Dermatologija

Odgovarjajo: prim. Boris Kralj, dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog

seboroični dermatitis

Default avatar
Hči ima že 4-5 let okoli nosu rdeče izpuščaje (velikokrat je koža prizadeta do živega) z luskinami. Hkrati s tem, se ji je pojavil močan prhjaj. Že na začetku težav sva obiskali dermatologa, ki pa je takoj postavil diagnozo seboroični dermatitis in povedal, da je nagnjenje k bolezni dedno in da ni ozdravljiva. Za lajšanje je predpisal kremo na hormonski osnovi, ki je ni priporočljivo dolgotrajno uporabljati in šampon. Ker je hči v letih, ko ji ni vseeno, kako izgleda (težave so se ji začele na začetku pubertete, kar je menda tipično), seveda kremo uporablja dokaj redno; rezultati pa niso zadovoljivi.Skrbi me, kakšne so lahko posledice dolgotrajne uporabe takšnih krem in ali obstaja še kaj drugega, s čimer bi lahko težave omilila.(Lokalna kozmetičarka mi je omenila, da bi lahko naročila določene preparate, ki bi ji lako pomagale). Sama je že opazila, da nekatera hrana še močneje vzdraži kožo (npr. čokolada,sv. meso, dodatki v hrani, sladila- skratka , je vegetarijansko prehrano naravnega izvora)in se je dosledno izogiba.Prosila bi vas, za nasvet, kako postopati, da bi ji bilo s to boleznijo čim lažje živeti.
Hvala za odgovor in LP
Default avatar
Spoštovana Nina!

Preparati, ki vsebujejo steroide ("hormone", kot navajate) so sicer res učinkoviti, vendar jih je treba spričo kroničnosti seboroičnega dermatitisa in stranskih učinkov teh zdravil uporabljati res zelo previdno (najbolje le takrat, ko to izrecno predpiše zdravnik). Ob nekontrolirani uporabi nastane t.i. steroidna koža, ki je tanka in videti stara, izrabljena. Ti učinki so na obrazu še vidnejši kot drugod. Ukinitev steroidnega preparata povrh pogosto pripelje še do poslabšanja osnovne bolezni.
V dermatoloških ambulantah za zdravljenje seboroičnega dermatitisa predpisujemo različne mešanice različnih preparatov (večinoma takšnih brez omenjenih stranskih učinkov) glede na prizadetost vsakega posameznega bolnika. Poleg tega priporočamo redno (in nikakor ne pretirano!) nego obraza z mlačno ali toplo (in ne vročo!) vodo. Verjetno ste na tem forumu že zasledili več vprašanj glede raznih preparatov, ki jih je že na slovenskem trgu veliko, v tujini pa še več. Domnevam, da je preparat, ki ga priporoča vaša kozmetičarka, še eden v vrsti tistih, ki obljubljajo čudežne uspehe. V dermatologiji se predpisovanju preparatov izogibamo, dokler njihove sestave in učinkov natančno ne poznamo.
Če gre za čisti seboroični dermatitis, hrana ne igra tolikšne vloge, kot ji jo bolniki ponavadi pripisujejo. Zato dramatične diete niso potrebne.
Default avatar
Pozdravljeni,

Imam 6 mesecev težave z srbečico in rdečico in oteklino okoli oči.Stara sem 47 let.
Obiskala sem dermatologa, ki je postavil diagnozo DERMATITIS.
Na alergoloških testih mi niso odkrili nobene alergije.
Ker mi je zdravnik predpisal tablete Xyzal (5 mg) in kremo na bazi olivnega olja sem mislila, da bo le to pomagalo.
Sedaj je že 14 dni od rednega uporabljanja teh zdravil vendar se stanje ne izboljša vendar se še samo slabša.
Prosim za Vaše mnenje in odgovor na vprašanje: S čim in kako (morda z drugimi tabletami, kremami) bi si lahko oljašala in pomagala?
Prosim za vaš nasvet. Hvala.
Irena
Default avatar
POzdrav!

Dermatitis pomeni vnetje kože!
kakšno vnetje in zakaj s tem izrazom ni pojasnjeno.
V kolikor sšpremembe ne izginejo , bo potrebno obiskati ponovno zdravnika, opredeliti za kakšno obliko gre in predpisati ustrezno terapijo.

LP
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar
Meni za izpuscaje zelo pomaga sampon oronazol ki vsebuje ketokonazol.
Vprasajte zdravnika? Lahko se pa kupi v lekarni brez recepta.
Default avatar
Tudi sama imam že daljše obdobje težave s kožo.Dermatolog mi je postavil diagnozo seboroični dermatitis.Koža se mi najbolj masti okrog nosu in ob robu lasišča, v najhujšem obdobju sem imela spremembe tudi na vekah.Ob izbruhih bolezni uporabljam kremo Elidel, sicer pa vsak dan umijem prizadeta mesta z žveplovim milom, nato pa z grobo brisačo nežno odstranim vso tanko plast, ki se je nabrala. Sicer uporabljam še Eucerinovo mleko in tonik za občutljivo kožo in lahko, nemastno kremo za mešano kožo.Tako že nekaj časa vzdržujem ravnovesje, če pa se stvar poslabša uporabim Elidel kremo (eno v letu dni).
Default avatar
Pozdravljeni!

Na Vas se obračam z vprašanjem in sicer imam problem z luščajočo kožo med obrvama.luske so drobne komaj opazne na pogled.Včasih se mi pojavi tudi luščenje okrog nosu,bolj izrazito pa se je pojavilo zdaj v aprilu (na obeh omenjenih predelih).Nimam ne rdečice in me ne srbi. Je pa res, da sem imela kar veliko prhlaja.Zanima me če gre v vsakem primeru,če se lušči koža na omenjenih predelih za kakršno koli obliko dermatitisa ali je samo suha kože.Sem prav malce zbegana,ker povsod je so omenjeni znaki dermatitisa.

Hvala in lep pozdrav.

Petra
Default avatar
Pozdrav!
Verjetno gre res za seboroični dermatitis, kjer je luščenje in ali vnetje.
Seveda je nemogoče postaviti diagnozo na daljavo, lokacije in opis pa so v tej smeri.
Zato tudi težko o terapiji.

Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar
Pozdravljeni,

tudi sam imam že dlje časa (nekaj let) rdečkaste madeže na koži, zadnje čase pa se širijo in pojavljajo se novi. Menim, da gre za neko obliko dermatitisa, vendar me madeži ne srbijo. Madeže imam predvsem na zgornjem delu hrbta, sedaj pa še na ramenih in zgornjem delu prsi. Hvala za vsak nasvet.

Lp.

Slika
Default avatar
POzdrav!

Po opisu in sliki bi lahko šlo za glivično okužbo, plesen, seveda pa diagnoze ne postavljamo po internetu, v to smer velja razmišljati pri obisku svojega zdravnika.

Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar
Lepo pozdravljeni!
Sama sem bila pred mesecem dni pri dermatologu. Postavil mi je diagnozo seboroični dermatitis (okoli nosu je najhuje), kar sem že prej sama ugotovila. Dal pa mi je le za akne 1% raztopine klindamicin, ki jih imam samo po bradi. Pred obiskom sem bila pri splošnem zdraviku, dal mi je kremo Lotriderm (mazala sem 5 dni, nato poslabšanje), nato sem dobila še Canesten, ki ni pomagal prav nič. V lekarni sem vprašala za kremo, mi niso znali pomagati. Zato Vas sprašujem ali je sploh to stvar možno nadzorovati, obstaja kakšna krema, terapija, ki pomaga? Ne vem več kam se obrniti po nasvet.
Najlepša hvala za odgovor!

Lep pozdrav
Default avatar
Lepo pozdravljeni!
Stara sem 21 let. Pred mesecem dni sem bila pri dermatologu. Postavil mi je diagnozo seboroični dermatitis (okoli nosu je najhuje), kar sem že prej sama ugotovila. Dal pa mi je le za akne 1% raztopine klindamicin, ki jih imam samo po bradi. Pred obiskom sem bila pri splošnem zdraviku, dal mi je kremo Lotriderm (mazala sem 5 dni, nato poslabšanje), nato sem dobila še Canesten, ki ni pomagal prav nič. V lekarni sem vprašala za kremo, mi niso znali pomagati. Zato Vas sprašujem ali je sploh to stvar možno nadzorovati, obstaja kakšna krema, terapija, ki pomaga? Ne vem več kam se obrniti po nasvet.
Najlepša hvala za odgovor!

Lep pozdrav
Default avatar
Pozdrav!

Klindamicin ni za seboroični dermatitis, torej so problem še akne.
Seboroični dermatitis je ponavljajoče stanje, ki zahteva pristop v tem smislu, da se z blagimi kremami, ki so v ta namen , izboljšamo vnetje, trajnih rešitev pa žal ni.
Lotriderm tanjša kožo pri daljši uporabi in ga večinoma odsvetujemo.

Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar
Spoštovani dr. Kralj!

star sem 23 let, že dobri dve leti pa se borim (očitno) s to nadlogo. V začetku, predvsem v zimskem času, sem na ličnici v območju nosa dobil kak rdeč izpuščaj, rdeč flek. Na tistem mestu so se iz dneva v dan začele pojavljati nekakšne luske oz. izgledalo, kot bi se koža luščila in tudi se je. Sčasoma pa so se fleki začeli pojavljati vse širše po celotnem obrazu, zlasti ob nosu, med obrvmi in v predelu obrvi, na čelu, na spodnjem delu brade, na obehj ličnicah. Prepričan sem, da je razlog stres, upoštevajoč, da sem anksiozen tip človeka, z vstopom na faks pa se je morda stres nekoliko povečal. V glavnem, v zadnjem obdobju (v zadnjih pol leta) opažam drastično poslabšanje!
Kot sem malce prej opisal, REDNO dobivam te rdeče fleke na tistih delih obraza, zaradi katerih imam hude komplekse, saj me tudi vrstniki že zaje...jo in jih imam poln k.... in tudi razmišljam, da bom kdaj koga ubil.
Najhuje pa je, ko se lotim kake športne aktivnosti, ko se pričnem potiti, me na tistem mestu začne vse "špikati", zbadati, peči in srbeti. Če me slučajno srbi in se podrgnem, se iz tistega predela razširi še za 2x toliko na vsako stran. Na tem predelu je koža zelo suha, pordela in čez dni, ko se stanje izboljšuje (kot bi se povrhnjica pričela celiti), se koža začne moćno luščiti.
Že dve leti redno uporabljam Rozamet. Zelo pogosto me prične srbeti na lasi'šču, kjer se izloča kot nekakšna bela mast, lasišče grozno srbi, koža se mi začne močno luščiti in imam polno glavo prhljaja, drastično izgubljam tudi lase v tem obdobju.Na začetku je bilo kar v redu, zdaj pa ni več nobenega učinka. Bolj me boli dejstvo, zavedajoč se, da se je to dogajalo zlasti v zimskem času in predvsem 3x-5x na 6 mesecev, poleti pa je bil mir, zdaj pa tudi poleti, vsakih 10 dni. Običajno mi znaki trajajo okoli 7 dni, nato je 3 dni mir in potem ponovno. Redno, brez postanka.Se pravi, 3x na mesec oz. če je prej do 5x na pol leta, sedaj se to pojavlja do 18x na pol leta. Razlika je SUPER OČITNA!
Imam sicer tudi težave s prebavo in črevesjem že pol leta (Iritabilni kolon) in morda to tudi vpliva na stanje kože'?

Skratka, ne vem kaj naj naredim, ker sem povsem obupan, brez volje za opravljanje aktivnosti, ki so me prej veselje. Kaj naj naredim, res ne vem, želim si opraviti to težavo.
p.s. ko sem šel v ZD, me je os. zdravnica napotila k dermatologu, ta pa me je naročil komaj čez 8 mesecev in mislil sem si svoje.

