Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

nosečnost in alkohol

Default avatar
Punce,

kakšne so vaše izkušnje glede konzumacije alkoholnih pijač v času nosečnosti?
Sama sem trenutno v 8T in malce me je strah tega decembrskega vzdušja, ko se bodo začela razna silvestrovanja (tudi s poslovnimi partnerji), na katerih se večinoma nazdravlja z alkoholnimi pijačami. Sama alkohola nikoli nisem zlorabljala ali pa redno konzumirala - pijem oz. sem ga le ob posebnih priložnosti ali pa ob izbrani hrani (vino).

Se mu je potrebno popolnoma odpovedati ali so kakšne dovoljene tolerance? Zagotovo si ne želim na ta način ogroziti svoje pikice!

Hvala in lep dan vsem.
Default avatar
ne pijem alkohola.če drugi kaj nazdravljajo,jaz tudi ampak s sokom.
ja pač jim poveš da si noseča in to je to,ne vem zakaj bi morala piti alkohol z drugimi ,pa čeprav gre za poslovne partneje ali ne vem koga.
Deci vina na dan ne škodi
Default avatar
Tudi jaz sem se popolnoma odpovedala alkoholu, odkar sem izvedela da sem noseča. Sicer je res, da pravijo, da deci vina (še posebej rdečega) na dan ne škodi, ampak dejansko pa nihče ne pozna tiste še dopustne meje, ki bi bila popolnoma neškodljiva, tako da jaz ne bi razkirala. Še posebej, ker smo ljudje različni in kar velja za nekoga, ni nujno da velja za vse.
Default avatar
nazdraviti se d atudi s sokom,pa sploh ni treba nikomur razlagati,pač rečeš da ne piješ in pika
Default avatar
Pozdravljena,


sama vsake tolko spijem kozarec dobrega terana, mi grozno paše, pa kri imam slabo, tako, da si pač pomagam na ta način.. :):)
se pa strinjam, da ni za pretiravat.. po mojem ti itak telo samo pove kdaj je dovolj.. :):) pa vsak dan tudi ne boš pila alkohola, a ne?

srečno!
Default avatar
Tudi jaz sem se mu odpovedala, morda eno pivo na mesec, kadar mi res zapaše.
Default avatar
Če spiješ kozarec vina ob večerji ali posebni priložnosti ne bi smelo biti nič narobe, saj ne spiješ liter.Sicer pa lahko nazdraviš tudi s sokom brez da bi komu morala kaj pojasnjevati.
Default avatar
ga ne priporočajo v nosečnosti in se ga raje izogibaj kot pa pij, ker lahko škoduje razvoju otroka.. pravijo, da cigatere in alkohol tudi vplivajo na vitaminsko stanje v tvojem telesu, tako da ga zmanjšujejo.. jst ga uglavnem ne pijem...

lp
Default avatar
no tole sem skopirala z neta.... lp

Čemu se mora nosečnica izogibati?
Strogi vegetarijanski prehrani.
Shujševalnim dietam.
Vsem alkoholnim pijačam.
Kofeinu, ki je v kavi, pravem čaju, kokakoli, kakavu in energijskih napitkih; dovoljeni sta največ 2 skodelici kave na dan.
Aktivnemu in pasivnemu kajenju.
Hrani ali okolju s težkimi kovinami (jetrom, školjkam iz onesnaženega morja, cigaretnemu dimu).
Zdravilom, razen tistim, ki jih predpiše zdravnik.
Pomanjkljivi higieni živil in kuhinje (redno si umivajte roke, sadje in zelenjavo dobro operite preden jo pojeste, skrbno pomivajte posodo in kuhinjske pulte, pogosto zamenjajte kuhinjske krpe).
Hišne živali ne spadajo v kuhinjo (nevarnost toksoplazmoze).
Pomanjkljivi toplotni obdelavi živil. Zaradi nevarnosti mikrobioloških okužb ni dovoljeno uživati surovega mleka, mesa (npr. tatarskega bifteka) in jajc (npr. majoneze). Pogreta živila morajo doseči vsaj 70 oC središčne temperature
Default avatar
Tudi dcl rdečega dnevno škodi - so pokazale najnovejše raziskave. Otroku res ne bo manjkala kakšna roka, lahko pa pokasira npr. hiperaktivnost, slabo koncentracijo...
Default avatar
Punce, se čist strinjam z vami. Bolje je ne piti oz. se izogibati vsem prepovedanim substancam. Pa tudi, če sem iskrena, mi na splošno alkoholne pijače nikoli niso glih dišale, kaj šele, da bi jih konzumirala iz užitka...

Sem včeraj že bila v eni taki situaciji in sem cel večer pila samo čisto H2O in je prav lepo, da nimam danes nobene slabe vesti .
Default avatar
Pozdravljene.
Jaz si lansko leto decembra niti slučajno nisem mislila, da sem noseča (zdravniki so mi namrec rekli naj ne upam na to da bi kdaj imela svoje otroke), pa sem kar nekajkrat pila kuhano vino. Potem pa po zamujanju menstruacije konec decembra in opravljenem nosečniškem testu - šok!!!!, noseča sem!!! No pa je bilo tako s plodkom kot z mano celo nosečnost vse ok.
Po tem ko sem vedela, da sem noseča pa sem mogoče do konca nosečnosti spila kakšne tri kozarce vina - posebne priložnosti (poroka, rojstni dan, očetovih 50-let). Drugače sem pa pila enormne količine vode in pojedla veliko sladoleda :)))).
Menim, da kakšen kozarcek sem ter tja ni problematičen. Sama zase boš morala najbolje vedeti. Midva s sinkom sva tudi danes ok. Se dojiva zato ne pijem skoraj nič alkohola, samo nekajkrat sem spila požirek piva.

Lep dan,
Nina

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar