Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

zelenjavna juha

Default avatar

aha-aha

Zdravo!

Sem se spomnila, da bi danes naredila zelenjavno juho, pa jo nisem še nikoli delala in ne vem, kako naj se jo lotim. Na razpolago imam cvetačo, brokoli, kolerabo, por, papriko in paradižnik. Kakšen dober recept, prosim!!!

Pa še eno vrašanje, kaj vse se da narediti s cvetačo, jo imam ful rada, ampak zaenkrat sem jo pripravljala le skuhano in zabeljeno z maslom. Kaj se še da narediti z njo?

Hvala za vsak nasvet!
Default avatar

Babi

Hej!

Verjetno je dgovor prepozen:) Če v iskanje vpišeš "zelenjavne juhe mineštre " za tri leta nazaj, boš dobila kup postov.

Za okusno zelenjavno juho je moje pravilo, da vso zelenjavo do mehkega dušim na malo olivnega olja. Šele potem zalijem z vodo. začimbe naredijo še svoje.

Kuhana cvetača je dobra tudi zabeljena z olem in kisom.
Prelita z na maslu popraženimi drobtinicami.
Zloćena v pekaček, malo kosmov masla ali par kapljic olja in lističi topljivega sira. Vse gratiniraš v pečici.
Dobra je tudi dodana kuhanemu rižu, jajčka, in pečeno kot slani narastek.

Vse je že vpisano na teh straneh.

Opomba: Gajbici se že naprej opravičujem za stres, ki ga dobi ob mojih dopisih:)

Lep pozdrav Babi
Default avatar

špels

CVETAČA

Avtor: Mojca
Datum: 29-11-01 21:18
omaka: cvetaci cisto na drobno narezes cvetke, jaz narezem na drobno tudi peceljcke, velik pecelj pojem ( ha..ha..) in vse skupaj na maslu preprazim. Dodajam malo vode, dokler ni mehka.medtem jo se solim in dodam muskatov oresek ali curry.Ko je mehka ji dodam loncek ali pol kisle smetane in se malo poprazim.Vse skupaj zlijem po spagetih.Moja druzina to obuzuje, je poceni, pa se hitro je gotovo.

Avtor: žuža
Datum: 01-12-01 15:59
natrgaj jo na večje cvetke, vrzi v lonec s slano vodo in ko je kuhana, naribaj po teh cvetovih sir. Pokrij vse skupaj z nečim za 5 minut, ravno toliko, da se sir fino raztopi

Avtor: perla
Datum: 03-12-01 21:29
1. Skuhaj v slanem kropu cvetačo.Seveda jo natrgaš na kepice...Ko je kuhana jo preliješ z ražvrkljanim jajcem in smetano(Kislo) in vse to daš v pečico,recimo za ene pol ure,da se lepo zapeče!
2. Cvetačo enako skuhaš v slanem kropu,potem jo enostavno zabeliš s puterčkom in za kratek čas vržeš na drobtinice ...lahko ješ toplo ali mrzlo..njami njami...

Avtor: mimi
Datum: 04-12-01 10:23
solata: Cvetačo "razcvetkaj" in jo v slanem kropu z malo mleka skuhaj (v vodi in malo kisa, jo nekaj časa namakaj, da grejo žužki ven, mleko pa zato, da ostane cvetača bela). Ko je kuhano jo odcediš in pustiš, da se malo ohladi. Nato jo preliješ z mešanico kisa, olja, soli in popra.

Avtor: Mojca
Datum: 28-01-02 13:56
Cvetačo narežeš na cvetke, zraven krompir na male kocke in v eni posodi vse skupaj posoliš, daš rdečo papriko, malo popra in olje. Fino premešaš (kar z rokami :) in nato vse streseš v pekač in v pečico. Proti koncu poliješ s kislo smetano ali potreseš z naribanim sirom. Ni boljšega. Priporočam pa, da zraven narežeš tudi kaj zelenih lističev, ki so zraven cvetače, ker dajo poseben, zelo dober okus. Morajo pa biti narezani na kar precej majhne koščke, ker so trši.

Avtor: Kira
Datum: 27-10-03 12:22
ocvrta: cvetačo skuhaš in nato spaniraš ter ocvreš, zravem pa lahko kakšne zrezke v omakci ali kaj podobnega

Avtor: alena
Datum: 27-10-03 12:32
Tako je, prvo jo malo skuhaš, ohladiš in odcediš, nato pa jo spaniraš in ocvreš. Jaz navadno zraven ponudim kar tatarsko omako in solato.

Avtor: Vladka
Datum: 27-10-03 18:32
Jaz cvetače nič ne skuham prej, ampak jo rajši nekoliko dlje cvrem, na manjšem ognju.

Avtor: Jessy
Datum: 27-10-03 23:44

Pia, namesto standardnega paniranja poskusite cvetačo ocvreti v sledečem testu. Cvetačo skuhate (naj bo še malce trdikasta) in jo ohladite. Zmešajte jajce, sol, malo mleka, nekaj kisle smetane in moko. Testo naj bo gostejše kot za palačinke, da se prime cvetačinih cvetov. Cvetove pomočite v testo in jih položite na krožnik, da masa malenkost odteče predno jih ocvrete v vročem olju. Cvrite jih pa le toliko časa, da lepo zlato zarumenijo.

Avtor: frfra
Datum: 28-10-03 11:10
pia, cvetačo skuham , zelo malo in potem spaniram in ocvrem. Ponavadi zraven pripravim še spanirane in ocvrte bučke in malancane...to pripravim, kadar pečemo kaj na žaru ali pa imam kakšno drugo meso....zelenjava krasno počaka v skledi na toplem in potem vsi z užitkom planejo po njej...

Avtor: karolina
Datum: 10-02-04 07:24
solata: kuhano, olje, kis in česen. Hladno seveda.

Avtor: Vladka K.
Datum: 10-02-04 07:40
solata: poleg že zgoraj navedenega dodam še sesekljan peteršilj)
ocvrta: moka, jajce, drobtine (ta je pač "naoljena")

Avtor: Babi
Datum: 10-02-04 07:47
lahko jo skuhas v slanem kropu (tako,da ni premehka),jo narezes na cm debele rezine ali razdelis na cvetke,naredis malo pikantnega besamela (poper,sol,muskatni oresek),jo polijes z njim in naribas veliko parmezana.Potem bi morala dati to v pecico(seveda je nimas),da bi vse malo porumenelo. Mogoce bi pa slo kar tako - brez pecice.
ocvrta: Lahko rezine paniras (povaljas v moki, potem v jajcek in se v drobtine) in ocvres;toda malo olja bo potrebno.Odcedis na pap.brisaci.
polpete: Naredis maso iz ovsenih kosmicev (ali v mleku namocen star kruh), dodas jajcek, petersilj in cesen, dodas kuhano cvetaco, popopras in naredis polpetke, ki jih ocvres ali jih se paniras prej.

Avtor: TanjaB
Datum: 10-02-04 20:57
solata: očistiš cvetačo, brstični ohrovt in korenjem, ne premehko skuhaš, malo ohlajeno zmešaš, dodaš drobno zrezano čebulo, olivno olje, kis in po želji malo majoneze. Še boljša je, če kake pol ure stoji, da se okusi prepojijo.

Avtor: silvy
Datum: 11-02-04 10:30
Kuhano cvetako obloži z rezinami na tanko narezane šunke in prelij z bešamelno omako s sirom. Kot je že Babi napisala, lahko zapečeš v pečici, ni pa nujno.
cvetačna juha: Na cvetke narezano cvetačo kuhaš v vodi. Dodaš zelenjavno kocka (ali vegeto), lahko tudi samo soliš, nekaj mleka in kari po okusu. Pretlačiš s paličnim mešalnikom in izboljšaš z žlico kisle smetane. Mi tako juho ponavadi jemo s popečenimi kruhovimi kockami.
Kuhano cvetačo ohladiš in preliješ z jajčno omako. Meni je sicer ta varianta boljša z brokolijem in še boljša z beluši, ampak tudi s cvetačo je OK. Jajčna omaka: trdo kuhano jajce z vilicami razdrobiš, dodaš žličko gorčice, majoneze in kisle smetane. Dodaš toliko vode, da je zmes gosto tekoča. Začiniš s soljo, poprom in kisom ter umešaš veliko sesekljanega drobnjaka in gladko zmešaš.

Avtor: JOŽE
Datum: 07-06-05 10:54
cvetačna juha: cvetačo kuham kar skupaj s krompirjem do mehkega in potem vse zmiksam (kremna juha), če je za mineštro, cvetove dodam 10 minut pred koncen vrenja-zelene dele pa že prej.
solata: najprej kuhaš zelene dele10 minut, potem pa še 10 minut s cvetovi vred.Jaz imam rad cvetove za solato še malo trdikaste, če ne pa še malo podaljšaš.

Avtor: misa.
Datum: 07-06-05 11:22
mislim da kakih 5 minut za cvetove - dam kuhat v vrelo vodo, najveckrat jo pa pojem kar surovo, super je s kaksno omakco za pomakat - npr z gorgonzolno ali pa ketchupom in majonezo,...

Avtor: Babi
Datum: 07-06-05 12:57
Manjse cvetke soparim na malo vode; vodo potem porabim za zelenjavno minestro. Ko kuham cel velik cvet,ga izdolbem spodaj pri kocenu, da dobim ven tako piramido, ki jo surovo pojem. Tako se cvetaca hitreje enakomerno skuha tudi od znotraj. To rabim, ko cvetaco serviram s cim polito in jo postavim celo na mizo( lep izgled). Vedno sem pa dala v vrelo vodo z malce mleka in enim ogeljckom iz peci.

Avtor: m71
Datum: 07-06-05 13:07
cvetačna juha: cvetačo dam nekaj minut pred koncem kuhanja, da se zmehča preveč.
priloga: Če pa jo pripravljam za prilogo, jo obvezno kuham na sopari in ne v vodi.

Avtor: Babi
Datum: 18-05-06 21:11
Kuhana cvetača je dobra tudi zabeljena z olem in kisom.
Prelita z na maslu popraženimi drobtinicami.
Zložena v pekaček, malo kosmov masla ali par kapljic olja in lističi topljivega sira. Vse gratiniraš v pečici.
Dobra je tudi dodana kuhanemu rižu, jajčka, in pečeno kot slani narastek.


CVETAČNA JUHA

Avtor: veronika
Datum: 03-12-01 10:20
cvetačna juha: Čebulo narežeš na kocke, cvetačo razrežeš po cvetovih, uporabiš še grah.Vse skupaj daš v lonec in priliješ vodo, dodaš začimbe;malo žajbla, zeleni poper v zrnju, rožmari, vse malo in seveda sol.Ko zavre kuhaš še deset minut na srednjem plamenu v pokriti posodi.Potem odstaviš z ognja in vsebino zmiksaš, tako dobiš krem juho, kateri lahko dodaš žlico ali dve kisle smetane na liter vode.

Avtor: Roba
Datum: 19-11-03 12:46
cvetačna juha: Cvetačo nacufaš, krompir narežeš in splakneš, vržeš na popraženo čebulo (jaz dam direktno v vodo kuhat in dodam kar posušene začimbe, tudi česen in čebulo, kadar se mi mudi), malo popražiš, zaliješ, posoliš, dodaš začimbe. Ko je napol kuhano, dodaš veliko kisle smetane zmešano z žličko Gustina, in dobro premešaš. Pokuhaš do konca in to je to. Jaz potem polovico juhe pretlačim, da postane še bolj gosta.

Avtor: Zala
Datum: 22-12-03 18:34
cvetačna juha:
za 1 osebo pribl. 300 g cvetače
300 g cvetače
400 ml vode
50 - 100 ml mleka
sol, poper, mušk. orešček
za posip pa 2 varianti(ne obeh naenkrat):
sesekljan peteršilj
ali mleta rdeča paprika
Cvetačo razdelite na cvetke, nekaj lepoih majhnih kot je npr košček čokolade damo kuhat zraven na en določen konec in si zapomnimo, kam smo jih dali. Po 15 min. najprej poberemo ven majhne cvetove in jih prihranimo, ad jih kasneje zamešamo v kremno juhico. Vodo, ki smo jo odlili, tudi prihranimo za kasneje. Cvetačo in melko damo v mešalnik in razmešamo do čisto gladkega. Masa bo zelo gosta, zato dodajamo postopoma toliko vode, da dobimo primerno gostoto - kot običajna kremna juha, no, mogoče malo gostejše. Nato jo zlijemo nazaj v lonec, kjer seje kuhala cvetača, in jo spet pogrejemo. Dodamo sol, malo popra, malo muškatnega oreščka in sedaj še vmešamo prihranjene cvetke (kaj jaz vem, za en krožnik kakšni 4 ali 5 malih cvetkov). Juho postrežemo s sveze sesekljanim peteršiljem in mleto rdečo papriko, potem si vsak sam vzame ker želi. Še boljše bi bilo za nekatere s sladko ali kislo smetano, po želji.

Avtor: NyahNeza
Datum: 10-02-04 09:12
cvetačna juha: Jaz narezem vse kar najdem doma (v nedeljo je bilo to por, korencek in cvetaca) na majhne kose, naribam malo svezega ingverja, nato vso zelenjavo z ingverjem vred na hitro preprazim na olivnem olju, zalijem z zelenjavno jusno osnovo (iz kocke) in vrem kaksnih 10-15 minut. Pa palicni mesalnik v roke, da malo zmiksam (jaz ne spasiram cist, mi je vsec da so se mali koscki vmes) in je krasna juha Lahko vanjo zakuhas testenine, knedlcke ...

Avtor: Pikca
Datum: 10-02-04 12:47
cvetačna juha: osnova je krompirjeva juha, le da dodam preden je krompir kuhan še cvetačo. Na koncu odvzamem nekaj cvetačnih cvetov, ostalo zmiksam s paličnim in potem dam nazaj cvetačo. Dodam še žlico kisle smetane in odlična juha je pripravljena.

Avtor: Nancika
Datum: 10-02-04 20:55
cvetačna juha: Na malo masla ali olja prepražim na kolobarčke narezan korenček in če je čas mladega graha. Ko se vse mal zmehča, posipljem malo moke in še mal pražim, da moka ostane bela. Potem denem na manjše rožice narezano cvetačo in zalijem z vodo da bude pokrito. Posolim in pustim da se kuha na slabem ognju. Ko je kuhano naribam muškatnega oreščka in potresem z sveže mletim poprom in peteršiljem. Včasih vkuham žličnike (knedlčke).

Avtor: Ljubljančanka
Datum: 29-12-04 09:15
cvetačna juha: med kuhanjem nekaj srednje kuhanih lepih cvetov prihranim in jih dodam juhi na koncu, kot "zakuha". bučna juha: rumena buče, leče ali čičerke. Postopek priprave je enak.

Avtor: enja
Datum: 08-10-02 00:04
cvetačna juha: skuhaš cvetačo, korenje in krompir, dodaš sol oz. za "tavelike" lahko tudi malo vegete. Ko je juhica skuhana, jo pretlašič ali spasiraš, dodaš peteršilj in po želji še kislo smetano.

Avtor: Babi
Datum: 23-12-03 08:41
cvetačna juha: V to juho dam vedno se malo parmezana.Zelo okusno,ce das popeceno rezino toasta,nanj naribas parmezan in gratiniras v pecici,po moznosti v ze prej nalitih skodelicah za juho, ze po porcijah. Tako narejena juha je dobra tudi iz sladkega janeza in malo krompirja zraven.


ZELENJAVNA JUHA

Avtor: Jessy
Datum: 29-08-02 20:51
pripraviš raznovrstno zelenjavo in jo daš kuhati v vodo, ki ji dodaš knor govejo kocko, posoliš...kuhaš skoraj do mehkega, nato odstaviš. V lončku stepeš 1 kislo smetano (lahko tudi manj) ter nasekljan peteršilj, poper, ter vse skupaj vmešaš v juho.

Avtor: Natasha
Datum: 07-10-02 18:11
Zelenjavo skuham v vodi, dodam kakšno kocko, kuhano zmiksam, zgostim s kislo smetano, dodam še malo peteršilja, muškata, mogoče malo bazilike (odvisno od okusa), rožmarina ....

Avtor: švejk
Datum: 08-10-02 09:33
cvetačo in brokoli (lahko tudi korenček) narežeš, poprežiš malo na olivnem olju, dodaš vročo vodo (toliko, da je zelenjava pokrita), pol žemlje, začimbe (sol, majaron, baziliko) in kuhaš do mehkega. zmiksaš s paličnim mešalnikom, dodaš kocko, strt česen in kislo smetano, premešaš in še enkrat zavreš.

Avtor: Miska
Datum: 08-10-02 09:54
jaz gostim zelenjavne juhe s pretlacenim krompirjem, namesto kisle smetane pa dodam raje mleko (pol vode ali manj in ostalo dodam mleko ), ker ima taksna juha tudi manj kalorij.... Najprej kuham na velike kose narezan krompir, ga pretlacim s tlacilko ali zmiksam, razredcim z mlekom in sele zatem dodam ostalo zelenjavo, in je prav super.

Avtor: misa
Datum: 03-02-03 10:59
Najprej na mascobi preprazis cebulo, dodas poljubno zelenjavo, cesen, pest ovsenih kosmicev in zalijes z vodo, dodas pol kocke, solis in popras po okusu, dodas zelisca (origano, baziliko, timijan,...) in kuhas 10 - 15 minut.

Avtor: tina1
Datum: 15-10-03 12:24
Krompir (3 veliki)
Korenje (8 baby korenčkov ali 3 veliki)
Cvetača (1 manjša glava)
Bučki (dve mladi mali)
Brokoli (manjša glava)
Koruza v zrnju
Grah
Čičerika ali leča ali oboje
Kisla smetana (1/2 lončka)
Moka (ena žlica)
in po želju hrenovka in riž
Krompir in korenje narežite na zelo drobne koščke, karfijolco ločite na drobne cvetke in skuhajte skoraj do mehkega v slani vodi. Potem dodajte na drobne kocke narezano bučke in kuhajte do mehkega. Dodajte moko zmešano s kislo smetano in prevrite. Potem dodajte posebej skuhan brokoli (narezan na drobne cvetke), žlico koruze, žlico graha in čičeriko oz. lečo. Jaz v vse to dam še precej riža, za našo malčico, ki pa obožuje hrenovke, pa zrežem zraven na drobne koščke še 1/2 hrenovke.

Avtor: petra
Datum: 03-02-04 15:19
na ol.olju /lahko tudi maslu/ preprazis malo salotke / dodam tudi strok cesna/ ,potreses z 1-2 zlicami belega zdroba...malo poprazis,dodas malo pora....zalijes z vodo ali juho. narezes zelenjavo – poljubno -korencek, malo kolerabe, bucke, par cvetkov cvetace, brokolija, malo paradiznika.....pac po zelji in glede na "zalozenost" hladilnika. sol,malo popra,malo muskatnega orescka. zraven pasejo na masu popecene kruhove kockice.

Avtor: 5-ra
Datum: 10-03-04 11:12
1. Na malo maščobe prepražim čebulo ali por, kar imam trenutno pri roki. Na to na majhne kocke ali trakce zrežem zelenjavo, ki sem jo namenila za v zelenjavno juho. Ponavadi to ni sito, ker tako kot predhodnice tudi jaz pospravljam po hladilniku in juha ni nikoli enaka prejšnji vsaj po sestavini zelenjave ne. Da nadeljujem: Ko zelenjavo stresem k čebuli, jo dušim toliko časa, da se zmehča. Dodam paradižnikove pelate po okusu in na večje koščke narezan česen. Vse skupaj zalijem z vodo in pustim vreti toliko časa, da se sestavine zmehčajo. Če je juha preredka, jo zgostim na različne načine. Včasih zakuham vanjo ajdovo kašo ali kuskus ali žličnike ali jušne cmoke ali ovsene kosmiče, čisto po trenutnem navdihu. Nekateri člani naše družine v juho vmešajo tudi žličko ali dve kisle smetane. Delam pa tudi juho, ki ji pravim čista zelenjavna juha, ker se od zgornje razlikuje po čistosti, tako, da je zgornja bolj gosta, ta pa bolj čista - redka juha.
2. Zelenjavo pripravim tako, da jo narežem na manjše kocke (spet s tem pospravljam hladilnik). Vse skupaj stresem v večji lonec in zelenjavo zalijem z vodo. Pustim, da se zelenjava skuha, dodam le sol ali jušno kocko. Tu se mi zdi, da zelo paše da juho zgostim (vendar že, ko je postrežena na koržnikih) z popraženimi kruhovimi kockami ali celo z zlatimi kroglicami. Tu pri nas nihče ne uporabi kisle smetane.

Avtor: OGI
Datum: 24-03-04 22:53
prepražena čebula (zmiksana), ko postekleni, dodaj željeno zelenjavo. če želiš gostejšo, med praženjem zelenjave dodaj žlico moke , mešaj ter zalivaj. Temu, dodaj korenček (zmiksan), peteršilj in česen, dimusa, majarona, in to je nadomestek kocke. Ne pozabi soliti. Tista žlica -moke, med praženjem-je boljše, kot nekateri uporabijo – prajnik (prežganje).

Avtor: Vladka K.
Datum: 29-12-04 06:00
zelenjavna juha: Razvetkan brokoli ali cvetačo solim in zalijem z vrelo vodo, dodam strok česna, košček masla in na lističe narezanega toliko krompirja, kot je brokolija (cvetače). Skuham do mehkega in zmiksam s paličnim mešalnikom. Ponudim z na maslu popečenimi kruhovimi kockami.
Grahova juha: Grah najprej na žlici olja na hitro prepražim in nadaljujem enako. Gobove pa še nisem delala.

Avtor: Babi
Datum: 18-05-06 21:11
Za okusno zelenjavno juho je moje pravilo, da vso zelenjavo do mehkega dušim na malo olivnega olja. Šele potem zalijem z vodo. začimbe naredijo še svoje.
Default avatar

aha-aha

o, hvala, špels, tole je pa izčrpno!