Neplodnost

Neplodnost – izrazite svoje mnenje

Default avatar
Izvajanje storitev pri zdravljenju neplodnosti in postopkih z biomedicinsko pomočjo naj bi se izvajalo po Zakonu ZZD iz leta 1992 in po Zakonu iz leta 2000, žal pa stroka še vedno ne spoštuje vseh določil Zakona.

Ob predlogu za povečanje postopkov OBMP na 6 brezplačnih, moramo zahtevati tudi širitev programa (več postopkov), saj Zavod ZZS od leta 1995 odobri enako število postopkov, to je cca 2000 na leto. Zavod ne upošteva dejstva, da se je število neplodnih parov povečalo in se še povečuje. Z povečanjem letne kvote, bi se morale skrajšati tudi čakalne dobe.
Naprošamo Vas, da izrazite svoje mnenje, kako ste zadovoljne, odnosno nezadovoljne z zdravljenjem in postopki, čakalnimi dobami, odnosom zdravnik-pacient in ostalim osebjem, z informacijami, z tiskanimi gradivi, komunikacijo in pojasnili. Na kratko opišite svoje izkušnje, povejte kaj si želite in kaj predlagate, da naj se spremeni.

Vaša mnenja so lahko anonimna.

Društvo
Default avatar
Hvala, Primoz, ker se toliko trudis tudi z nami. Toliko dobrega dela naredis nekako kar sproti!Hvala ti!

Moje mnenje:

Ker sem v IVF-DO (donacija) se mi je v postopku zgodilo ze marsikaj. Ti podatki niso javni, v bistvu pa so! Sem absolutno za povecanje tajnosti podatkov - ne pa da so podatki povsod v kartoteki, ki jih lahko vidi vsak zaposleni na GK!

Ker sem na podlagi sklepa konzilija dobila 1 samo donirano jajcno celico in je bil postopek transferja neuspesen zaradi neuspesne odmrznitve zarodka, prosim prav zaradi moje izkusnje, da se v bodoce ne donira samo ene jajcne celice.Priprave na cel postopek so namrec zelo zamudne in zakonsko cakanje 6 mesecev je dolgotrajno (nekje sem zasledila podatek, da je celo v Bruslju ta doba le 55 dni..), nato pa gre ves trud v nic, saj moras na naslednjo jajcno celico spet cakati, torej najmanj 6 mesecev oziroma se dalj, odvisno od tega, kdaj pac dobis primerno darovano jajcno celico in vrstnega reda.Da ne govorim o psihicnih pritiskih, raje ne! Po mojem mnenju bi bilo potrebno darovati 4 kvalitetne jajcne celice - da jih ima pacientka na voljo vsaj za dva postopka IVF-DO. Ce tega ne bodo spremenili bo prihajalo do socialnih razlik,saj si vsi pac ne morejo privosciti postopkov v tujini.Oziroma bolje, ce so se ze odlocili za ta program doniranja, naj delajo to tako, da s tem dejansko dobis moznost do otroka, ne pa samo moznost do postopka.

Z odnosom pacientka-zdravnik sem na splosno zadovoljna, saj se vsi trudijo po svojih moceh in ce si prijazen do njih so tudi oni do tebe.

Lep pozdrav!
Default avatar
Ja tudi mene skrbi varstvo osebnih podatkov, odnos na GK je tudi pod kritiko - sestra stopi na hodnik in se zadere:"Gospod, vi pa kar tjale oddat seme!" ali pa "Ja gospa, kaj pa vi tu delate, a ste že imela menstruacijo?" Kot da smo krave.
Oziroma, mislim, da imajo veterinarji bolj spoštljiv odnos do pacientk.

Moti me, da na foliklometriji hkrati gledajo dve pacientki - oz. ena caka za pregrado, kjer se jasno, vse sliši. Moti me, da imajo monitor obrnjen proti sebi - kot da se tebe dogajanje na enkranu sploh ne tiče. Časa za pojasnila pacientki nimajo.

Moti me, da so vse pacientke naročene ob 12.00 - zdravnik pa pride ob 13.30 in nato vse obdela v pol ure.

Moti me, da mi nihče ni odgovoril na vprašanje, kakšen varnostni postopek se uporablja, da ne pride do zamenjave "materiala" več neplodnih parov. Glede na to, da se je moj karton že kdaj zamešal (in ne le enkrat) ne vem kako naj verjamem, da pri jajčecih in semenčkih nikoli nič ne zameštrajo? Odgovro je bil, naj pač zaupam ali pa naj nikoli ne postanem mama.

Poleg tega mi nihče noče zagotoviti, da na zarodkih, ki so namenjeni uničenju, ne bodo izvajali kakšnih testov. Tega ne bi dovolila, a nimam možnosti vplivati na to. Zakon namreč to dovoljuje v takih primerih - jaz pa ne bi.

Moti me, da ni možnosti izbire in da ni možnosti (splošne) anestezije ob punkciji. V tujini to seveda obstaja. Pri nas pa srednji vek - če želiš otroka boš že potrpel.

PS.: Ko mi je ena od sester na GK v sobi S3 pri odprtih vratih dala stop injekcijo (občutek je bil, kot da mi dela ledvično punkcijo) kar v stoje (gospe se pač mudi) in sem malce javknila mi je povedala prečudovit in res spodbuden stavek . "Ja, kako pa boste rodila, če vas že tole boli!"

Tule ji sporočam: Porod je bil lep in lahek in nekaj povsem drugega. Nekaj kar bom vedno hranila v najlepšem spominu - kar pa ne velja za postopek.

Vseeno hvala, da so mi pomagali.

Upam, da bom ostala bom anonimna, za vsak slučaj...
Default avatar
v IVF postopkih sem bila že večkrat. Moram povedati, da sem bila 3x samoplačnik in imela že razne zgode in nezgode.
Kar me moti na kliniki je to, da se doktorji premlao pogovorijo s tabo, ti zadevo razložijo če gre kaj narobe (z nami ravnajo kot po tekočem traku) čeprav nimajo dovolj časa.
Kar pa me najbolj moti je to, da v primeru samoplačništva ne moreš kupiti zdravil na kliniki. Ampak jih moraš iti iskat v tujino. Če nudijo storitev naj nudijo tudi zdravila. Vem, da so v tujini zdravila cenejša vendar tudi če plačam malo več samo, da mi ni treba iskat zdravil drugje in si poleg vseh skbi delat še te.
Default avatar
Jaz sem v sistemu za donerstvo z moško spolno celico. Moram reč da mi je nasploh odnos na GK blazno neresen. Lani oktobra sem bila po dveh letih čakanja ponovno na razgovoru glede tega kdaj prideva z možem na vrsto oz. da mi dajo vsaj mnenje za ZZZS da bi si lahko pridobila napotnico za tujino.
Dobila sva naslednji odgovor; Glede na to da sem jaz stara šele 25 let imam še dovolj časa da počakam da pridem na vrsto pri nas saj se mi sploh še ne mudi. Glede vrstnega reda je rekel zdravnik da naj se sprijaznim s tem da me bo prehitela marsikatera ženska po 30. V tem trenutku ko je to razlagav pa ga je klicala neka ženska, ki mu je sporočila da je zanosila in on ji je dejal - da sedaj glede na to da je stara 37 let bodo morali pa kar budno spremljati nosečnost in da bo morala kar na bolniško saj so te vrste nosečnosti precej rizične! HALO!!!!
Sekundo nazaj mi je pa govoril kako imam jaz še morje časa na voljo preden pridem na vrsto - a potem bo pa meni tako govoril ko bom enkrat čez 30.

Glede tujine tudi slišati ni hotel da bi dal mnenje - rekel je da če hočem iti v tujino naj si to kar sama organiziram!!

