Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Keratokonus

Default avatar

Karlo Konc

Zdravnik okulist mi je postavil diagnozo KERATOKONUS na levem očesu. Dobil sem tudi lečo, ki pa je ne morem nositi. Leča mi pritiska na oko in mi jo draži. Že najmanjši prahec, ki pride pod lečo me neznansko praska po očesu in leče potem nekaj dni ne morem nositi. Zadnje časa pa opažam, da se mi keratokonus najbrž pojavlja tudi na desnem očesu. Prosim vas za opis te bolezni in za vaš nasvet. Slišal sem tudi, da so v Ljubljani odprli novo očesno kliniko. Ali lahko tam najdem pomoč.

Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Keratokonus je bolezen, ki se kaže v povečani izbočenosti roženice, zato se žarki lomijo nepravilno, kar povzroča motnje vida in lahko tudi s tem povezane bolečine. Neposrednega vzroka za keratokonus pogosto ne najdemo. Odkar poznamo kontaktne leče, je z njimi mogoče zelo dobro izboljšati vid. Dodatne možnosti pa ponuja tudi kirurgija roženice, s katero je mogoče zmanjšati izbočenost roženice. Bolj natančno vam o teh možnostih lahko razloži vaš okulist.

Bolečine ob nošenju leč so pogosto povezane z vnetjem veznice, lahko pa tudi z vnetjem roženice. Slednje zahteva še posebno pozorno zdravljenje in praviloma tudi obisk pri okulistu, ki vam je predpisal kontaktne leče. Zagotovo vam bo znal pravilno svetovati tudi vaš okulist, lahko pa povprašate tudi na Očesni kliniki v Ljubljani, kjer vam bodo znali kar najbolje pomagati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj