Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija CELIAKIJA-POGREJ IN POJEJ

CELIAKIJA-POGREJ IN POJEJ

POZDRAVLJENI!

CELIAKAŠI LAHKO UŽIVAMO NASLEDNJE IZDELKE POGREJ IN POJEJ:

– svinjski zrezek v gobovi omaki z rižem,
– piščančji zrezek v gobovi omaki z rižem,
– chili con carne ,
– mučkalica z rižem,
– goveji zrezek v čebulni omaki z rižem,
– piščanec v omaki po kitajsko izpolnjujejo.

http://www.pogrejinpojej.si/sl/informacija.asp?id_meta_type=9&id_informacija=360

LP

Ko sem prebirala sestavine sem ugotovila, da Piščanec v omaki po kitajsko vsebuje PŠENIČNO MOKO!!!
Čudno ker naj bi zgoraj našteti izdelki izpolnjevali zahteve Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati živila z oznako brez glutena (Ur.l. RS št. 46/2002).

LP

Po podatkih, ki sem jih jaz dobila neposredno od podjetja Proconi, goveji zrezek ni med njimi! Nesporni glede na analize so:
-svinjski zrezek v gobovi omaki z rizem
-piscancji zrezek v gobovi omaki z rizem
-chili con carne in
-muckalica z rizem

vec podatkov pa lahko posreduje Betka Bouha, Formitas
[email protected] ali 01 430 17 00
Lp,
Sergeja

Že danes sem dobila nazaj odgovor, glede piščanca v omaki po kitajsko.

LP

Sent: Friday, March 25, 2005 9:56 AM
Subject: Piščanec v omaki po kitajsko

Spoštovana gospa Ksenija ,

izdelek piščanec v kitajski omaki z rižem smo poslali na analizo na Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije zaradi določanja vsebnosti glutena.

Izdelek je analiziran do 7.3.2005 (št. 2005/541), rezultat analize pa je pokazal, da izdelek vsebuje <5 mg glutena na kilogram izdelka. Na podlagi tega je Inštitut izdal mnenje, da je izdelek glede vsebnosti glutena skladen z določili Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati živila brez glutena. Meja za vsebnost glutena v brezglutenskih živilih je 20 mg/kg. V izdelku piščanec v omaki je tako vsaj 4x manj glutena kot je dovoljeno za živila, ki se lahko deklarirajo kot brezglutenska.

Na deklaraciji izdelka navajamo pšenično moko, saj je le-ta sestavni del sojine omake. Sicer sojina omaka predstavlja 1,4 % izdelka, pšenična moka v njej pa je le ena izmed stranskih sestavin. Delež pšenične moke je tako v sledeh. Deklariramo pa jo, ker veljavna zakonodaja zahteva, da se sestavine, ki so na seznamu alergenov (in pšenični izdelki sodijo tja) morajo navesti na deklaraciji.

Razumemo, da se navedbe »brez glutena« in vsebnost pšenične moke na prvi pogled zdijo nasprotujoče, a upamo, da smo vam zadosti jasno razložili problem.

S pozdravi,

Proconi d.o.o.

New Report

Close