Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Lupljenje mandarin

Default avatar

Sushi

Hello. Zanima me, na kak način olupit mandarine za v slaščico? Pa ne zunanjo lupino, to je mačji kašelj, ampak tisto tanko belo snov, ki obdaja krhlje. Me ima, da bi se lotil mandarinine torte, pa ker več glav več ve (medtem ko zeljnate modro molčijo) in mi manjka tovrstne prakse na splošno z vsemi agrumi, se obračam na vas, drago MON občistvo. Do zdaj sem vedno jedel surove agrume po olupi in pojej metodi ali iztisnjene v sok, za v torto pa se mi zdi, da bi bilo precej bolj "fukiš" vrhnjo plast olupljenih krhljev obliti s prozornim želejem, pa tudi za v kremo med biskvitom bi se bolj podale mandarine brez tistih belih koprenastih oziroma celuloznih delov... Kaj mi je torej storiti za čim lažjo odstranitev te "nesnage"? Namočit v hladni vodi, prevret, skuhat kompot, se enostavno zafrkavat z nožem? Help pliz!!!

Aja, pa da mal reklame naredim, v Sparu imajo zdele te sadeže iz Hrvaške, z območja Neretve. Dobre so. Če se komu luštajo, priporočam.

Lp
Prekajen meso dl cajt gvera;)
Default avatar

Klemdarina

Sushi je napisal/a:
Filetiraš jih. Upam, da poseduješ oster tanek nož. Takole: 7HJB0PXR6xA
Default avatar

Klemdarina

Klemdarina je napisal/a:
Aktiven link :)
Default avatar

Sushi

Danke schön😊 Bo pa še zanimivo, vidim. Nož že mam kar primeren, me pa en mjčkn skrbijo prsti... Ampak bo že nekak nekaj ratal. Drugač pa fajn prikazano, tko da me nekaj novega čaka. Hvala še po naše, lp
Prekajen meso dl cajt gvera;)
Default avatar

MsOlivija

Mandarine olupim tako, da krhelj prerežem na zgornji strani (na najožjem delu) in nato obe plasti olupim do najširšega dela. Gre lepo in nič ne kaplja. Rabiš pa oster nož.
Default avatar

Senza

MsOlivija je napisal/a:
Tudi jaz tako.
_____________________________________________________________________________________________________________
V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...
Default avatar

Sushi

MsOlivija je napisal/a:
Hvala za namig, bom tudi to poizkusil in videl, kako bo bolje izpadlo oziroma v katerem načinu se bolj znajdem. Se mi pa zdi tko ko logično pomislim, da je tvoj način za mandarine bolj primeren, ker ostane res neprimerno več soka v krhljih. Dobra ideja! Za v žele sigurno, za kremo bom pa še videl. Lp
Prekajen meso dl cajt gvera;)
Default avatar

MsOlivija

Sushi je napisal/a:
Ko si nam že gušte naredil...še kako fotko končnega izdelka pošlji;)
Default avatar

Sushi

MsOlivija je napisal/a:
Zmenen. Mogoče veš, kako se kaj v biskvitu sicer mandarine obnesejo? Majo precej soka in kisline, se sploh lepo zapeče okrog krhljev, če recimo cele olupljene potopiš v testo? Res pojma nimam, nikoli še nisem nič pekel z njimi...
Prekajen meso dl cajt gvera;)
Default avatar

MsOlivija

Sushi je napisal/a:
Z mandarinami še nisem delala peciva. Z breskvami (jagodami, jabolki, češnjami...) vem, da je testo okoli njih malo bolj vlažno kot ostalo ampak ni moteče mokro. Nekako ravno prav, da ni suho pecivo. Če uporabim žele, potem najprej malo zapečem testo in šele na to dam sadje (da se ne potopi preveč v testo) in ko je hladna dokončam s prelivom.
Če preliva nimam, potem dam sadje pred pečenjem v testo, da se potopi in ko je hladno samo še s sladkorjem v prahu posipam.
Glede kislosti: imaš v receptu sigurno sladkor, sladko ali kislo smetano - pomaga pri kislosti. Pa prej probaj kak krhelj mandarine, tiste ta kisle (ki te skup potegnejo) jaz ne bi dala v pecivo.
Če delaš po receptu, nimaš kaj zgrešiti.
Default avatar

Sushi

Slikco izdelka mam, ampak so pa mandarine ostale neolupljene. Fileti niso šli nikakor, zahtevno lupljenje po tehniki od MsOlivie pa tudi ni zame. Sem probaval s štirimi različnimi noži, krhlji so mi pri vsakem razpadli, do pol mandarine sem sicer celo uspel priti, a sem obupal nad postopkom oziroma samim sabo...potem pa sem olupljene krhlje ali bolje rečeno kar je od njih ostalo zbasal v usta, jih pojedel, in nadaljeval delo z neolupljenimi, ki sem jih narezal za v kremo, za pod žele pa pustil cele. Je pa stvar takale z mojega vidika: nima smisla. Oziroma ima toliko smisla, kot podirat sekvojo z nožem za sir. Ali pa učenje matematike, ki je potem v lajfu razen osnov nikoli ne potrebuješ. 15 mandarin v torti nekak pusti premalo arome po samih sadežih. Preveč nežno sadje, katerih okus že mascarpone in smetana precej povozita. Kljub temu, da v biskvit nisem dal niti vanilije, ampak zgolj sladkor, moko, jajce, pecilni prašek in prdec sladke smetane, se okus mandarin za moje pojme preveč porazgubi. Bom pa probal nekaj podobnega še iz pomaranč enkrat spacat, morda bom na koncu bolj zadovoljen. Hvala za pomoč in sodelovanje v temi, lp

20191012_092130.jpg
(158.72 KiB)

Prekajen meso dl cajt gvera;)

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood