Med.Over.Net

Starševstvo in vzgoja

3.letnik-mat. formule na pamet?

Default avatar

koska

Pozdravljeni,

ali lahko učitelj od učencev zahteva, da mora znati vse mat. formule, ki jih potrebuje za reševanje določenih nalog na pamet?
Vse ploščine, obsege, višine,izreke...?

Ali za to obstojajo kakšna pravila ali se učitelj sam odloči za svoj način dela?


Učenka obiskuje 3. letnik srednje šole.

Hvala!
Default avatar

uuu

seveda lahko, hmm.. če dobi vse na listku je to že potuha
Default avatar

majav*

Seveda. Tega sploh ni toliko, če si narediš "red" v glavi. Čim znaš osnovne like znaš potem tudi vsa telesa, če znaš en trikotnik znaš potem vse - nekateri so samo posebni primeri, ki so popolnoma logični, če malo pomisliš.
Default avatar

()

To, da se mora naučiti na pamet vse formule, je v njeno dobro. Možgani se potem lahko ukvarjajo s tem, kako nalogo rešiti, ne pa da šele išče in premišljuje, katera formula bi lahko bila ta prava in s tem izgublja čas in še delo možganov se upočasni. (kot če računalniku naložiš preveč dela hkrati - dela počasneje ali pa zmrzne).
Preden se sploh loti reševanja nalog, bi morala biti prva stvar, da se nauči vsa pravila in formule na pamet. Ko zna to na pamet, bodo kar naenkrat tudi naloge postale lažje in hitreje razumljive.
Default avatar

majav*

Res je. Vendar samo učenje formul na pamet povzroči "overload", če se tega lotiš z odporom že vnaprej. Treba je poskusit razumet, si predstavljat, iz skice potuhtat, kaj neka formula predstavlja, potem so formule bistveno lažje in si jih tudi zapomniti ni težko.
Default avatar

foki

narediti toliko vaj, da se formula ob nalogi pojavi kar sama (seveda z uporabo skice, na kateri so vse označbe - točke, stranice,....) Pomembno se je osrtedotočiti na to, kaj zahteva vprašanje. Včasih je v nalogah preveč podatkov oz. so podatki, ki jih pri nalogi ne potrebuješ.
vaje, vaje, vaje,.... do razumevanja.

lp
Default avatar

sie

Pozdravljeni!

Sama sem ucenka 3.letnika gimnazije in vam lahko zagotovim, da je to predpisano, saj sem se tudi sama morala nauciti te formule na pamet, vendar mi kljub temu, da sem bolj druzboslovka in me zanimajo jeziki, te formule ne bodo skodile, kvecjemu pomagale v prihodnosti in niso sploh tezke, to je najmanjsi problem za nauciti se v gimnaziji, verjemite :) To kar vas vasa hcerka skusa nahecati, pa je dokaj nesramno.

LP
Default avatar

zt

lej tudi mi smo se morali vse naučit na pamet, enako v večini prim. pri večini predmetov velja tudi na faulteti, čeprav skoraj ni smiselno se učiti napamet saj obstajajo priročniki ki jih lahko vedno vzameš v roke.
Default avatar

bjonda

Kaj sploh imaš ti s tem?
Hči je takorekoč odrasla, ti pa si beliš glavo s tem, da mora znat na pamet neke formule. Premisli.