Jaz seveda razumem da imajo prednosti ženske katerim se rodna doba izteka - toda ali moramo biti mlajše ženske res prikrajšane za to da nas rinejo po vrstnem redu vsakič ko se pokaže nova nad 30 let nižje dol.
Potem se mi porodi tudi zamisel marsikatera ugotovi za neplodnost po 30 zato ker prej so si mogle ustvariti " kariero " ali pa kaj podobnega in ker so pač čez 30 pridejo prej na vrsto v naši vrsti postopkov. HALO! - spet nesmisel, kaj pa midva, ki sva se poročila pri 20 ugotovila pri 21letih da ne moreva imeti otrok po naravni poti in čakava 4 leta da se kaj premakne - pa se dejansko ne saj sva PREMLADA da bi naju v celotnem sistemu resno jemali!!

Predvsem mislim da bi se morala urediti semenska banka z uvozom ženskih in moških spolnih celic! Ker so v sedanjem stanju čakalne vrste za nas že neznosne. Potem pa ko enkrat prideš na vrsto ti pa podarijo le 4 postopke - kaj če ti ne uspe v prvih dveh ali pa da bi hotel iti na postopke večkrat za to da bi imela 2 ali 3 otroke!

ko pomislim da je zakon z 4 postopki uvedla Bajukova vlada, ki je imela takrat slogan nekaj takega kot - DRUŽINA NA PRVEM MESTU - se vprašam če je to mišljeno samo za tiste ki jih imajo lahko po naravni poti in mi smo pa kaj kužni!!

Mislim da bi moral naš minister Keber izsiliti uvoz saj je bil referendum popolnoma brezpredmeten ker so preveč potencirali matere samohranilke in je tudi zaradi tega referendum padel in s tem naša pravica do otroškega smeha!!!

LP, AA
Default avatar
Sama sicer nisem bila na GK, pač pa pri dr. Rešu v Postojni in nimam slabih izkušenj s samim postopkom.
Če pogledam nazaj se mi zdi da smo zaradi rivalstva med GK in dr. Rešem ravno pacienti izgubili največ. Dr. Reš ni imel koncesije do 1.1.2003 in smo bili samoplačniki. Vem, lahko bi šli v LJ ali MB, ampak že takoj bi nas postrani gledali, kje smo bili prej, poleg tega novice o obravnavi na GK krožijo kot vihar in verjetno bi morali dlje čakati na postopek preko zavarovalnice. Tako smo pač plač(ev)ali.
Ko sem se pred dobrim tednom spet oglasila pri dr. Rešu za nov postopek, mi je rekel, da so žal že skoraj vse koncesijske postopke porabili in če se mi zelo mudi, naj poskusim v GK LJ, kjer jim jih zavarovalnica odobri 5x več.
Torej, kot je napisal Primož: zavarovalnica naj odobri večje število postopkov (npr. 3000), saj je res vsako leto več parov, ki po naravni poti ne morejo do otroka. Poleg tega naj se tudi število postopkov poveča na vsaj 6 brezplačnih.
Default avatar
Sama sem z zdravljenjem neplodnosti na GK LJ zelo zadovoljna. Je pa res, da, če se sam ne znajdeš in čakaš na milost zdravnikov in sester, zadeve tečejo zelo počasi. Ker sem se sama veliko informirala pri "starih ivf borkah" tule na forumu in tudi osebno, sem že dobro poznala vse fore, zato sem hitro in brez stresov prišla skozi prvi IVF postopek. Prav tako imam veliko srečo, da me obravnava zelo dober in učinkovit specialist, dr. Drobnič, ki nikoli ne zavlačuje, veliko pove, ker ga seveda veliko sprašujem. Prav tako imam odličnega osebnega G na GK LJ in tako so mi stvari res hitro tekle. Brez vez in poznanstev, ampak z mojo iznajdljivostjo. Res pa je, da se vse ne znajdejo tako in seveda temu primerno čakajo in čakajo in nič ne vedo, kaj delajo z njimi. Jaz sem med postopkom IVF ves čas spraševala, dokler nisem izvedela vsega, kar me zanima. Tudi pri UZ-ju sem malo bolj obrnila glavo in videla moje folikle. Med punkcijo sem tudi gledala v ekran in spraševala dr. Drobniča o vsem, kar me je zanimalo. Skratka, nisem imela občutka, da bi bila prikrajšana za kakršno koli informacijo.

Sestre na odd. reprodukcije se mi zdijo krasne. Prav vse. Njihov sproščen odnos do bolnic je dobrodošel. To, da so glasne in da dobrohotno nagovarjajo bolnice in njihove partnerje na hodniku, se mi zdi samo pozitivno. Verjetno nas želijo malo "odtegniti", saj so nekatere resnično nesproščene in kar v krču, ko čakajo na postopek. Enako velja za moške.

Prav tako sem navdušena nad biologinjami. Sama sem šla po neuspelem postopku do biologinj, da sem se pozanimala, kakšno je njihovo mnenje glede mojega zarodka in če imajo s strani laboratorija kakšne pripombe. Požrtvovalno so poiskale mojo "mapo" in mi vse pokazalae in razložile, kako je zarodek napredoval (vsak dan spremljajo delitev celic in vse to dnevno beležijo in rišejo).

Moti me pa tako, kot vse ostale, da je dokumentacija lahko na vpogled vsakemu zaposlenemu na GK LJ ali pa celo vsakemu, ki dela v KC. Mislim, da bi morali vse to voditi resnično LE RAČUNALNIŠKO in še to tako, da bi morala imeti bolnica vedno za vsak korak v postopku s seboj kartico, s katero bi sploh lahko zapisali kakršne koli podatke o postopku v računalnik. Tako pa še vedno vse poteka "na roke". Vsi podatki se vpisujejo v formularje, ki so bili že miljonkrat fotokopirani, tako, da je kakšen od formularjev prav spacan.

Moti me tudi to, da po aspiraciji foliklov odnesejo ves tvoj material v drugo sobo - laboratorij in tam lahko počnejo z njim kar koli, saj ne vidiš, kaj delajo. Jaz sem se pač prepričala, da jim zaupam. Ob ET sem celo pomislila, kaj pa, če mi niso vstavili mojega zarodka in so se zmotili? Ampak to so pomislile skoraj vse, kot smo se pogovarjale.
Skratka mislim, da bi bilo tudi na področju biološkega laboratorija potrebno nekaj ukreniti, da bi bili podatki, oz. dogajanje z našim "materialom" bolj transparentno. Enako velja za oddajo semena za moške.

Strinjam se z ostalimi pred mano, da bi morali povečati število breplačnih postopkov in tudi odobriti več postopkov letno, saj je zdajšnja kvota očitno premajhna.
Default avatar
Jaz lahko povem, da sem z vsemi v Leonišču zadovoljna.

Sestre, so mi vedno odgovorile na vprašanja, ali pa so rekle naj raje vprašam G. Sploh pa si ne predstavljam punkcije brez tiste prijazne sestre( žal ne vem kako ji je ime), ki mi zmeraj pomaga trebuh dol tiščat.

Moti me edino naročanje po tel. (UZ; prijava za nov postopek), ker ti ta res dvakrat pregori preden ti kakšen dvigne.

Lep pozdrav!
Default avatar
Lena in Taja sta povedali vse kr mislim tudi jaz.
Lep pozdrav, M.
Default avatar
Poskusila sem že socialno in samoplačniško varianto, večkrat. Predvsem me motijo:
1. čakalne dobe,
2. omejeno število plačanih postopkov,
3. to, da se nekaterim pacientkam očitno uspe zriniti mimo vrste in gredo ponovno v postopek s stimulacijo npr. že po dveh mesecih (res bi rada vedela, v čem je skrivnost?!),
4. nepreglednost oziroma nemožnost vpogleda v čakalno listo,
5. to, da se o postopku pogovarjaš z enim zdravnikom, na UZ pregledih je vsakič drug, na punkciji pa tretji, če imaš srečo pri transferju četrti...,
6. nejasni kriteriji za odločanje o tem, kdaj postopek šteje in kdaj ne, saj niso določeni s predpisom splošne veljave, pač pa se interno odloča o vsakem posameznem primeru.

Poseg v ustavno zavarovano pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok se mi zdi tudi to, da pridem na vrsto za postopek na socialo le enkrat na leto. To ima avtomatično vpliv tudi na število otrok, ki jih v končni fazi lahko imam. Kljub temu, da sem z preiskavami pričela pri 28 letih, jih imam danes pet več, o otroku pa ne duha ne sluha. Kako bova z možem lahko realizirala svojo željo po treh otrocih, če bo šlo vse s tem tempom naprej? Junija lani sem bila uvrščena na čakalno listo, aprila letos je bil opravljen postopek (jasno - neuspešen), šele januarja drugo leto pa pridem spet na vrsto. Zato med čakanjem na plačane postopke najamem kredit, da grem v samoplačniški postopek. In recimo, da tak postopek uspe - mi bo zavod stroške povrnil, ker še nisem izpolnila "kvote štirih plačanih postopkov"? Mislim, da bi bilo tako prav in pošteno, vendar to ni urejeno. Predlagam, da se tudi to vprašanje uredi z ustreznim predpisom.
Default avatar
SE STRINJAM Z " ŠE ENO" - SEM ISTEGA MNENJA.

STARA SEM 31 LET, 3 NEUSPEŠNI POSKUSI, IMA PRAV KO PRAVI KDAJ BOM PRIŠLA SPET NA VRSTO ? JANUARJA DRUGO LETO ????
MOTIJO ME ČAKALNE DOBE PRI GK PO NEUSPELIH IVF- ŽE TAKO ČAKAŠ TISTE 3 MESECE,DA GREDO MIMO IN TAKRAT KO BI SE LAHKO ZNOVA PRIJAVIL, MORAŠ PA ČAKATI TVOJEGA GK NA GK V LJUBLJANI, DA PRIDEŠ NA VRSTO, DA TI DA ZELENO LUČ ZA PONOVNI POSTOPEK, ČAKAŠ NA PREGLED 3 MESECE ALI PA VEČ, TAKO DA SE NA KONCU ODLOČIŠ ZA SAMOPLAČNIŠKO... KJE JE TU LOGIKA?

TI PA GREŠ SAMOPLAČNIŠKO SAMO ZATO, DA BI BIL ČIMPREJ NA VRSTI, KER BOŠ ZA CENO DA TI BO ENKRAT LE USPELO, DAL VSE SVOJE PREMOŽENJE, ČE JE TREBA, PO DRUGI STRANI PA IMAM OBČUTEK, DA IZKORIŠČAJO TO NAŠO CENO...

IN MOTI TUDI TO, DA TE OBRAVNAVAJO SAMO KOT ŠTEVILKO, IN NE KOT ČLOVEKA ....
Default avatar
Se popolnoma strinjam, čeprav se trudijo.
Lp, Junona
Default avatar
Ja, se strinjam, da bi morali dovoliti uvoz spolnih celic, ker jih samo slovenskih enostavno ni dovolj in potem se dogajajo zgodbe kot je tvoja. Res je krivično, res pa je tudi, da glede na malo število donorjev enostavno ne gre drugače kot da dajo prednost starejšim ženskam. Žal.
Lp, Junona
Default avatar
Tudi jaz.
Lp, Junona
Default avatar
Tudi jaz sem s celotnim osebjem na GK Lj zelo zadovoljna. V prvi postopek IVF sem prišla hitro, saj sva pred tem z možem opravila že vse preiskave. K temu je veliko pripomogla moja G, ki me je po 6 mesecih neuspehov pri naravni zanositvi napotila na slikanje in potem še na laporaskopijo.

