Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Ploščice..se jih da prebarvat?..prelepit

Default avatar
V kuhinji bi radi zamaskirali stare ploščice (nebi jih radi zbijali ven)...zanima me ali se lahko na stare ploščice...kar čeznje prilepi nove?...in če je že kdo slišal ali že preizkusil barvanje ploščic....kako se to obnse ali je od tega sploh kaj izvedljivo???...

Najlepša hvala za morebiten odgovor...pa lep dan

S
Default avatar
Zivijo, Sasa C!
Pri nas smo polagali ploscice cez prvotne na balkonu. Osnovne so bile ze malce okrusene in nek polagalec je omenil, da se obicajno malce "natolce" osnovne ploscice, da potem lim bolje prijema med starimi in novimi.
Moz ji hje polozil kar sam in nikjer ni videti, da je delo opravil amater .
Drzi kakor selotejp ze nekaj zim! LP!
Default avatar
hvala za odgovor:-))))
Default avatar
Kupi stensko oblogo in jo prilepi.
Default avatar
Pri eni znanki so tako obnovili kopalnico, pa ni bilo v redu - nove ploščice so kmalu popadale. Za tla je to verjetno lažje izvedljivo, na steni pa moraš potem računati, da to pomeni dodatnega pol cm, kako bo to potem videti, ker bodo tudi kuhinjski elementi morali biti toliko bolj od stene?
Če je kuhinja prazna, je veliko boljše položiti nove ploščice.
Drugače se da ploščice lepo pobarvati z barvo za keramiko (sem videla pri neki arhitekti). Barva gre sčasoma sicer dol, ampak potem enostavno še enkrat prebarvaš. Bi bilo kaj učinka, če bi pobarvali samo fuge?
Default avatar
Hej,

mene pa zanima, s katero barvo se da - če se da - pobarvati keramične ploščice?
Default avatar
V kakšni trgovini tipa Baumax kupiš elektropnevmatično kladivo. V kompletu je tudi dleto, s katerim čisto preprosto in brez težav eno za drugo odstraniš (odluščiš) ploščice.
Dobra kladiva so sicer draga, vendar prodajajo tudi kitajsko robo, ki ni predvidena za pogosto uporabo. Ampak za tiste tri primere, ko ga boste v življenju rabili, bo že zdržal. Cene pa se gibljejo med 9 in 15 tisočaki.... Kar je ceneje, kot če si ti začnejo nove ploščice luščiti in moraš vse vreči stran.

Nobena barva ne bo dobro prijela na keramiko, zato se bo odrgnila pri vsakem malo bolj močnem dotiku. Prav tako ne bo nobeno lepilo za ploščice dobro prijelo čez gladko površino starih ploščic. Za dober oprijem moraš stare obtolči. No, če pa že delaš to, zakaj jih ne bi raje popolnoma odluščili?
Default avatar
Pozdravljena!

Če se ti zdijo ploščice dolgočasne jih lahko popestriš s tem da kupiš barve za steklo (takšne s katerimi na folijo narišeš, potem ko se posuši pa odlepiš s folije in prelepiš na ploščico). Tako sem jaz naredila po WCju...
Lahko pa tudi že obstoječo keramiko prekrijš z novo, samo moraš najti dobrega izvajalca. Moj oče je moral že dostikrat popravljati za kakšnim ˝hitrim mojstrom˝. Problem je namreč v tem da če je predhodna keramika slabo položena (če potrkaš po njej in votlo odmeva - potem jo je treba odstranit) potem bo slej ko prej vse dol padlo. Drugače pa ni problem.

LP
Default avatar
Hm,
pri meni (jaz nisem SašaC :)) ne gre za to, da ne bi znali sami zamenjati ploščic - vrhunskega zidarskega mojstra imamo namreč v hiši.

Gre le za to, da se selim, mislim pa, da v tem stanovanju ne bom ostala prav dolgo (beri cca 6 mesecev), zato bi rada videz le začasno spremenila. če se bom odločila tu ostati več časa, bomo šli tako ali tako v popolno adaptacijo stanovanja.

Lepljive barve za steklo poznam, vendar so ploščice temne, tako da mi nič kaj dosti ne pomagajo.
Default avatar
Saša,
tole je odgovor na tvoje vprašanje: ali se da ploščice prebarvat - JA glej link
kako so to naredili v tej reviji (je sicer v nemščini, ampak jaz ne znam besede nemško pa mi kar rata kaj uganit):


če ti bo kaj pomagalo pa ne vem, vem pa da Dulux barve ki so tukaj uporabljene prodaja Bauhaus. jih imajo v svojem sistemu za niansiranje in jaz jih uporabljam za stanovanje, ker nikjer drugje nismo dobili res prave bordo rdeče...

čau bau,
N.
Default avatar
Na naslovu ki si ga napisala ni uporabljena normalna barva, kakršno uporabljaš za stene v stanovanju. V tekstu piše, da moraš najprej očistiti ploščice, potem jih premazati s posebno osnovno barvo za keramiko, preko osušene osnovne barve (ki skrbi za oprijem končnega sloja) pa naneseš posebno končno barvo za keramiko. Ta barva je očitno neke vrste lak, ker pravi da je treba prostor med delom dobro zračiti.

Torej pazi. Dulux je samo firma, ki dela vse mogoče barve. Ampak za barvanje ploščic rabiš dve posebni barvi iz njihove proizvodnje - osnovno barvo za keramiko in zaključno barvo za keramiko. Ter seveda penast valjček s zelo finimi porami za nanašanje barve.

LP
Default avatar
Nessie,

odlične rdeče barve in celo več različnih odtenkov bordo rdeče barve ima Helios, ki s svojimi barvalnimi sistemi lahko zmeša več kot 3000 odtenkov.
Ko sem jaz iskala barve za svoje stanovanje, sem preračunala, da Helios poleg tega tudi neprimerno cenejši od Duluxovih barv.

V Bauhausu je liter pribl. 2150 tolarjev, v Heliosu pa sem dala za 24 litrov barve (4 različne barve - rdeča, vijolična, zelena in oranžna) pribl. 25.000 tolarjev. Tam cena barve variira glede na nianso. Rdeče so sicer najdražje, ampak vseeno cenejše od Duluxa.
Default avatar
Hm, kot jaz razumem, gre res za posebne barve za ploščice (ne za keramiko). Najbrž je pa odvisno tudi od površinske obdelave ploščic. Pa še fug ni treba posebej barvati, kar tudi ni slabo. Najboljše bi bilo dobit eno takšno ploščico, kot jo imaš v kuhinji, in najprej sprobat, ali je to res tako enostavno. Mene bi skrbelo, ali ta barva dejansko prime na res gladke ploščice (tele v reviji se mi zdijo precej hrapave in mat).
Default avatar
Sem klicala v Bauhaus (ki sicer prodajajo Dulux barve), pa so mi povedali, da imajo oni v prodajnem programu samo stenske barve in posebnih barv za keramične ploščice nimajo.
Default avatar
Tole iz tvoje strani je terminološki nesporazum :)

Na splošno keramičnim elementom kopalnice (ploščice, školjke itd) pravimo keramika. In ko sem napisal "barva za keramiko" s tem ni bila mišljena keramika na splošno (recimo vaze ni vrči) ampak sanitarna keramika. Fliesen je namreč izraz, ki se v nemčiji uporablja za keramične ploščice. Torej dopolnjujem izraz "barva ze keramiko" v "barva za keramične ploščice" :)))
Default avatar
Hej Roman,
hvala za izčrpen prevod. Jaz imam slučajno doma tisto številko revije kjer je bilo to podrobno prikazano in se nisem ubadala s posebnimi izrazi - ker se vidi da je barva posebna za keramiko. Je pa res - kot je rekla Saša, da pri nas nimajo celotnega spektra od proizvajalca Duluxa - se jim pač ne splača ker smo premajhni, pa za nas je itak vse dobro.... itd. Čez mejo v Avstriji se pa spomnim da sem videla v njihovem Bauhausu celotni program. Saša če se ti da, pokliči še kam čez mejo. Mi je pa ta "preobrazba" ostala zelo v spominu ker se s štirimi lončki barve da popolnoma spremeniti izgled kopalnice (2x barva za ploščice, 2x barva za les).

Saša - še nekaj mi povej prosim (jaz bom namreč letos zadolžena za komplet barvanje sten in ker sem malo "izvenserijska" bo pri nas zelo barvasto. imam namen iti prečekirati Helios - njihovo industrijsko prodajalno, pa me zanima ali so njihove stenske barve z veliko pigmenta - a la bordo rdeča ali temno zelena, tako kvalitetne da je zadosti 1 nanos ali sta potrebna 2? Jaz sem do sedaj izvedla živo oranžno in močno mint zeleno in bordo rdečo dulux in je bil vedno zadosti 1 nanos (na belo podlago).

Lep mavrični pozdrav,
N.
Default avatar
Saša,

ko sem se sama selila v zacasen dom so bile ploscice v kopalnici obupne. Kupila sem fasadno barvo (JUB) in jih prebarvala (stenske). Bile so bele barve, tako da sem jih prebarvala vkljucno s fugami. Porabila sem dve mali posodi (cca 2 litra) in po petih letih je barva se kar na ploscicah, pazit je potrebno samo da so ob nanosu ploscice ciste in suhe. Ciscenje je enostavno, s cistilon in gobico, lahko narahlo tudi s stranjo ki je groba.

Ce te se kaj zanima pa vprasaj.

Lep pozdrav
Default avatar
Nessie,

s temno rdečo barvo žal nimam izkušenj - ugotovila sem namreč, da bo učinek v majhnem prostoru žal pretemen. Sem pa v enem od prostorov uporabila koralno rdečo. Vse stene smo barvali dvakrat, ker prostori res že dolgo časa niso bili prebeljeni/prebarvani. Po enkratnem nanosu se je na nekaterih koncih še vedno videlo tisto "sivino", ki jo pusti prah na beli steni, ki že dolgo ni bila beljena.


Heliosova močna živo oranžna mi je že prvič odlično prekrila vse bele stene, tako v kopalnici kot v kuhinji. Tudi jabolčno zelena je že prvič odlično opravila svojo nalogo.

Vem pa, da za temne temne barve (npr. bordo rdečo) svetujejo predhodno temnejšo podlago (a la temno roza).

Je pa res, da če imaš manjšo površino in dovolj barve, najbrž bolj "bogato in sproščeno" barvaš in je potem tudi učinek primernejši.
Naj še kot primer navedem svojo situacijo: v Heliosu pravijo, da 2 litra barve zadošča za 8-10 m2 pri dvakratnem barvanju. Moja ima spalnica slabih 20 m2 sten in pri dvakratnem barvanju žal nismo prišli skozi s 4 litri.

Krena - hvala za nasvet, bom pošnofala po JUB-ovi barvni karti, če mi kaj ustreza. Pa še to - si barvala enkrat? Me skrbi, kako bo/bi bilo s prekrivnostjo. Imam namreč precej temne ploščice...
Default avatar
No, ja, jaz sem že pravilno razumela, ampak barve za keramiko so tudi takšne, ki jih je treba peči (recimo za keramične lončke in vaze), da ne bi šel kdo kupovat kaj takšnega...
Arhitektka, pri kateri sem videla ročno pobarvane ploščice, je uporabila prav takšne barve - ploščice so bile različnih barv, fug ni barvala, gre pa ta barva sčasoma dol.
Ko sem iskala barvo za fuge, so kaj pojma o tem - da so sploh že slišali za kaj podobnega - imeli le v Mavrici, v teh raznih baumarktih pa ne. V Obiju imajo tudi barvo za fuge (ne pisane fugirne mase, temveč prav barvo), tako da bi morda utegnili imeti tudi barvo za ploščice. Mogoče....
Default avatar
SAŠA

ker sem imela bele ploščice in sem barvala na belo, sem samo enkrat.

sem pa pred enim letom z enako barvo prebarvala temno rjava lesena okna na notranji strani na belo, sem sla dvakrat barvat in je še danes snežno belo. Je potrebno počakat da se dobro posuši, jaz nisem imela nobenih problemov z luščenjem ali čem drugim.
je pa zadeva dokler je mokra enostavna za čistit-samo z navadno vodo, ko pa se posuši pa jo je zelo težko spravit dol.

LP

Moderatorji

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh
AlenkaTomori
Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh
LukaTomori