Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Stranski učinki EA?

Default avatar

Laura30

Pozdravljene vse tiste, ki ste že rodile!
Zanima me, preden se obrnem na strokovno stran, ali obstajajo kakšni stranski negativni učinki EA za otroka ali pa za mamico?
Ali je imela katera od vas, ki ste že rodile kakšne negativne izkušnje z EA in bi jo recimo odsvetovala?
Ali lahko malo napišete o negativnih in tudi pozitivnih izkušnjah z EA? Zakaj ste recimo ZA in zakaj PROTI?

Najlepša hvala za vaše odgovore.

Lp, Laura
Default avatar

jasna

Ups, moj stric, ki je anestezist v Svici, je imel resne pomisleke glede EA - ker pa sem bila takrat se kar dalec od nosecnosti, se ne spominjam vec, za kaj je tocno slo. Zdaj pa tudi nimam moznosti, da bi ga vprasala.
Lp!
Default avatar

MOjca

Bjae je velika možnost vakumskega poroda, ker naj ne bi porodnica čutila kdaj naj potiska. To sem pred kratkim slišala, če je pa res pa ne bom 100% trdila. Sama se nisem odločila za EA.
Default avatar

La

EA je lokalna anastezija - ki ti jo dajo direktno v hrbtenico
številk si jaz ne zapomnim, ampak sem brala da najslabši stranski učinek je poškodba hrbtenice - to je proti - je pa to zelo redko in niti nihče ne omenja, samo če se zgodi meni - hvala lepa

se pa baje predvsem poveča število carskih rezov (po podatkih postojnske porodnišnice ne bistveno) in vakumskih porodov (teh je baje res več). Tudi oba ta podatka sta za moj okus proti

za je podatek da ne boli - ampak v prvo mene tako ali tako ni prav zelo bolelo - bolečina je itak zelo osebna zadeva - in baje je občutek bolečine odvisen od strahu

sicer pa odločit se moraš sama:)
Default avatar

Strelka

Jaz sem ti kar iz neta prilepila. Jaz osebno nimam pomislekov, sama pa se za to metodo prvič ne bom odločila, ker menim, da imam zelo visok "tolerančni prag za bolečino". (upam, da me ne bo potem čez celo porodnišnico slišat, kako bom kričala"dajte mi nekaj, dajte mi nekaj :-( )KONTRAINDIKACIJE ZA REGIONALNO ANALGEZIJO

Med glavne kontraindikacije sodijo motnje strjevanja krvi in nekatera nevrološka obolenja, pri katerih je kontraindicirana regionalna anestezija. Regionalna analgezija je kontraindicirana tudi pri prejšnjem carskem rezu ali drugi operaciji na maternici zaradi zabrisane bolečine ob možni rupturi maternice. Kontraindicirana je tudi, če ekipa ne obvlada tehnike regionalne analgezije in če zaradi nezadostnega znanja ali neustrezne opreme ni sposobna ukrepati v primeru zapletov (npr. hipotenzija, depresija dihanja, alergična reakcija).


STRANSKI UČINKI REGIONALNE ANALGEZIJE

Med stranskimi učinki epiduralne analgezije so za porodnico in otroka najbolj pomembne spremembe v dinamiki krvnega obtoka. Nevarnost znižanega krvnega tlaka (hipotenzije) se lahko potencira še s sindromom spodnje vene kave.

Epiduralna analgezija naj ne bi bistveno vplivala na popadke med normalnim porodom, oslabi pa jih lahko hipotenzija zaradi neustreznega pretoka krvi skozi maternico.
Default avatar

Kaja11

Dve moji kolegici sta imeli EA in je ne moreta prehvaliti. Nobena se v drugo ne bi odločila za naraven porod.
Jaz sem šele na začetku nosečnosti in o tem še nisem razmišljala. Glede na to, da sem totalen cvikator, se bom verjetno odločila za EA.