Sestre na GK so fenomenalne. Všeč mi je, ker se rade hecajo, nas vzpodbujajo in so res človek in pol. Taki so tudi zdravniki.

Osebno, kadar sem bila na UZ, punkciji, transferju...sem vedno gledala v ekran in spraševala vse, kar me je zanimalo. Vedno so mi prijazno in izčrpno odgovorili.

Vsi, ki smo v postopkih OBMP si želimo vsaj šest "brezplačnih" postopkov, krajše čakalne dobe in za vse tiste, ki čakajo na celice donorjev možnost uvoza le teh iz tujine. Prav tako bi naša država morala nameniti več sredstev v znanstvene oz. raziskovalne namene neplodnosti, saj je in, žal, bo treba pomagati vse več parom.
Želim si, da bi več pozornosti namenili tudi moški neplodnosti in poskušati najti rešitve za zdravljenje le te. Lahko, da je odgovor zelo blizu.

Primož, hvala, ker ti lahko povemo svoje mnenje in ker boš poskušal najti zanje prava ušesa.

Živa
Default avatar
Se strinjam s predhodnicami o prijaznosti sester in zdravnikov na GK LJ, v samem sistemu pa je veliko stvari, ki bi jih bilo treba spremeniti. Vse so že omenjene v zgornjih mnenjih.
Default avatar
Boljše ne bi mogla napisati, se strinjam z anonimno.
Jaz imam izkušnje kakor kdaj... Včasih sem pozitivno presenečena, včasih pa (večinoma) me skoraj do konca "podrejo".
Mislim, da bi se morali zdravniki in sestre zavedati, da nam ni lahko, in da, če bi le bilo možno, ne bi hodile k njim zaradi zdravljenja, zaradi vprašanj, ki jih imamo (ker si zaslužimo odgovore), zaradi stop injekcij, zaradi UZ,.... Včasih pa se mi zdi, da mislijo, da nam je fajn hodit tja?! Saj vem, da je njihov poklic naporen itd., ampak sami so se odločili, da bodo opravljali to delo.
Default avatar
Samo komentar na tvoje pisanje v zvezi z vrivanjem mimo vrste. Nisi napisala na kateri kliniki se zdraviš. Na GK LJ je vsekakor možnost priti vsaj 2x, če ne celo 3x letno na vrsto in to brez prerivanja in brez vez in poznanstev.
Default avatar
NN, obisk po neuspelem ivf pri specialistu na GK LJ ni pogoj, da greš v novi postopek!!!!!!!!!!! Zato ti ni potrebno čakati. Jaz sem se znašla in se takoj po ET preventivno naročila na pogovr in dobila datum "čez en mesec od ET". Če pa seveda čakaš, da minejo 3 meseci in se šele nato prijaviš na pogovr, je pa jasno, da je takoj 1/2 leta okoli, ko si šele v novem postopku. Tu so tiste cake, ki nas ločujejo eno od druge. Žal je tako, da, če se ne znajdeš in malo kombiniraš, res čakaš čisto do norega!
Default avatar
Strinjam se z NN.
Razlike pri darovanih jajčnih celicah so.
V forumu sem zasledila, da ima ena kar 8 zamrznjenih zarodkov, NN pa pravi, da je imela samo enega.
Torej če jih ima ena 8, jih ima tudi drugi par veliko, ker ena darovalka daruje za dva para.

Potem ni nobenega obveščanja s klinike. Če pa pokličeš ali greš tja, pa toliko, da ti ne rečejo kaj sploh hodiš.
To niso postopki izdaje osebne izkaznice.

To so postopki, ki psihično zdelajo človeka tako, da bi bil po mojem mnenju v postopku potreben psiholog, da bi ga lahko pari prestali bolj sproščeno.

Pozdravljam vse.