Med.Over.Net

Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Adenokarcinom želodca

Default avatar

Andrej

Spoštovani!

Danes je moj oče (64 let) dobil izvid iz novomeške bolnišnice, kjer so mu 6. decembra naredili gastroskopijo in mu odvzeli dva vzorca. Izvid je adenokarcinom želodca. Intramukozni. Zmerno diferenciran. V odvzemku ni invazije submukoza. V januarju so ga naročili za operacijo. Prosim za čimprejšnje pojasnilo izvida, kašne so možnosti ozdravitve, kako poteka nadaljnje zdravljenje? Hvala, Andrej
Default avatar

Andrej

Ponovno se oglašam ,saj upam, da se bo oglasil strokovnjak in nam "pomagal". Res smo se znašli v hudi življenjski stiski. Vesel bom tudi vsake dobre misli in vzpodbudnih besed ljudi, ki ste premagali to hudo bolezen.
Rad pa bi dodal k izvidu še tole. Citiram: V drugem odvzemku je zajeta antralna sluznica želodca z znaki zmerno izraženega kroničnega reaktivnega gastritisa z zmerno žlezno atrofijo, zmerno fibrozo lamine propie in zmerno izraženimi znaki intestinalne metaplazije ter blago do zmerno izraženega aktivnega HP gastritisa. HP2.
V upanju na Vaš odgovor vas lepo pozdravljam. Andrej
Default avatar

Irena

Dragi Andrej!

Pred kratkim smo pisali o raku želodca in zdravljenju te bolezni. Povezava je tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=2453&t=2449

V mojem odgovoru boste našli še dodatne povezave, ki jih ne spreglejte, saj vodijo do splošnega opisa raka želodca. Rak pri vašem očetu zajema želodčno sluznico (intramukozni), ni pa zajel podsluznice (kar je dobro). Kot boste prebrali tudi v mojem splošnem opisu raka želodca, je nastanek povezan z okužbo z bakterijo Helicobacter pylori (HP gastritis!).

Pogovoriti se boste morali z zdravniki in opraviti nadaljne preiskave, ki bodo ugotovile, ali je oče kandidat za operacijo.

Preberite še dve splošni povezavi, ki vam bosta v pomoč pri soočanju z rakom:

http://med.over.net/phorum/read.php?f=2 ... #reply_291

http://med.over.net/phorum/read.php?f=2 ... #reply_425

Če si želite stika s svojci ali prijatelji bolnikov, lahko pišete ljudem, ki so se oglasili pod prvo povezavo in pustili naslove svoje elektronske pošte.

Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro!

Irena
Default avatar

Andrej

Draga Irena!

Hvala za Vaše besede, zlasti tista v oklepaju nam je vlila novih moči. Danes dopoldan je bil oče na posvetu v Kliničnem centru, kjer so se odločili, da ga v ponedeljek sprejmejo v bolnico in opravijo poseg (ali endoskopijo ali (delni) odvzem želodca). Manjkal mu je izvid gastroskopije izpred treh let, zato zdravnik ni vedel, kje je rak lociran. Napovedi so kar optimistične. Prosila pa bi vas še za kratko pojasnilo. Koliko časa traja okrevanje po endoskopiji oz po operaciji? Kako se sploh opravi endoskopija? Ali se bolnika potem zdravi še s kemoterapijo in obsevanji?
Hvala še enkrat in želim vam brezskrbne praznike in vse dobro v novem letu 2004, Andrej
Default avatar

klara

Andrej,
kako je kaj s tvojim očetom? Če želiš se oglasi na moj e-pošto. Vesela bom.
Klara
Default avatar

_AJa_

pozdravljeni,
staremu ocetu so novembra 2002 postavili doagnozo adenokarcinom zelodca. operativno so mu se v istem mesecu odstranili malo vec kot polovico zelodca. po malo vec kot enem letu nima nobenih tezav, vzdrzuje tezo, kontrole ima redne, metastaz ni. res je, da se bolj pazi pri prehrani, je po malem, 5x dnevno. kar pa tako ali tako tudi mora ker je sladkorni bolnik. B vitaminskih inekcij ne jemlje, kljub temu je z njegovo krvjo vse vredu. skratka, zaenkrat na sreco brez tezav. star je 78 let. rak je bil zdravljen samo operativno, brez kemoterapije in obsevanj.

upam, da se bo tudi pri vas izteklo tako uspesno.

lp

A.
Default avatar

Irena

Dragi Andrej,

vaše dodatno vprašanje sem očitno spregledala, verjetno so očeta že operirali. Kljub temu odgovarjam za primer, da bi odgovor zanimal še koga.

Nekateri bolniki z zelo zgodnjim rakom želodca so kandidati za endoskopsko resekcijo sluznice. Endoskop je aparat, s katerim lahko izkoriščamo naravne telesne odprtine (npr. sečnico za odstranitev kamnov, vstop skozi usta do požiralnika in želodca - gastroskopija, vstop skozi anus do debelega črevesa - kolonoskopija) ali za dostop napravimo minimalne reze v nasprotju s klasičnimi kirurškimi rezi, ki so praviloma večji, potekajo skozi steno želodca in morajo kirurgu omogočati dober pregled (totalna ali subtotalna gastrektomija).

Endoskop ima kamero (sliko operater opazuje na monitorju med posegom), ob njo pa lahko s pomočjo aparata uvajamo različna orodja (za odvzem vzorcev, rezanje, odščip ipd. - pa tudi za zdravljenje). Takim posegom pravimo minimalno invazivni, saj je rez minimalen, zdravljenje in okrevanje bolnika pa najhitrejše, običajno lahko zapusti bolnišnico v nekaj dneh.

Endoskopska resekcija zgodnjega raka želodca je primerna za rakave spremembe, ki so površinske in omejene na sluznico. Pri bolnikih, kjer ni znakov zasevkov v lokalne bezgavke ali oddaljenih zasevkov, poseg pomeni zdravljenje, pri bolnikih z napredovalim rakom pa tak poseg lahko izvedemo paliativno. Zgodnji rak želodca ima diferencirane celice, ki so bodisi dvignjene nad ravnino in niso večje od 2 cm v premeru, ali pa so v obliki razjed, ne večjih od 1 cm v premeru. Napoved zdravljenja je primerljiva s klasično kirurško resekcijo in je za zgodnjega raka želodca dobra.

Postoperativna kemoterapija ali obsevanje se v zdravljenju raka želodca nista izkazala za učinkovita, zato ju standardno zdravljenje ne vključuje.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic