Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

južna amerika

Default avatar
Pozdravljeni!
Zanima me katera cepljenja so priporočljiva za odraslega in za otroka(2leti) za potovanju v južno ameriko (brazilija, paragvaj, čile, argentina, peru)?
hvala in lp,t
Default avatar
Spoštovani, Brazilija, Paragvaj, Peru so rumeno-mrzlične države, zato bodo pri prehodu iz ene v drugo državo na meji zahtevali mednarodno potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici.
Torej: nujno je cepljenje proti rumeni mrzlici, izjemno priporočljivo pa cepljenje proti hepatitisu A (za vas in otroka) in ev. tudi proti tifusu. Odrasli preglejte, kdaj ste bili zadnjič cepljeni proti davici in tetanusu, in v primeru, da je od zasnjega cepljenja minilo 10 let, zaščito obnovite z enim odmerkom cepiva.
Brazilija, Paragvaj in Peru, na obrobnih predelih z Bolivijo pa tudi Argentina so tudi malarične države, zato je potrebna antimalarična zaščita z antimalariki. Katere vrste antimalariki so priporočljivi, pa se boste pogovorili v ambulanti za potnikik, kjer boste natančneje pregledali vaš potovalni načrt (področja, po katerih boste potovali).
Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pozdravljeni!
Najlepša hvala za odgovor.
Zanima me še kje se ta cepljenja lahko opravi(pri osebnem zdravniku?) in koliko časa pred potovanjem bi bilo priporočljivo cepljenja izvesti? Če bi se odločili za obvezna in priporočljiva cepljenja, ali se lahko opravijo skupaj, ali je potrebno opraviti posamično vsako cepljenje? kakšna pa je okvirna cena vsakega od teh cepljenj?
hvala in lp,t
Default avatar
Spoštovani,

cepljenje lahko opravite v ambulantah na zavodih za zdravstveno varstvo.
priporočljivo se je cepiti vsaj 14 dni pred začetkom potovanja. Večina ambulant potnike naroča na cepljenja, ponekod je čakalna vrsta dolga več kot 14 dni, zato vam priporočam, da se čim prej prijavite...

Možno se je istočasno cepiti proti omenjenim povzročiteljem.
O cenah vam bodo bolj natančno povedali na zavodih.

Prijetno potovanje,

Eva
Eva Grilc
Default avatar
Spoštovani, cepljenja se lahko opravijo sočasno, priporočljivo je, da jih opravite cca 1 mesec pred odhodom (da bo do odhoda že nastala zaščita).
V kolikor bi se odločili le za cepljenje proti rumeni mrzlici, se je potrebno cepiti vsaj 10 dni pred odhodom.
Tudi če vaš izbrani zdravnik morda cepi proti hepaititsu A, prav gotovo ne cepi proti rumeni mrzlici in tifusu, pa tudi antimalarikov vam ne more izdati. Oglasite se na enem izmed Zavodov za zdravstveno varstvo, kjer so specializirane ambulante za potnike. Točnih cen posameznih cepljenj ne vem, ker se cene od ambulante do ambulante razlikujejo. Zadnjič sem se o cenah zanimala v septembru 2006, zato jih smatrajte le kot "hudo" informativne:

Zavodi za zdravstveno varstvo so v: Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Ravnah na Koroškem, Novem Mestu, Novi Gorici, Kranju in Murski Soboti.
Če vpišete v googlov iskalnik Zavod za zdravstveno varstvo, boste dobili tudi lokacije in telefonske številke.
Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pozdravljeni!
Najlepša hvala obema za hiter in izčrpen odgovor!
lp,t

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net