kar se tiče kašlja, se ne sekiraj. Jaz sem bila blazno presrana, kaj se dogaja, pa sem skozi ves ta čas videla, da je bolje, da čimveč kašlja. Ker gre tako tudi več sluzi ven. Vem pa, da je grozno poslušati nekajmesečnega otročka, ki kašlja kot 70 let star deda. Nam so tudi rekli, da kašelj lahko traja tudi do 3 mesece po prebolenem bronhiolitisu.

A v Moste hodite? Kako to? Midva imava pediatrinjo dr. Poredoš iz ZD Rudnik. Je pediatrinja, pred katero dam kapo dol - skrbna in blazno čuteča. Skratka, našega Anžeta zdaj tudi malo bolj pogleda, ker smo imeli res že precej težav in je še toliko bolj pozorna.

No, upam, da vama ne bo treba naprej. Če pa že, pa vztrajaj, da ostaneš ob njej. Ne se pustiti. Dela pa na pulmo oddelku krasen zdravnik, dr. Kopriva - njemu lahko popolnoma zaupaš, ker je res odličen zdravnik. Naš Anže ga obožuje... No, pa upam, da ti ga (vsaj s te plati) ne bo potrebno spoznati.

LP
nika
Default avatar
Nika, saj veš, da tam že vse poznam!!:(( Tudi Dr Mačkovo in tudi tega zdravnika , ki ga ti omenjaš, sem že videla in vem kateri je.
Pulmo je na istem hodniku kot gastro in tako sem v vsem tistem času v bolnici s Tio spoznala kar veliko njihovega osebja. NA ŽALOST!!
Tia hodi v Moste zato, ker je Gregor z Most in ker nam je to zdravnico priporočila njegova " druga mama ", ki ima kar veliko zdravniško familijo.
Ker je bila to ena redkih stvari, ki jo Tia lahko dobi po očkovi strani ( pa čeprav je bil to le dobronamerni nasvet ) in ker naj bi bila zdravnica res dobra, smo se dali kar hitro prepričati. In naša zdravnica JE res zlata!
Za bolnico pa je tako: ( Bog daj da se ji izognemo!!!! )
Ne premaknem se od Tie, pa če bi se vsi na glavo postavljli. Pa če po njihovo smem ali ne smem biti tam. Tudi če bi vse noči prestala ob njeni posteljici. Ko je bila še čisto micena, je nisem pustila niti eno noč same.
In tako je ne bi niti zdaj. Preveč sem videla in slišala, da bi bila brez skrbi.
Še to Nika!! Je Anže tudi veliko več spal čez dan kot ponavadi?
Tia zdaj spi tudi 3x po 2 uri ( včasih malo manj) na dan.
Ja, vse bi naredile za te naše male škrate a ne?
Jaz se že cel teden sprašujem kaj mi je bilo treba prejšnji pon. lazit v Logatec. Pa čeprav vem, da to nima smisla in da oni niso čisto nič krivi.
Lep dan vam želim!
Vallery!
Default avatar
Valerija!
glede bolezni ti ne morem dati nobenega nasveta, me je pa pri tvojem zadnjem postu zmotilo:
...Jaz se že cel teden sprašujem kaj mi je bilo treba prejšnji pon. lazit v Logatec. Pa čeprav vem, da to nima smisla in da oni niso čisto nič krivi.
...

saj ni rečemo, da je dobila v Logatcu! lahko bi dobila tudi samo na sprehodu. nekako poskušaj pozabiti na to in stisni se k svoji punčki, saj ima vendar zlato mamico!!!
pozdravček!
----------------------------------------------------

Življenje je lepo, zato ga je vredno živeti!
Default avatar
Anže je res spal več - tudi do 3x na dan po uro do dve. Je bilo to precej izven njegovega običajnega konteksta. Res pa je, da je bil tisti čas, ko je bil zbujen blazno poskočen in dobrovoljen. Ko da mu nič ne manjka. No, temu so se čudili tudi zdravniki na pediatriji.

LP
nika
Default avatar
Nikanze, meni je ravno Poredošova, tudi naša pediatrinja je, odsvetovala razna mazila in kapljice, kot je Just 31, ker lahko še dodatno dražijo dihala. Isto velja za močne parfume, deodorante in vse te dišeče spreje za bivalne prostore.
Default avatar
Verjetno so ti pri zdravniku povedali, kako preverjati dihanje otroka. Mislim, da je normalno in najbrž tudi dobro, če zdaj spi več kot ponavadi, preverjaj pa število vdihov. Ne vem, koliko jih mora biti pri dojenčku, da je še vse v redu. Tako boš tudi ti bolj mirna.
Moj sin je prvi bronhiolitis pokasiral še pred 1. rojstnim dnevom, vendar mu je pomagala že inhalacija pri zdravniku, za domov smo dobili ventolin in mu je hitro pomagal. Ponovil se mu je še dvakrat, nazadnje v res zelo zelo blagi obliki, tako da ventolina ni potreboval. Moram pa povedati, da je šel v vrtec šele z dobrimi 3 leti (zdaj bo star 4), ravno zaradi tega bronhiolitisa, saj imajo takšni otroci kar precej možnosti, da se jim razvije astma. Možno je pa tudi, da gre za enkratno okužbo in bo potem mir.
Default avatar
Jaz poznam majhnega dečka ki trenutno leži v kliničnem centru v Gracu Avs..Mali ima brohitis,asmo zdaj pa še fasal pljučnico in je v kritičnem stanju...
Default avatar
Do 25 vdihov na minuto naj bi še bilo ok, vse kar pa je več od 30 pa je že preveč, sploh že otrok pri tem zelo hrope. Opazuj tudi vgrezanje ob dihanju na vratu in pod rebri, če je zelo prisotno, je lahko dihalna stiska. Ob znižani saturaciji pa se pojavijo še pomodreli prstki pod nohti, bledo obrobljena usta ter splošna apatičnost.
Default avatar
A za dojenčke je isto kot za malo večje?
Ja, 25 je zgornja meja, pri 30 nimaš več kaj razmišljati, temveč letiš na urgenco.
Default avatar
Ja, Kikica, nam tudi, so pa bili na kliniki glede tega deljenih mnenj. Ker Anže ob tem ni imel še nobenega sproženega asmatičnega napada, mu jih, ko je slabši, dam nekaj v vodo ob postelji. do sedaj napada res še ni bilo, ni pa bilo niti vidnejšega učinka.

Je pa Poredošova proti temu, vem. Na kliniki pa niti ne. No, midva sva se potem odločila, da poskusiva. Je pa res, da mu razen mazila za prsni koš, ki se ga kupi v lekarni, ne maževa ničesar po telesu. To so pa vsi strogo odsvetovali.

LP
nika
Default avatar
Tudi meni so na pediatrični svetovali, da pri bronhitisu absolutno ne smem uporabljati raznih kapljic, dišav...Doma smo pred temu vedno uporabljali Olio 31..Sedaj res pazim in kadar ima samo zabasan nosek dam par kapljic v vodo in prižgem svečko.Upam pa da smo z bronhitisom prenehali, ker smo že eno leto brez težav .Trkam!
Glede vdihlajev in izdihlajov pa smo mi povedali, da lahko samo vročina povzroči 35 vdihlajev in izdihlajev na minuto.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic