Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Indeks telesne mase

Default avatar
Ne vem, če je že kje na spletu indeks telesne mase, če katera rabi, ji prepišem iz knjige.

V glavnem, ugotovila sem, da imam samo prekomerno telesno težo in da me loči do normalne le 11 kg. Prosila bi tiste, ki so že dalj časa na forumu, da mi povejo, koliko bi naj v povprečju na mesec shujšala, v bistvu me zanima povprečje izgube kg po mesecih tistih forumašev, ki so hujšali s to dieto.
Default avatar
Pravijo, da je pravilno med 0,5 in 1 kg tedensko (kljub temu pa se jaz ne pritožume, če gre kaj več dol :-))
Default avatar
tile indeksi ne povejo kaj dosti če si športnik in imaš več mišične mase. bolje je potem razmerje obsega trenuha in zadnjice.
Default avatar
Ja, saj tudi jaz nisem vzela tega zdravo za gotovo. Fajn se mi pa vseeno zdi.)))))))
Default avatar
Pandica, hvala.
Default avatar
Ja, po tistem indeksu imam celo nekaj kil premalo, a jaz jih točno vidim tiste odvečne šlavfke. Torej: med mojo idealno težo (določila sama po videzu in dolgoletnih izkušnjah) in idealno po teh izračunij je 9 kil razlike. Trenutno sem nekje na pol. Je odvisno od marsičesa.
Default avatar
Ravno zadnjič sem slišala za ta indeks. Se prej nisem dosti obremenjevala s tem. Zanima me, kateri podatki so potrebni za izračun. Čeprav "odvečnostni" pokazatelj pri meni so še vedno kavbojke, ki jih ne morem obleči. :-))

Čiračara
Default avatar
NORMALNA IN IDEALNA TEŽA

Normalno in idealno telesno težo razberemo iz razpredelnic, sestavljenih po statističnih podatkih. Pri normalni telesni teži upoštevamo starost, spol, telesno višino in telesno zgradbo (razvitost okostja). Idealna telesna teža je tista, pri kateri je najmanjša umrljivost in jo ima normalen človek pri 25 letih. Debelost je tista telesna teža, za katero je epidemiološko ugotovljeno pomembno povečano tveganje za nastop zapletov. Za oceno čezmerne telesne mase in debelosti najpogosteje uporabljamo indeks telesne mase (ITM). Določa ga razmerje med telesno maso in kvadratom telesne višine, ki ga izražamo v kg/m2. ITM od 19 do 25 pomeni normalno prehranjenost, od 25 do 30 povečano telesno maso, pri debelosti ITM presega 30 kg/m2. Če pa je ITM nad 40 kg/m2, gre za izredno hudo debelost. Za debelost lahko štejemo tudi stanje, ko telesna masa presega 120 % idealne telesne mase, od 110 do 119 % pa govorimo o zmerni debelosti. Temeljni razlog za debelost je večji vnos energije, kot je porabimo. Med zunanje vzroke debelosti prištevamo premalo gibanja, lahek dostop do hrane, strese. Med notranje vzroke sodijo sestava organizma, energijske potrebe, osnovna presnova in termogeneza. Klinična slika je očitna, objektiviziramo jo z merjenjem telesne teže in telesne višine. Diagnostično izključimo morebitno sekundarno debelost, za katero so lahko krive nekatere bolezni žlez z notranjim izločanjem (ščitnica, nadledvičnici).
V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA.
Pozdravček Marika

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic