Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

Kako gospodariti z igračami?

Default avatar

Lidija L

Ljube kolegice po materinstvu, imam eno morasto nalogo: v majceno sobico(3,5 m2 x 2,5 m2) svojih dveh sinkov (1 in 6 let) stlačit vse, kar je njuno (razen biciklov, čevljev in rolerjev), t.j.obleke, barvice, knjigice, igrače.. šolske potrebščine - en bo že šolarček ... Predvsem igrač je grozljivo veliko. Pod posteljo stojijo trije zaboji z legicami vseh velikosti (podarjene - sami ne kupimo prav nobene reči že nekaj let!), ki jih seveda ne smem "odddati". Potem so tu še zaboji raznih ropotulj, posod, lopatk, avtov, kock - puzzlov, pliškotov, orodja, žog - skratka ropotije, da se ti zmeša. In moj starejši ima vse v glavi in ko si zamisli, koplje toliko časa, da zadevo najde. Ve vse, kdo mu je kaj dal, pa kdaj je to bilo in kako se kako igračo sestavi.
Meni in možu pa se že kar malo rola od vsega, saj ni kam stopit in je naše malo stanovanje nastlano z igračami že dve uri po "generalni". Kleti nimamo. Če imate kako idejo ali ste reševale podoben problem - hvaležna bom.
LP! Lidija
Default avatar

anja

Kaj pa, če bi se poizkusili z otrokoma pogovoriti, da bi nekatere igrače (ki naj jih izbereta sama) oddali otrokom, ki jih nimajo? Ali pa, da se zmenite, da so npr. v sobi lahko trije zaboji z igračami, ostale se pospravi npr. v klet in se jih potem po kakem mesecu zamenja s tistimi, ki so ostale v sobi? Tamlajši je tako ali tako še premajhen in igrač niti ne bo pogrešal, s tavelikim se bi dalo pa najbrž že zmeniti.
Default avatar

mami_maja

ideja za pospravljanje pliškotov:

pod stropom napelji vrvico in že med napeljevanjem nanjo nanizaj kljukice za perilo (najboljše so lesene, ki imajo kovinsko vzmet). na te kljukice potem obesi pliškote, vsaj tiste manjše. kako boš to napeljala, moraš pogruntat sama. pri nas imamo pod stropom cevi centralne kurjave, tako da ni bilo težko. obesiš lahko tudi malo nižje, da bosta otroka dosegla. zadeva vsekakor prihrani prostor!
Default avatar

tinca

Samo nekaj zamisli:

Če je še kje kak prost meter zidu (tudi ni nujno da je v sobici) lahko tja postaviš preprost regal (Lesen ali kovinski, dobijo se v Rutarju ali kakem od BHausov). Igrače razvrstiš po "tematiki" in pospraviš v plastične zaboje ali kar zložljive gajbice, ki se jih dobi v večini samopostrežnih trgovin in jih zložiš v regal. Nekateri zložljivi zaboji so narejeni tudi tako, da "pašejo" eden na drugega in se jih lahko sestavi v pisan stolp z vsebino. Za pliškote pa morda pri mizarju naročite dve ali tri police, ki se jih s konzolami pritrdi nad posteljo, pa naj tam sedijo.

Glede na velikost sobice imaš najbrž pograd, tako da ideja z dvignjenimi posteljami pod katere se vkomponira police, zaboje in omarice najbrž ne pride v poštev.

uspešno reševanje iz prostorskih zagat ti želim

lp tinca
Default avatar

Bridget

Jaz sem pri znancih (arhitektih) videla super idejo.
Primer: na koncu hodnika so vrata, nad vrati pa običajno nič. Pri njih imajo nad vrati polico (malo širšo in čez celo širino hodnika) in na polici velike okrasne škatle (ala Ikea , ), v katere spraviš hudiča in pol. Takšno polico pod stropom in po celi dolžini sobe sem razmišljala da bi dala tudi v našo otroško sobo in v škatle pač daš stvari, ki jih trenutno ne potrebuješ.
Potem imaš pa tudi zelo priročne "regale" . Najbolj pa je pri nas pomagalo, da sem šla skozi vse igrače in naredila red. Zlomljene v smeti, "preživete" v škatlo in iz stanovanja, trenutno nezanimive pospraviti (jaz sem jih dala kar v omaro). Ostale so samo igrače, ki so v redni uporabi, jih je pa manj in lažje pospraviti - pa še vedno je razmetano, tako da "idealne rešitve" ni.

Veliko uspeha, če lahko temu tako rečemo, ha ha.
Default avatar

Lidija L

Prav res - zelo ste mi pomagale, posebno Bridget. Ta moja fantiča sta zdrava, živahna pobčka in me skoraj vsak dan tako utrudita, da komaj še lahko kaj razmišljam - še kaj drugega, kot najnujnejše. Zato mi vaše ideje veliko pomenijo. In še en Mwst imam v IKEI v Gradcu. Hvala!
Lidija L.
Default avatar

Joži

Mi pa smo preiskusili idejo za obesit plišaste igrače. Sin jih je včeraj navdušeno obešal pozno v noč.