Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

NUJNO - ITALIJA

Default avatar
Zdravo!

Nujno bi rabila vaše nasvete glede popotovanja po Italiji v mesecu
septembru. Z mojim bodočim možem načrtujeva po poroki oditi na medene tedne v Italijo. Potovala bi z lastnim avtomobilom in sicer v Toskano, Firence, Rim in
okoli. Me pa zanima nekaj stvari, ki bi jih najbolje vedeli tisti, ki so Italijo z avtomobilom že kdaj obiskali.
Kako je z spanjem v Italiji? Se bolj splačajo hoteli nizke kategorije ali hostli. Kaj pa kraje avtomobilov v Italiji? Kje je varno parkirati avto med ogledom mest? Kaj pa hrana, kako je s tem?
Rada bi res lepo potovanje in ne uničenih medenih tednov zaradi kraje avta ( ki mimogrede še odplačan ni v celoti ). Kaj ste vi obiskali v Italiji, katere kraje? Katere znamenitosti?
Za vse informacije vam bom zelo hvaležna.

Maša
Default avatar
POZDRAVLJENA!

V soboto odpotujem s svojo družino že tretjič v Toscano. Je pač mojemu možu zelo všeč.Priznam, tudi meni in otrokom. Gremo preko tržaške agencije, kjer vplačamo pred odhodom najem apartmaja, ker smo ves čas (včasih 7 dni včasih pa 14) locirani v istem kraju in potem potujemo v razne kraje, otoke (Elba, Gilio). Kako je s cenami v hotelih ne vem točno, glede na letošnjo ceno apartmaja imam pa občutek da so lire kar spremenili v evre. Za najem apartmaja smo lani plačali 120.000 lit, letos pa za podobnega 850 evrov za en teden za 4 osebe.
Torej moje izkušnje so vsemogoče, tudi v avto so nam vdrli-parkirni prostor-plačana parkirnina- v Firencah. V Sieni je bilo OK(smo parkirali v garažni hiši. V Pisi na parkirnem prostoru tudi vse OK. V slabem spominu imam res samo Firence. Naj te samo opozorim, da je v Firencah v soboto zaprt muzej.Priporočam ti, da imaš vse dokumente in vrednosti vedno s seboj,(tudi prometno od vozila) ko se odpravljaš iz avta pa čim manj odpiraj prtljažnik, da ni videti kaj vse imaš v njem, ker nikoli ne veš kdo te opazuje. Ne bi te rada strašila, toda res previdnost v južnejšem delu ni odveč.Mislim da ni tako problem glede kraje avtomobila, da se je za bat bolj vloma vanj. S hrano je tako -v teh turističnih središčih je drago, tudi ko nabavljamo ne kupujemo v tem naselju kjer so apartmaji, pač pa se zapeljemo v njihov bližnji kraj in kupujemo v kakšnem od njihovih marketov recimo - Coop.(kot naš Mercator ali Špar)
Glede ogleda mest bi rekla tako: Pisa - imaš dovolj 2 uri(to smo mi opravili mimogrede na poti v Toscano) Potem je mesto Lucca(o tem ti ne vem povedati kaj dosti, ker imamo namen si ogledati ga letos. Siena en dopoldan ali en popoldan, ker si ogledaš mesto, ki je zgrajeno iz opeke, ki so jo pekli iz dreves okoliških gozdov in zato sedaj okoli Siene ni gozda. Ko se odpraviš na stolp na trg kjer vsako leto prirejajo konjsko tekmovanje čakaš lahko v vrsti tudi 45 minut.ipd.
Za Firence kar cel dan.
Za Rim ti ne vem povedati ker še nisem bila. Ti pa svetujem da se ne držiš samo avtoceste, ker so tudi ostale ceste kar solidne in vidiš tisto notranjost Toscane iz raznih slik. Komaj čakam da vidim sedaj v juliju vsa tista prostrana polja sončnic in pšenice! Pa kasna srednjeveška mesta na gričih Toscane. Recimo:Voltera, Mancano.V mestu Saturnia so vrelci tople vode (kar v naravi sredi polja, voda ima 37 stopinj, sicer ima močenj vonj po žveplu, ampak zame je bilo božansko in morda gremo letos spet tja za kaki dve uri. Letos si nameravamo ogledali tudi Nacionalni park Marema.
Sicer pa že sedaj stopi v knjižnico in si sposodi kakšno knjigo oToscani da boš videla in prebrala in si malo pripravi "teren".
Pravzaprav glede cen bi pa rekla,(glede na to da smo bili tudi na Siciliji-v hotelu in tudi že eno leto v Toscani v hotelu) da so cene kar primerljive z ostalimi evropskimi, le ne se držat strogo velikih mest, ker je tam dražje.(Še posebno Rim)
Upam da sem ti dala kakšno koristno informacijo! LP!
Default avatar
Živjo!

Z mojim "koruznikom" sva lani prevozila kar precej Italije, Francije in velik del severne Španije in to brez problemov.
Spala sva včasih v šotoru, včasih sva najela apartma ali sobo v cenejšem hotelu ali hostlu (ponavadi avto parkiraš v kampu ali na dvorišču apartmaja ali čim bližje recepciji hostla). Cene so precej podobne našim, no ja, malo dražje, ampak nič preveč tragičnega. Jedla pa sva tudi malo tukaj malo tam ...
Nama je potovanje z avtom zelo všeč, ker si sama načrtujeva pot in postanke (npr. z potovanja z agencijo po Toskani se spomni predvsem jeze, ker so nas gonili naokrog kot čredo ...). Najbolj uživava, ko voziva po magistralnih in lokalnih cestah (avtoceste le v nujnih primerih). V večjih mestih puščava avto v parkirnih hišah, v manjših pa čim bližje glavnega trga, in nikakor ne v kakšni manjši odmaknjeni uličici. Vse dokumente, denar, fotoaparate nosiva s seboj (v avtu pustiva fotokopijo kreditnih kartic, potnih listov, ... en izvod pa kar doma - ej, nikoli res ne veš) in paziva, da imava čim manj stvari "razstavljenih" po sedežih.
Skratka, predvsem so naju sicer opozarjali zaradi Španije, no ja pa tudi zraradi Italije ... Ampak z malo previdnosti (no ja, in mogoče z malo sreče) bosta imela KRASNO potovanje.

lp

Tini
Default avatar
Pozdravljena Maša!
Tudi midva sva bila lani septembra na poročnem potovanju po Italiji. Najino popotovanje (z avtom) pa je potekalo tako: Firence-San Giminano-Rim-Siena-Pisa-en kraj blizu Pise ob morju (imena se ne spomnim, ampak sva tam imela ful lepo sobo za takšno ceno kot npr. v Firencah v Hostlu)-Gardsko jezero (Peschiera-ful lepo-ful dobra picerija v tem kraju)-ob celi vzhodni obali Gardskega jezera so ful lepa romantična mesteca-Verona (najdražja kava v Italiji).
Tudi jaz vama priporočam, da se včasih izogneta avtocestam, ker so drage pa še ponekod so druge ceste lepše (manj ovinkaste:)). Sploh pa se morata izognit avtocesti v Toscani, ker je to (vsaj za naju) najlepša pokrajina na svetu, samo škoda, ker takrat več ne cvetijo sončnice :(
Glede kraj so naju vsi ful opozarjali, pa se nama ni popolnoma nič takšnega zgodilo. Od začetka sva ful pazila, kam bova postavila avto, kje (v katerem žepku) bova imela skrit denar..., potem pa nič več.
Hrana je kar draga (v septembru (nekje do polovice) so cene kot v glavni sezoni), se pa najde. Npr. meni turistico je bil 20.000 LIR za enega, vseboval pa je predjed (testenine), glavno jed in sladico pa še pol litra vina in vode ali kaj brezalkoholnega. Pa v tem meniju ni bilo npr. dunajskega šnicla ampak kakšna ital. specialiteta. Za pizze pa so podobne cene kot pri nas (malenkost dražje).
Joj, kar zavidam vama!!! Midva sva se imela ful lepo in tudi vama želim enako!
Aja, še to: napitnine vama ni potrebno dajati, ker jo imajo vedno že zaračunano!!
Uživajta maksimalno,
Jasna
Default avatar
Pozabila sem napisati, da je bil meni najbolj všeč San Giminano, ki sa ga sploh ne da opisati z besedami, tako je lep! Ne bo vama žal!!! Jaz bom ziher še šla tja!
LP, Jasna
Default avatar
S fantom in še dvema prijateljema smo bili v Toskani za prvi maj. Spali smo v hostlu v kraju Tavarnelle Val di Pesa, ki leži v gričevju Chianti točno med Firencami in Sieno. Pokrajina je bila tam okoli super - tista prava, tipična Toskana s slik - hostel pa prav tako. Vsak dan smo se zbasali v avto in delali izlete - Firence, Siena, Pisa (tukaj sta dve uri res čisto dovolj!), Livorno, Certaldo, Montepulciano... najbolj fino pa je bilo takrat, ko smo odkrili kak kotiček, ki ga ni očitno še nihče pred nami (no, vsaj Lonely Planet ne ;)). Za prave kulinarične užitke priporočam kake kmečke turizme, zlasti kar zadeva vino - mmmm! Na Netu jih je mali milijon. Tudi hoteli in penzioni so izredno dobro pokriti, tako da bosta prenočišče gotovo našla brez težav. Uf, vama bo fino! Se mi že malo toži po tistih krajih... :(

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net