Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Zdravstveni nasveti, e-svetovanje, podpora in izmenjava mnenj o naših najmlajših.

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Tanč

POVIŠANA TELESNA TEMPERATURA

Default avatar

zvoncica

POVIŠANA TELESNA TEMPERATURA

Normalna telesna temperatura je dokaj stalna in znotraj dneva niha v razponu 1° C. Zjutraj je nekoliko nižja, proti večeru pa se dvigne. Odvisna je tudi od starosti, zaužite hrane in telesne vadbe. Otroci imajo na splošno nekoliko višjo telesno temperaturo kot odrasli.

VZROKI
Povišana telesna temperatura je simptom, ki kaže, da se organizem bojuje proti bolezni. Najpogostejši povzročitelji so:
- bakterijske in virusne okužbe,
- pretoplo oblačenje
- daljše izpostavljanje soncu (sončarica),
- imunizacija,
- piki insektov in
- rakasta obolenja, obolenja ščitnice ...
O vročini govorimo, če je merjena pod pazduho in preseže 37° C. V ustih izmerimo za 0,2° C višjo, v danki za 0,6° C, v ušesu pa 0,5° C višjo vrednost.

Vročina je eden od glavnih znakov bolezni pri otroku. Večina otrok z vročino ni videti zelo bolna ali prizadeta.

KDAJ UKREPATI
Povišane telesne temperature ne znižujemo vedno. Pri bakterijskih in virusnih okužbah je celo zaželena, saj olajša imunski odziv in preprečuje širitev okužbe. V tem primeru je treba le piti dovolj tekočine in počivati, prostor, v katerem leži bolnik, pa naj se večkrat prezrači. Seveda nasvet ne velja za otroke s previsoko temperaturo (nad 39° C), ki poškoduje tudi telesne celice. Meja za ukrepanje je 38,5° C, lahko pa je tudi nižja, če vročina slabi otroka in mu povzroča neugodne občutke. Zniževanje telesne temperature je življenjsko pomembno pri epileptičnih napadih, šoku, po operacijah in pri oslabelem srcu. Posebej ogroženi so otroci nagnjeni k vročinskim krčem.

SPLOŠNI UKREPI
- otroku s povišano telesno temperaturo ponudimo več tekočine (mlačni napitki, čaji, voda, sadni sokovi)
- otrok naj bo lahko oblečen s oblačili, ki "dihajo" (na sebi ima le toliko obleke, da se ne počuti neprijetno - pižama, bombažen pajacek). Ne smemo pa otroka z vročino bolj obleči, ker ga s tem pregrejemo in se temperatura še poveča
- temperatura bivalnega prostora naj bo 20 - 22° C.
- otroka pokrijemo le z rjuho
- če se otrok poti (ko temperatura pada) ga je potrebno večkrat preobleči, prav tako posteljino, če je mokra

ZA ZMANJŠANJE ZVIŠANE TELESNE TEMPERATURE UPORABLJAMO:
- naravne metode
- zdravila

NARAVNE METODE SO:
Če ima otrok vročino pod pazduho namerjeno 38° C ter mrzle rokice in nogice lahko damo zdravilo(Calpol, Lekadol, Paracetamol v obliki svečk) in počakamo, da vročina poneha naraščati, potem mu lahko naredimo še kopel ali ovitke. Če pa ima otrok pri 38° C tople rokice in nogice nam temperature ni potrebno nižati, ker ne bo več naraščala.
1. Mlačne kopeli
Otroka golega položimo v banjo napolnjeno z vodo, ki je segreta na 1 stopinjo manj od njegove trenutne telesne temperature, torej če ima otrok 39° C naj bom voda najmanj 38° C, če bo nižja temperatura bo otrok ričal, kopel pa ne bo imela učinka, ker se bo telo pospešeno začelo ogrevati in stvar lahko še poslabšalo. Nato vodo postopoma ohlajamo z dodajanjem hladne vode do normalne telesne temperature. Otroka po nekaj minutah vzamemo iz banje ga obrišemo in oblečemo. Ne bojte se, otrok pri takšnem zniževanju ne bo še bolj zbolel, lahko pa mu boste preprečili vročinske krče.
2. Mlačni ovitki
Otroka do golega slečemo, ga zavijemo v rjuho, ki smo jo prej namočili v mlačno vodo (ne mrzlo) in jo oželi, ga pokrijemo z odejo in počakamo nekaj minut. V primeru, da temperatura ne pade, postopek lahko 2 - 3 krat ponovimo. Nato otroka dobro obrišemo ga oblečemo in položimo v posteljo.

ZDRAVILA
Proti vročini so na vrsti številna zdravila v obliki sirupov tabletk in svečk. Otroku dajemo ta zdravila, če ima temperaturo nad 38,5°C merjeno pod pazduho in 39° C merjeno v ritki ali ušesku in sicer 3 - 4 krat dnevno. Izjemoma dajemo zdarvila pri nižji temperaturi otrokom z vročinskimi krči.

PREHRANA OTROKA Z VROČINO
Če otrok na hitro zboli in ima visoko vročino, nekaj časa odklanja hranjenje.
Nekaj ur otroka ne silimo s hrano. Ko postane žejen, mu ponudimo čaj po žlički ali steklenički. Paziti moramo, da naenkrat ne popije preveč tekočine, ker jo bo sicer verjetno kmalu izbruhnil.
Ker otrok z vročino in potenjem izgublja veliko tekočine, zato je pomembno, da tekočino nadomeščamo, pomembno je da otrok veliko pije.
Otroka z vročino ne silimo z gosto hrano,če hrano odklanja mu jo vseeno večkrat ponudimo v manjših količinah. Priporočamo lahko hrano z manj maščobami in bogato z ogljikovimi hidrati. Ponudimo mu tudi veliko sadja in zelenjave v obliko kašic, sokov, kompotov. Ko se otrokovo stanje popravi preidemo čim prej na starosti primerno prehrano.

KDAJ K ZDRAVNIKU
Zdravnika boste morali obiskati, če temperatura ne upade v treh dneh, oziroma preseže 39° C in jo nikakor ne morete znižati. Obisk zdravnika zahteva tudi povišana telesna temperatura skupaj z drugi simptomi, kot so izpuščaji, krči, kašelj, oteženo dihanje, močan glavobol in če je otrok mlahav, bled, slabo odziven.

VROČINSKI KRČI

Pri povišani telesni temperaturi se starši najbolj bojijo vročinskih krčev.
Vročinski krči so najbolj pogost nevrološki problem v zgodnjem otroštvu. Pojavijo se po 6. mesecu starosti in ponehajo okoli 5. leta. Otrok ima lahko tudi večkrat vročinski krč.

Krči se pojavijo, ko se vročina na začetku bolezni zelo hitro dvigne. Na nenadno spremembo telesne temperature se še nezreli otroški možgani odzovejo z vročinskimi krči. Nagnjenost vročinskim krčem je delno podedovana.

OPOZORILNI ZNALI
- otrok se najprej zelo slabo počuti, nato dobi visoko vročino in nenadoma tudi krče, ki se kažejo kot trzljaji v mišicah
- do 3 minute je lahko brez zavesti
- telo mu otrdi, oči obrne navzgor, zobe stisne
- krči se navadno končajo v dveh minutah, otrok se za kratek čas zave nato pa zaspi

ZDRAVLJENJE
Pomembno je, da otroka med krči ne pustimo samega. Položimo ga na bok in ga zadaj podpremo z ovito brisačo. Glavo mu obrnemo na stran, de se med slučajnem bruhanju ne zaduši.
Če je otrok nagnjen k vročinskim krčem, nadzorujemo temperaturo med vsakim prehladom in pri vsakem zvišanju telesne temperature.
Če se otroku telesna temperatura dvigne nad 38 C mu damo v zdravila za zniževanje telesne temperature, če se krči vseeno pojavijo damo otroku v ritko raztopino diazepama (Stesolid), ki jo je ob prvem pojavu krčev predpisal zdravnik.

Ko pride otrok k zavesti, ga je potrebno ohladiti. Z mokro krpo mu umijemo obraz, roke in gornji del telesa, nato ga nežno obrišemo. Če je vročina še vedno zelo visoka ga lahko zavijemo v vlažno brisačo.
Če krč in izguba zavesti trajata več kot 2 minuti, je potrebna zdravniška pomoč. Ob prvem napadu vam bo zdravnik verjetno svetoval sprejem v bolnišnico, kjer bodo s preiskavami ugotovili ali gte za vročinske krče ali druge bolezni (meningitis, epilepsijo,....) Tudi ob ponovnih vročinskih krčih naj otroka pogleda njegov izbran zdravnik.----------------------------------------------------------------------------------------------
Veliko več smo, kot le telesa in osebnosti. Ne glede na spreminjajoči se zunanji videz je notranji duh vedno lep in ljubeč
Default avatar

Allmma

Pozdravljeni, sin je star dve leti in je prejšnjo nedeljo zbolel.V ponedeljek sva obiskala zdravnika, ki je po odvzemu krvi ugotovil, da ima sin bakterijsko okužbo, dobil je antibiotik amoksiklav. V sredo je imel kontrolo, zdravnica je povedala, da se je kri zelo izboljsala in nam naročila, da antibiotike jemlje do tega ponedeljka. Stanje se je zelo izboljšalo, vendar je včeraj proti večeru dobil vročino, okrog 38 stopinj. Zjutraj mu je vročina padla na normalno. Skrbi me ker nevem kaj bi lahko bilo narobe, drugače je fantek zivahen, igriv, pije normalno. Mislite, da bi moral spet obiskati zdravnika
Default avatar

Tanč

Iz opisa ni mogoče napovedati, zakaj je otrok po več dneh antibiotika dobil eno špico povišane temeprature. Če se je ponovila, pojdite na ponovni pregled.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

MeliG

Pri nas ena podobna zgodba ... imam tri otroke (skoraj 9 let, skoraj 6 let in 5,5 mesecev). Najprej je dobil vročino najstarejši, trajala je tri dni, brez nekih drugih spremljevalnih znakov, zniževali smo z brufenom, po vročini vse bp. Drugi otrok enako, le da je potem dobil impetigo (oz. to je verjetno bilo zaradi dričanja po toboganih na morju, ker je dobil na kolenu) in imel je nekaj vročinskih pikic, ki so izginile, hitro je postal "tastar".
Zdaj pa ima še tamala, in sicer že od nedelje. Sprva je imela vročino do 38 iz ponedeljka na torek pa 39,6. V torek sva zato šli k nadomestni pediatrinji, ker je poleg vročine dobila pikice po vsem telesu, še po podplatih, največ pa na ritki (pod pleničko) in na ličkih. Poleg vsega je v ponedeljek in še enkrat v torek smrdeče kakala (kot pri kakšni trebušni virozi), vendar driske ni bilo. Danes je kakala normalno, ni pa toliko jedla, kot prejšnje dni, kljub vročini. Vročine danes do zdaj ni imela, zdaj pa je spet 38. Izpuščaje še ima, so pa kot neki mali mozoljčki.
Ne vem, kaj bi to bilo ... imate kakšno zamisel? Ne bi rada česa prezrla, pa več glav, več ve.

Hvala za odgovor!
Lepo vas pozdravljam.
Default avatar

MeliG

Aja, sem pozabila dodati. Tudi jaz sem zbolela poleg otrok, in sicer enak termin kot tamala. Imela sem vročino, sicer največ 37.8, počutje pa kot pri gripi, nekam utrujeno, brez energije in apetita + bolečine v eni dojki kot pri mastitisu, začelo se mi je v nedeljo, danes sem že čisto bp.
Bolezni so se pa začele na morju in nadaljevale doma. :( Glede na to, da smo zboleli vsi, razen moža, je po mojem res kakšni virus, ali bi znalo biti tudi od morske (onesnažene) vode (čeprav nismo bili na slovenski obali)?
Default avatar

Tanč

Po opisu sodeč ena od poletnih vročinskih bolezni z izpuščajem in črevesnimi znaki.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46