LP
Kaja
Default avatar

kikica

Glede vakumskih porodov drži, da jih je zaradi EA res več. Na Švedskem, kjer praktično vse ženske rodijo tako, jih je nadpovprečno veliko.
Mislim, da bi večini žensk pomagala že "psihična obdelava" - če bi bolje razumele, kaj popadki sploh so, zakaj so potrebni, kaj se v tem času dogaja z dojenčkom. Malo pred 1. porodom sem dobila v roke super knjigo v angl., zaradi katere sem se otresla v bistvu neupravičenega strahu pred bolečino. Na porod sem šla sproščeno, mislila sem predvsem na otročka, kako grozno mora biti vse skupaj šele njemu, jaz vsaj vem, za kaj gre, njemu pa je vse en velik šok. Drži pa, da imam kar precej visok bolečinski prag in da nisem cvikator. Zdrava pamet mi pravi, da zagotovo ni dobro, če ne čutiš prav popadkov in potiskaš na ukaz, kot pač kažejo aparature, in da vsi ti analgetiki ne morejo biti dobri za otroka, če pa med nosečnostjo ni dobro jesti niti lekadola... Po drugi strani pa se mi zdi EA zelo primerna za ženske, ki imajo za seboj dolg in boleč porod in se zaradi tega psihičnega bremena v drugo ne bi mogle lepo sprostiti, da bi šlo lažje.
Punce, pol poroda (vsaj pol) je v glavi, in če imate to razčiščeno, bodo bolečine pol manjše in hitro pozabljene.
Default avatar

lena

No, še ena z izkušnjo: tako in drugačno:
Če ti anestezist pravilno dozira, boš popadke namesto bolečine čutila kot nekakšno valovanje, ki je prijetno. Seveda pa boš EA dobila šele ko se bo porod začel, tako da določenim popadkom ne bo ušla.
Malo bolj zoprno je dejansko stiskanje otroka ven, saj ti pri naravnem porodu popadek prevlada nad dejanskim občutkom raztezanja kože, ki pa je edino, kar boš res čutila. In to ni ravno fajn občutek. Seveda pa traja precej manj časa kot vsi popadki pred tem in lažje zdržiš.
Preden ti bodo dali EA boš dobila v podpis izjavo, kjer podpišeš, da si seznanjena z vsemi možnimi negativnimi posledicami. Izjava je enaka kot pri vsaki anesteziji.

Moje mnenje je: Preden zanosimo nam nihče ne da podpisat izjave, da smo seznanjene s tem, da lahko umremo med nosečnostjo ali porodom četudi nimamo EA.

Dojenček lahko tudi po EA dobi najboljše ocene, tako da ni za skrbet.

Meni se je zgodil eden od možnih stranskih učinkov: maternica se mi po porodu ni pravilno krčila in ko je babica otipala trebuh, da preveri stanje, se je vlil ven liter krvi. Zato so me morali sčistiti maternico in pregledati, če ni mogoče prišlo do kakšne rane. To delajo pod popolno narkozo, kar pa ni tak problem, saj imaš že od prej zaradi EA vse pripravljeno in samo dodatno dozirajo.

Jaz jo po dveh popolnoma različnih iskušnjah, prvič sem namreč rodila popolnoma naravno, še vedno priporočam. V tretje bom spet prosila za EA. In sicer v Ljubljani, čeprav se zavedam, da tukaj obstaja možnost, da je ne dobiš, če anestezist ni na voljo.

Predlagam ti, da si čim več prebereš o EA in se na koncu sama odločiš.

Lena
Default avatar

š[email protected]

Jaz nisem za EA. Prvič sem (po hudem strahu pred bolečim porodom, kot so me strašile ženske iz okolice) šla rodit vsa preplašena, poleg tega je bila mala še v medenični vstavi. Naj povem, da se je moj strah razblinil v nič, ker bolečine še zdaleč niso bile tako hude, kot je bil hud napad ledvičnega peska, ki sem ga že imela čast doživeti. Popadki so pač krči, ki niso prijetni, ampak po pravici povedano, sem imela včasih skoraj tako boleče menstruacije in ni bilo zame nič novega. Verjamem pa, da je težje tistim, katerih porod traja dlje časa. Moj se je pričel (pričetek popadkov) in končal v petih urah.

Vsem želim čimlažji porod in predvsem kar najmanj sekiranja oz. strahov pred njim.

čao
Default avatar

kika

jaz osebno tudi ne razmišljam o EA, ker me je mnogo bolj kot bolečine strah teh stranskih učinkov ki se pač omenjajo... ampak vsak ve zakaj se odloči tako kot se...
tud meni se zdi, da je najpomembnejša psihična priprava in sodelovanje pri porodu - upam da mi bo uspelo vsaj pol tako kot si želim :))
KIKICA - a mi lahko poveš naslov knjige v angl. ki si jo prebrala v ta namen?? hvala !!
lp
k - 29.t
Default avatar

ičija

A mi lahko poveš naslov knjige in ime avtorja!

Hvala

Ičija
Default avatar

kikica

Knjiga je bila sposojena in sem jo že pred leti poskusila nabaviti, pa je nisem našla. In naslov med tem pozabila... Žal. Saj mi je bilo skoraj žal, da sem to sploh napisala, ker vem, da vam ne morem povedati naslova...
Bila je pa ameriška in polna takšne ameriško napihnjene psihologije, nekaj stvari je bilo pa dobrih in "za ponucat", med drugim tudi to, kakšen napor je v bistvu porod tudi za dojenčka in kako si z vsemi svojimi močmi in sposobnostmi, kolikor jih pač ima, prizadeva, da bi bilo čim prej mimo. Da pravzaprav aktivno sodeluje pri porodu. Hkrati pa je za idealen začetek njegovega življenja res fajn, da se rodi po naravni poti, torej vaginalno, ker ga ves ta napor hkrati pripravi na zanj precej ostre razmere "zunaj". Hkrati šok zaradi najprej blagih popadkov - ki jih seveda čuti tudi dojenček - prihaja postopoma, v nasprotju z na primer carskim rezom, kjer ga kar na lepem potegnejo iz trebuha. Menda naj bi pomagalo, če bi ženske, ki zagotovo vedo, da bodo rodile s CR, otroku to skušale razložiti in ga pripraviti na to (evo, to je en tak ameriški lari fari, če vprašate mene, zagotovo pa seveda ni mimo, če dojenčku že v trebuhu izkazuješ nežnost in se pogovarjaš z njim, da bi pa razumel, kaj se bo zgodilo z njim, tega pa nekako ne morem verjeti).
Njegove muke so v primerjavi s tistimi, ki jih doživlja ženska (če seveda jih) bistveno hujše. Če si predstavljate: kar na lepem ga začne premetavati in nekaj ga sili navzdol, z glavico se mora preriniti skozi zelo ozek prehod, vse pritiska nanj, po mojem mora biti to res kar grozen občutek. In potem kar na lepem močna svetloba, pa razburjeni glasovi, mraz,.... Res ne more biti ne vem kako fletno, če je pa prej 9 mesecev mirno lebdel na toplem.
Po mojem smo danes na splošno vsi nekako preveč razvajeni in nam je vsak fizični napor, bolečina zelo odveč. Zato tudi cvetijo razne lepotne terapije z aparati, pa pasivna telovadba... Enako je po mojem s porodom, ki se ga nekatere ženske tako bojijo. A če razumeš, da se mišice enostavno ne morejo tako močno krčiti, ne da bi pri tem čutili bolečino (saj jo tudi športniki ob velikih naporih), brez močnih krčev pa otrok ne more priti na svet, je stvar jasna. Treba je torej malo potrpeti, da se bo otrok varno in čim hitreje rodil. Prvič sem rodila z umetnimi popadki, drugič sem imela srečo, da je bila babica pripravljena še malo počakati in sem dobila svoje popadke. Ne morem reči, da so bili ti manj boleči, ampak občutek je bil pa nekako drugačen. Vesela sem bila, da imam svoje popadke, vsakega sem bila vesela, ker je to pomenilo, da ne bo "flaše" in da bo otrok ven pokukal deloma tudi po svoji izbiri. In potem, ko sem pri najmočnejših popadkih dejansko čutila, kako otrok pritiska navzdol, se temu nisem upirala, ampak sem se na neki način tega res veselila in sem vsak popadek "pozdravila", ker sem res čutila napredek. Kakšna razlika v primerjavi s prvim porodom, kjer sem morala pritiskati na vso moč in sem otroka dobesedno prisilila, da je prišel ven.
Upam, da se vam tole ne zdi pretirana filozofija. Vsaka ženska bi morala biti vesela, če lahko rodi popolnoma po volji narave, da dobi svoje popadke in se prepusti dogajanju, ne pa da porod izsilijo z umetnimi sredstvi, kot se je meni zgodilo prvič (in to čisto brez potrebe). Kaj šele, če se razplete v carski rez ali še kaj hujšega! Proti temu se mi zdi običajen porod z vsemi bolečinami vred mačji kašelj.
Default avatar

