Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Klimakterij

Default avatar

Eliza ela

Imam 47 let in že nekaj tipičnih pojavov klimakterija . Znojenje ponoći , blage depresije , nervoza , ... vendar mi kljub vsemu hormonski testi ne pokažejo klimakterija . So normalni in vredu . Sedaj pa ne vem kaj to pomeni ? Ali pomeni to da sploh še v pred menipavzalno obdobje nisem prispela ? Že sedaj se počutim za nikamor ali lahko v prihodnje pričakujem še intenzivnejše težave ? Se lahko zanesem na hormonske teste sploh. Če pa mi telo govori drugače ,
Default avatar

Magdalena Fabčič

Eliza pozdravljeni,

kot že sami ugotavljate, hormonski testi niso zanesljivi, saj nam dajo samo podatek o trenutnem stanju hormonov. Ravno za obdobje perimenopavze (3-5 let pred menopavzo in 1 leto po njej) pa so značilna velika nihanja v koncentracijah spolnih hormonov, celo na dnevnem nivoju. Znaki, ki jih omenjate, so lahko pokazatelj postopnega upadanja spolnih hormonov, so pa lahko tudi čisto prehodnega značaja. Najpomembnejši pokazatelj so pravzaprav motnje v menstrualnem ciklu, ko se intervali podaljšajo ali skrajšajo. Močan vpliv pa ima tudi stres, ki lahko poruši hormonsko ravnotežje.
Ugoden vpliv na ravnovesje hormonov (predvsem progesterona in estrogena) imajo kapljice navadne konopljike (Vitex agnus-castus). Več si lahko preberete na http://www.pogumna.si/blog/konopljika_za_zenske_tezave.

Lep pozdrav, Magdalena.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič