histamin
pozdravljeni,
najlepša hvala za prejšnji odgovor. imam samo še eno vprašanje; v katerih živilih se nahaja histamin? nekaj že vem, a verjetno so to le osnovne; čokolada, svinjina, trdi siri, paradižnik, agrumi?
pa še to, ali sta čokolada in kakav isto, ali je možno, da je alergija na čokolado, na kakav pa ne?
prijeten večer,
taja
Pozdravljeni, Taya4!
Psevdoalergije povzroča hrana, ki vsebuje veliko histamina. Histamin je eden pomembnih posrednikov (mediatorjev) pri alergijah. Na primer v prebavilih se pri razgradnji hrane sprošča histamin, ki povzroča težave na enak način kot histamin, ki se sprosti pri alergijski reakciji.
Veliko histamina je v svežih jagodah, črnem vinu, nekaterih sirih, prekajenem mesu, pa tudi v konzerviranem tuninem mesu. Po zaužitju se lahko pojavijo enaki simptomi kot pri alergijski reakciji, kar pa ne pomeni, da smo alergični na tuno.
Nekatere sestavine, ki jih dodajamo hrani za lepši videz, boljši okus in večjo obstojnost, prav tako sprožajo psevdoalergije. Take snovi so konzervansi in barvila.
Čokolada je narejena iz kakava, torej je potrebno izločiti oboje.
lp
Tanč