Hvala in upam, da mi boste znali pomagati.
lp
Default avatar
Pozdrav!

najprej je potrebno vedeti nekaj: kdor ima seboroični dermatitis, ga bo ta spremljal občasno stalno, drugo je to, da se da blažiti spremembe z mazili, kar pomeni, da se posega v zdravljenje glede na jakost in izraženost sprememb. Iritabilni kolon pomeni kar veliko pri oceni osebe- največkrat gre za razdražljive, nervozne osebe ali osebe podvržene stresu, kar pa je problem tudi pri sprožanju omenjenega dermatitisa.
POseganje v ta vidik je zelo pomembno, rezultat je umirjena koža, manj poslabšanj in zagonov. Če bi tako razmišljali vsi bolniki, predvsem pa hudi bolniki, se bi že vsi med sabo pobili.
Še o čakalnih dobah: pri nas je približno taka , vsak dan pregledam več kot 40 bolnikov, vi pa bi seveda pričakovali pregled takrat ko ste si ga zaželeli?
Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar
Spoštvani,
hvala za odgovor!

Ne, niti približno ne.
Glede na to, da se mi doba 8 mesecev zdi zelo dolga, bi rekel, da se da zagotovo prej opraviti pregled. Med drugim je pri dermatitisu lahko po mojem mnenju ovira tudi njegova občasna pojavljenost; če bom naročen na dan, ko ne bom imel nobenih znakov SD in bo koža zdrava, kaj si bo potem mislil dermatolog? Da ga vlečem za nos? Potem bo tudi pristop in način zdravljenja najbrž napačen, če ne bo specialist mogel videti ničesar.

Sicer pa v zadnjih 2 mesecih nisem zares čisto nič v stresu, pa se mi kljub temu v zadnjem času pojavlja tako pogosto kot gobe na dežju. Čeprav najbrž tudi enkrat ko ga sprožiš zaradi stresa, potrebuje najbrž veliko časa, dokler se nekoliko umiri in ta 2 meseca (stresnega mirovanja) predstavljata prekratko obdobje ?

Mi lahko vi lepo prosim priporočate kako mazilo? Rozamet ne učinkuje več, morda pa je v tem času prišlo ven kako boljše'

Najlepša hvala !
Default avatar
POzdrav!

Najprej diagnoza, nato terapija!
V Sloveniji je dermatologov pol toliko kot v zahodnoevropskih državah, zato take čakalne dobe, ki pa se bodo še podaljšale ob takem sistemu kot pač je.
V kateri fazi bo bolezen bo težko uskladiti z datumom pregleda.
O samem diseboroičnem dermatitisu, če le ta pri vas sploh je pa toliko: gre za stanje prerazdraženosti avtonomnega živ. sistema, kar se v tem primeru odraža v prekomernem izločanju žlez lojnic. Ker na to živčevje ne moremo vplivati, potem lahko le blažimo simptome.


Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar
Po Klindamicinu se je stanje z aknami zelo poboljšalo (imam jih samo po bradi). Na začetku tega meseca sem bila spet pri dermatologu in mi je predpisal kremo Rozamet. Pred obiskom pa sem se mazala z mlečno mastjo z ognjičem, ki naj bi bila tudi za dermatitis. Krema je zelo mastna in po nanosu ne peče, ne srbi, rdeči flek je že skoraj izginil, ne pa povsem in me zelo moti. Zanima me ali lahko kombiniram uporabo rozamet kreme in ognjičeve ali naj najprej samo poskusim rozamet. Zanima me tudi ali je lahko kaj narobe, če se uporabljam ognjičevo kremo ali bo po nekaj mesecih stanje po uporabi še slabše?

Najlepša hvala za odgovor!
Lp
Default avatar
Spoštovani,

zanima me, ali morda res kefir pomaga pri odpravljanju težav s seboroičnim dermatitisom? Če res, pomeni, da ga je treba vtreti v kožo, kjer se nahajajo lojnice ali ga je potrebno uživati?
Čudno vprašanje, vem :)
Lp
Default avatar
POzdrav!
za to vrsto pomoči še nisem slišal, tako da vam ne morem pomagati.
Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29

Moderatorji

prim. Boris Kralj , dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog
B. Kralj