Avto.Over.Net

Avtomobilizem

Brez jeklenega konjička smo dandanes praktično bosi. O bencinu, gumah, motorjih ter znamkah. Mali nasveti za več cestnega užitka.

Smisel kasko zavarovanja

Default avatar

Gorenc

A je kasko dejansko sploh koristen?
Če imam večjo nesrečo in nisem povzročitelj, plača v vsakem primeru popravilo mojega avta zavarovalnica povzročitelja. Če nimam kaska in sem povzročitelj jaz, pa plača moja zavarovalnica škodo samo soudeležencu v nesreči, meni pa ne. A je tako?
Problem je v tem, da vozim že nekaj desetletij, po več državah in celinah, v več avtomobilih, prevozil sem sigurno že več kot 300.000 km in nikoli nisem povzročil nesreče. Se mi torej kasko, ki je drag, sploh splača? Še zlasti, če vzameš odbitno franšizo in ti ne povrnejo manjših škod (npr. parkirišče), ki so najbolj pogoste.
Edini problem se mi zdi kraja vozila. Ali samo kasko vključuje zavarovanje proti kraji, osnovno zavarovanje (AO) pa ne?!
Default avatar

Gony

Včasih sem podobno razmišljala kot ti. Nesreče se nikoli nismo imeli, plačevali pa smo kasko.
Potem pa - ukradli so nam avto in zavarovalnica je korektno izplačala celo višjo vsoto, kot bi za avto dobili na sejmu. Od takrat naprej bom vedno plačevala kasko!!
Pri naši zavarovalnici kraja ni vključena v osnovni kasko.
Default avatar

delavec

Temu se reče tveganje... ali tvegaš ti ali pa za neko protivsoto zavarovalnica. Sigurno kasko ni poceni, vendar če si v karambolu krvi, pa nisi pijan ali če ti ga "odtujijo" dobiš po evrotaksu pa malo manj zaradi odbitne franšize; seveda za novega ne bo dovolj. Če si ga ravsnu na parkirišču in je škode do 50 jurjev se ti ne splača uveljavlat kaska, ker ti bodo v naslednjem obračunskem letu dvignili premijo. Če pa se zgodi kaj več, za kar bi moral sam seči v žep bodo poračunali pa oni. Moje osebno mnenje je tako da se avtomobil tja do kakega četrtega leta zavaruje lahko tudi dlje, če premija ni napram vrednosti avtomobila previsoka.
Default avatar

jst

imam eno neumestno vprašanje. Lani oktobra sem uveljavljal "neznanega povzročitelja na parkirišču", ko sem imel polni kasko. Letos pa sem ponovno uveljavljal isti "aranžma", s tem da nimam polnega kaska, ampak samo postavko "H". Ali se mi bo zaradi tega znižal bonus?
Default avatar

Dolenc

Če nisi kakšen norec na cesti in če zaupaš vase, sploh ne potrebuješ kaska. Kasko se splača za vsak slučaj le prvo leto po nakupu avta pa še to od vrednosti 15.000 EUR naprej.

Za manjše najbolj verjetne poškodbe se ti kaska ga itak ne splača uveljavljati, če povzročiš nesrečo z dvema piroma v riti ti tudi kasko nič ne pomaga. Torej kasko pomaga, če povzročiš prometno nesrečo v treznem stanju.

Zdej pa posluš za nov avto vreden recimo 15.000 EUR plačaš recimo 500 EUR za kasko, čez pet let za isti avto plačaš enako vsoto za kasko (500 EUR).
In kaj dobiš v primeru nesreče, ki jo povzročiš in narediš totalko??? Predpostavimo da v tem primeru za novega dobiš 14.000 EUR, za pet let starega pa le 5500 EUR, kolikor je vreden 5 let star avto po eurotax-u.
Kje je tu logika? Plačaš kasko vedno za vrednost novega avtomobila. Ob nesreči pa ti obračunajo vrednost po eurotax in dobiš več kot pol manj.

Jaz vozim že 17 let in po grobih izračunih sem na račun kaska prišparal že 8.500 EUR !!! Torej že za en avto nižjega razreda. Torej tudi če enkrat na 15 let naredim totalko, mi še zmeraj nekaj ostane. Kar se tiče zavarovanja dam zavarovalnici vedno samo tisto kar je obvezno!!!
Default avatar

martin

Zelo dobro povedano! :)
Jaz tudi tak razmisljam...
Default avatar

Gorenc

Ja, saj tako razmišljanje je bila iztočnica mojega vprašanja. Muči me edino kraja vozila, ker če nimam tega pokritega v primeru kraje izgubim prav vse... Krajo pa baje krije samo kasko.
Aja, avtomobil, ki ga kupujem, je vreden dobrih 5 mio SIT!
Default avatar

Smisel

Kasko je pač odločitev na podlagi tveganja
ni obvezen, zato mora vsak pri sebi razmislit, ali se mu splača.
Pretehtati je potrebno vrednost kaska, ki jo plačaš vsako leto, ter vrednost avtomobila, če se mu kaj zgodi (kraja, ti kot povzročitelj nesreče...).
Je pa odvisno od človeka, koliko je hazarderja.
Default avatar

beo

Lahko pa narediš kot moj kolega. Po nesreči je odpeljal avto v garažo, naslednji dan ga je kasko zavaroval in čez dva tedna šel prijavit škodo. Stvar brez težav uspela. Če je policijski zapisnik je seveda težje.
Default avatar

martin

Kaj pri kasku se vedno placuje enako premijo ali dobivas kaj bonusa?
Default avatar

kikica

Pri taki vrednosti avta naj ti ne bo škoda plačati še kaska. Jaz tako dragega avta sploh ne bi hotela imeti.
Default avatar

Dolenc

Sej pravim kar je več kot 3 milijone SIT, sploh pa če je avto take znamke, ki ga bolj kradejo, se prvo leto splača dat samo zarad kraje. Saj drugo ni problem.
Pol smo na isti valovni dolžini...
Default avatar

Dolenc

Ne govort, "ne bi ga hotela imeti", ampak raje reci, da nimaš tolk gnarja, da bi ga imela, ga vzdrževala in da ti ne bi bilo treba kje drugje pas zategovati zaradi tega.

Za tolk gnarja si ga tudi jaz lahko privoščim, ampak potem bi ves prišparan gnar šel samo za avto. Zato imam raje omejitev tam nekje do 15.000 EUR. Ali večji avto dve let star tudi takšne vsote. Če bi imel pa še dvkrat tolk gnarja, si bi pa privoščil brez problema tudi tak avto za 25.000 EUR.

Skratka tak avto imam kakršnega si lahko privoščim, ne da bi si zategoval pas pri hrani, obleki, dopustu in da iamš še vedno nekaj rezerve...
Default avatar

škorpjon

KASKO ZAVAROVANJE - ravnam podobno kot DOLENC, zato se z njim strinjam. S to razliko, da jaz novega avta približno takšne vrednosti, kot jo opisuje GORENC nisem in v bodoče ne mislim KASKO zavarovati - tudi prvo leto ne.
ZAVAROVANJE PROTI KRAJI – zanj se splača odločiti v primeru, da nimaš domače garaže, torej imaš avto parkiran nekje na ulici, znamka in tip avta, je v vrhu lestvic odtujenih vozil (objavljene so periodično v sobotnem Delu oz prilogi »Na kolesih«) ter potuješ v kraje kjer moraš prenočiti in ni možno dobiti t.i. varovanega parkirišča. Za ostale primere se mi zdi ta vrsta zavarovanja nepomembna.
Prijatelj izpolnjuje vse zgoraj navedene »kriterije«. On se »zavaruje« tako, da iz generacije v generacijo kupuje HYUNDAI SONATO. Pravi, da je za tatove povsem nezanimiva.
LP, Škorpjon.
Default avatar

juve

Fantje ne ga srat. Kasko je obvezen. Sploh pa ni to 500EUR kakor berem tukaj, ampak za avto vreden 4mio sit cca45 jurjev(polni kasko brez raznih dodatnih kombinacij, 50%bonusa) in pri Slovenici vključena tudi kraja.

Pomisli pelješ avto in glej ga zlomka srna. U sekundi škode 800 jurjev(moj primer).
Kolega kupu nov avto(corola). Zjutraj pride na ograjeni parkplac in ga na rit vrže. Avto z žebljem obdrsan okoli in okoli (zavistni sosedje iz bloka). Štrihano vseh 5 vrat, pokrov motorja. Cena 155 jurjev.
Še en moj primer. Vdrli so mi v mojega twinga(prejšnji avto). Ukradli ven airbag, radio, totalno sesuli armaturo, razbili steklo. Škoda 270jurjev.
V vseh teh primerih je škodo kril kasko. Če ga ne bi bilo...jaoo
Teh primerov je nešteto, zato če kupuješ nov avto za 5 mio, zberi še za tisti osnovni, polni kasko in boš imel mir.
lp
Default avatar

Gorenc

Hvala za nasvete.
Proti kraji ga bom vsekakor zavaroval, pa kakor koli se to že imenuje.

Pozdrav vsem!
Default avatar

dolenc

No v takem primeru tudi jaz ne bi zavaroval avta niti v prvem letu...garažo imam...

Če bi pa stanoval v bloku kot juve in avto puščal na ulici, pa mislim, da avta za 5 miljonov SIT sploh ne bi kupoval, prej si bi raje kupil primerno manjšo hišo oz. delal na tem in si šele potem privoščil boljši avto.
Skratka malo čudno bi bilo, če bi bil avto skoraj tolk vreden kot eno stanovanje v kakšnem starem bloku! :)))
Default avatar

kikica

Ker me ne poznaš, ne govorit, kaj sem hotela povedat. Moja skrajna zgornja meja za avto je tri milijone.