drejka

Meni je včeraj moja zdravnica rekla, da se kar za vsako žensko EA ne priporoča, ker ima vsak poseg v telo (tudi tableta aspirina) poleg pozitivnih vedno tudi negativne učinke. Za EA je rekla, naj se odločijo ženske, ki jim napovedujejo težak porod (npr. zelo velik otrok, medenična ustava ali so mame v šibkem fizičnem stanju) in nič drugega. Pravi, da se veliko otrok rodi s poročjo vakuma ali klešč, ker porodnice ne morejo pomagati krčem, ker skoraj nog ne čutijo, tudi potiskajo polovico slabše kot sicer, kar pomeni, da se s tem porod ponavadi vsaj za tretino podaljša. Kot komplikacije so v Ljubljani večkrat zadnje leto opazili težave z dihanjem novorojenčkov in pri nekaj ženskah poškodbo hrbteničnega živca, kar pomeni, da so bile nekaj tednov na pol hrome z neobčutljivimi nogami itd. Za postojno je rekla, da so imeli pred dnevi posvet s tamkajšnjimi zdravniki in so opazili, da kar pri 30% žensk EA sploh ni prijela, kar pomeni, da je zdravnik ni prav injiciral, 7 ženskam pa so poškodovali hrbtenični disk in so ostale še nekaj tednov na zdravljenju.

No, to sem odnesla včeraj, od pogovora z zdravnico. Osebno se ne bom odločila za nobeno obliko lajšanja bolečin, ker vem, da so bolečine močne le zaradi velikega strahu, in posledično napetosti žene, namesto, da bi bila vesela svojega otroka in sproščena sodelovala pri porodu. Zdravnica mi je dala nasvet, naj se predvsem psihično dobro pripravim, naj grem z veseljem roditi, naj se ne bojim bolečin, ker niso tako hude, da pa se je treba spopadati z vsakim popadkom posebej in ne misliti na to, kako hudi bodo. Da je bistvena pomoč partnerja, da te spodbuja, sprošča, masira, ti drži noge pri potiskanju, te opozarja, če napačno potiskaš in po nepotrebnem, da šparaš moči itd. Skratka, midva se že sedaj veseliva, čeprav sem že kot otrok mislila, da je porod nekaj najhujšega, kjer ženska umre itd. Skratka, pogum, več psihične in fizične pri prave (sproščanje) in prepričana sem, da bo šlo najlažje in najhitreje.
Default avatar

nati

Jaz sem bila pred tremi leti na zdravniškem posegu v LJ ginekološki kliniki in so mi dali EA.
Prvi problem je nastal, ko so se ušteli v dozi- dali so mi namreč premajhno.
Izgledalo je tako, da nog nisem čutila, ko pa se je operacija začela pa sem zatulila od bolečin. Zatem so me hitro uspavali in poseg izvedli do konca.
Drugi problem je nastal po operaciji. Zaradi poseha v hrbtenico ( kar EA nedvomno je) nisem mogla biti pokonci, ker mi je hotelo od bolečin raznesti glavo. Edina vzdržna poza je bilo ležanje čisto vodoravno, brez blazine pod glavo. Ta bolečina je trajala nekje deset dni, nato pa izginila. Anestezistka mi je ob odhodu iz bolnišnice priporočila strogo ležanje in vsak dan popiti 2 litra Coca-cole. Toliko o moji izkušnji, ki je vsekakkor ne bom nikoli več ponovila. Naj vas pa potolažim, da so ti stranski učinki zelo redki, niso pa izključljivi.
Vsem še lep dan naprej.
Nati, 24t, 4/7
Default avatar

