Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

čas med podoji

Default avatar

jasan

Pozdravljeni,

sem mama dvomesečne hčerkice. Je polno dojena. Podnevi jo dojim skoraj vsako uro. Podoj traja cca 10 min. Ponoči pa spi 6 do 7 ur. Mleka imam dovolj. Zanima me, kako naj postopoma podaljšam čas med posameznimi podoji.

Jasana
Default avatar

LLLKarmen

Draga Jasana,
polno dojite dvomesečno hčerkico. Vaša deklica se doji 10 minut, a med podoji je le dobra ura. Ponoči rpespi 6-7 ur. radi bi podaljšali čas me dposameznimi podoji.

Žal imam za konkreten in natančen dogovor malce premalo informacij. Zanima me, na osnovi katerih znakov predvidevate, da imate dovolj mleka, kako dojenčica polni pleničke (lula in kaka), kakšne barve in oblike je blato, ali je dojenčica donošena, kako napreduje pri teži, rasti in razvoju, ali dojite na eno dojko na podoj ali na obe? Joj, namesto da bi vam konkretno dogovorila, sem vam natresla le še dodaten kupček vprašanj…

Jasana, dojenčki so med seboj zelo različni in se različno dojijo. Ne obstajajo pravila, po katerih bi se dojenček moral dojiti točno določen čas ali na točno določena razdobja, saj dojenje ni samo akt hranjenja otroka. Dojeni, ob roku rojeni in zdravi otroci se normalno lahko dojijo vsako uro ali pa kakšen dan pogosto, drugi dan pa na 3-4 ure. Bolje, kakor da pri dojenju gledamo na uro je, da matere opazujemo dojenčka oz. znake, da dojenje potrebuje. Matere so pogosto presenečene, kako hitro prebavljivo je materino mleko (povprečno 90 minut). To dejstvo je zelo pomembno v prvih mesecih za dojenčke, saj imajo zato precej manj črevesnih infekcij in obolenj.

Dokler dojenček dobro pridobiva, raste in se razvija, je takšno dojenje v redu. Seveda pa je takšno dojenje naporno za mamico. Vedno je potrebno vnaprej predvidevati in kombinirati, ne moremo si privoščiti dolgega sprehoda, obiska pri frizerju, itd… kar razumljivo lahko povzroči tudi, da je mamica zelo nezadovoljna.

Razumljivo je tudi, da smo matere zaskrbljene, kadar se dojenček doji pogosteje kot na dve do tri ure. V prvih mesecih se veliko dojenčkov doji v t.i. »grozdih«, dojenje se najpogosteje zgosti v popoldansko in večerno obdobje dneva. Tudi to je normalno.

Dojenčki, ki se dojijo pogosto in pravilno, dobivajo dovolj mleka in ponavadi lepo napredujejo, tudi zaloga materinega mleka je vedno znova spodbujana s pogosto stimulacijo. Raziskave so pokazale, da lahko omejitev časa trajanja dojenja in podaljševanje razmakov med dojenji zmanjša materino mlečno zalogo pa tudi količno maščob, ki se izločajo v materino mleko, kar lahko pvozroči, da bo dojenček lačen in bo jokal.
Dojenčki se dojijo pogosto tudi zato, ker so njihovi želodčki zelo majhni. Sčasoma, ko bo rastel dojenček, bo rastel tudi želodček in se bo čas med dojenji anravno podaljševal, večina dojenčkov takrat tudi razvije nekakšen red, urnik dojenja. Občasno ta red prekinejo obdobja hitre rasti dojenčkov, ko se dojijo nekaj dni pogosteje, nato pa se tempo zopet umiri.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

ELI

SEM MATI 3 MESEČNEGA DOJENČKA IN SE ŽE OD SAMEGA ZAČETKA DOJI SAMO 5-10 MIN.ENOSTAVNO NOČE VEČ PITI ČEPRAV IMAM MLEKA VEČ KOT DOVOLJ.V PRVEM MESECU JE PRIDOBIL 1090g.V POSVETOVALNICI SEM VPRAŠALA ČE JE TO NORMALNO DA SE NAJE V 10 MIN IN MI JE ODGOVORILA DA TO SPLOH NI MOGOČE IN DA SE MORA DOJITI 20 MIN.DOJIVA SE TAKRAT KO OTROK ŽELI,PONOČI SPI DO 6 UR.VELIKO ME JE SKRBELO ZARADI TEGA POTEM SEM SI REKLA,ČE JE OTROK ZADOVOLJEN,PRIDEN IN NE JOKA VERJETNO IMA DOSTI MLEKA.