stima

žIVJO

Res rada berem, ker napišete še sploh , če se oglasijo ženske, ki so zadevo izkusile. Lahko vidite, da ene imate pozitivne izkušnje, kar je dobro nekatere pa tudi slabe. To vam pove, da ene stvari za ene so za druge pač ne, kako boste vedele? Ne boste dokler ne probate. Jaz vam vsekakor svetujem, da se o zadevi pogovorite z anestezistom naj vam iskreno pove vse dobre in slabe strani, naj ne bo le strah pred bolečino tisti zaradi katerega se boste odločile za EA. No ker je bilo izvirno vprašanje forumovke, glede stranskih učinkov jaz navajam nekatere:
- povečana uporaba operativnega dokončanja proda
- nevrološke komplikacije,
- hipotenzija
- motena funkcija ali (v hujših primerih) odpoved ledvic
- glavobol
- bolečine v hrbtenici
- reakcija na zdravila
- respiratorna insuficienca
- paraplegija (v SLo še ni bilo takšnega primera)...
- otrok največkrat hipotenzija ali reakcija na zdravila
Nikakor pa ne okvara hrbtenice kot je ena napisala, no najbrž je mislila hrbtenjače. Vem da zgleda grozno pa ni tako, našteti so le najpogostejši primeri za katere je dobro da veste da so možni, je pa res da največkrat, ob strokovni pomoči do njih ne pride

LP

A ja še vir: Goer H (1995) Obstetric myths versus research realities. A guide to the Medical Literature.Westport: Bergin & Garvey.
BY THE WAY - ODLIČNA KNJIGA!
Default avatar

jasna

Zdaj, ko vse to berem, se mi zdi, da je moj omenjeni stric govoril o tem, da pri EA potrebuje zenska vec pomoci ob porodu, ker ne cuti otroka/kdaj mora pritiskati. Da ne bo zgledalo, da si izmisljujem - ostale zadeve sem prakticno prvic prebrala na tem postu.
lp!
Default avatar

Anol

Jaz osebno tudi nameravam na epiduralno, ker poznam dve, ki sta se odločili za njo v Postonjski porodnišnici in ena je rekla, da bi dala Nobelovo nagrado tistemu, ki se je je spomnil, druga pa je bila tudi zelo pozitivna in ji je ostal porod v zelo lepem spominu. Poznam pa tudi eno, ki je zase prav tako mislila, da ima zelo visok prag bolečine in seveda tudi pomislila ni na porod z epiduralno in mi je rekla, da nikoli več brez epiduralne, ker je rekla da dokler ne občutiš ne veš kaj pomeni porodna bolečina. Je pa res in tudi sama osebno verjamem, da se od ženske do ženske zelo različne porodne bolečine, verjamem da se nekaterim porod ne zdi nič takega, da niso doživljale nekih nevzdržnih bolečin, vendar jaz sem totalni zajc, pa ne me napak razumet, tudi jaz mislim, da imam visok prag bolečin, vendar zihr je zihr. Tko al tko pa zmeniš se za epiduralno, saj ti je ne dajo takoj in potem vidiš al je za zdržat al ne.

Anol, 20t
Default avatar

kikica

No, stranski učinki so možni tudi pri "maski" - mož ima sodelavko, ki jo je bilo na smrt strah drugega poroda. Pri prvem ji je namreč babica, ne da bi jo vprašala, na obraz potisnila masko, češ malo proti bolečinam, pa očitno ni dobro prenesla in se poroda sploh ne spominja, ni hotela/mogla sodelovati, rekla je, naj jo pustijo pri miru itd, šele ko jo je mož nadrl, da bo otrok umrl, če ne bo začela lepo potiskati, se je toliko spravila k sebi, da je vsaj nekoliko potiskala. Očitno je bilo že samo to zanjo premočno.
Opisani stranski učinki EA so res redki, sploh ti najhujši, drugače bi jo najbrž povsod že ukinili, pa je le čedalje pogostejša. Ampak osebno sem prepričana, da večina žensk tega ne potrebuje in da bi jim zelo veliko pomagala že dobra psihična priprava brez strašnih pripovedk o najbolj krvavih porodih na svetu.
Default avatar

cebelica1

Po EA so baje zelo pogoste ponavljajoce migrene. Enkrat se izognes bolecini, s tem pa pridobis drugo - mogoce za celo zivljenje? Ne, hvala.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar