Domače živali in veterina

Odgovarjajo:

2 letni pes ne opravlja potrebe zunaj

Default avatar

kakecnakakec

Zadeva je naslednja: marca smo dobili psa mešanca, majhnega in starega cca 18 mesecev. Prejšnji lastnik je hudo zbolel in pristal v domu za ostarele. Pes je živahen, prijazen, željan ljudi, pozornosti in druženja. Do tu nimamo nobenih težav, radi ga imamo, a zapletlo se je s čistočo. Namreč...ni pomembno kako dolgo je zunaj, koliko sprehodov ima, vedno, ampak res VEDNO se ponečedi v hiši. obe potrebi. Nimam pojma kako naj ga naučimo, da to ni mesto, kjer bo opravljal potrebo. Pol leta ga vsak dan x krat nesem ven, sprehajam, kažem, prigovarjam, ni da ni...Brez najmanjšega napredka. Cele dneve samo še prekuhavam brisače s katerimi brišem za njim, razkužujem, dezodoriram, odnašam pasji drek, vse nam smrdi kljub nenehnemu čiščenju. Sem na koncu s potrpljenjem in močmi, res...
Ima kdo kak uporaben nasvet kako naj našega psa naučimo, da se potreba opravi zunaj? Imamo ograjen vrt, ne bi smel biti problem... Ampak... ne gre...
Hvala...
Default avatar

On _

Pes označuje svoj teritorij, on je glavni v vašem krdelu zato si vse to dovoli. On se ne ponečedi zato, ker drugje ne bi mogel, ker bi bil zaprt v hiši, on to počne, ker s tem izkazuje svojo dominanco.
Ko boste vi prevzeli vlogo vodje in bo on podrejen si tega ne bo več dovolil
Default avatar

yaaaawn

On _ je napisal/a:
Zeh
Default avatar

kakecnakakec

ne vem če je ravno dominanten. Kastriran je od prihoda k nam. Bolj se mi zdi, da je ta vzorec prinesel s sabo in sploh ne ve, da se to ne dela v hiši. Problem postaja vedno hujši, saj bo vreme kmalu postalo veliko bolj neprijazno in celodnevno luftanje skozi na strežaj odprta okna in vrata bo odpadlo. Prebrala sem že na to temo kar nekaj in gledala posnetke...no nič ne deluje. Nimam več ideje kako naprej... res ne..
Default avatar

potrpežljivo

Potrpežljivo in vztrajno, predvsem pa brez velikih dram ko se ponečedi, da ne bi slučajno to vpitje, galamo ali kreganje zamenjeval za pozornost. Pač ni bil navajen hišne čistoče od malega. Ko se ponečedi ga pokličite, poberite in skupaj z njim odnesite ven na mesto kjer želite da opravlja potrebo. Vse popolnoma mirno in hladnokrvno. Pa imejte pripravljeno nagrado za moment ko opravi potrebo zunaj.
Default avatar

pasja prehrana

Psa kastrirajte, če še ni. Drugič, obrnite se na zasebnega inštruktorja (s pooblastili, so samo 3-je v Sloveniji in dve z nemškimi papirji), da vam pomagajo pri odvajanju od problema. Potrebna bo vzgoja, priporočam metodo pozitivne motivacije. Psa peljite 4-5 krat na dan na sprehod. Izhod na vrt žal ni primerna metoda in se ne nauči psa na ta način, kam se gre na potrebo.
Da vas potolažim, niste edini, ki so si nabavili psa, imajo hišo z (velikim) ograjenim vrtom in pričakujejo, da bo pes sam ugotovil, da mora na potrebo iz hiše oditi na vrt in to tam opraviti.
Torej na povodec in na sprehod.

Tudi sicer za psa ograjen vrt nima pomena, če lastnik ni poleg njega. Psi se držijo lastnika, saj so skozi vso zgodovino stika s človekom bili vzgajani, da ustrežejo in služijo človeku. Zato so psi "prilepljeni" na lastnika, in če je lastnik notri, se bo tudi normalno razvit in socializiran pes držal lastnika v hiši, ven odšel pa samo na potrebo ali na sprehod SKUPAJ z lastnikom.

Tretja zadeva: psi se nahajaju v obdobju, ki je podoben človeški puberteti, nekje do 3 leta starosti. Do takrat pričakujte težave, tudi že naučene trike in veščine znajo "pozabiti" oz. psi preizkušajo naše meje z nagajivostjo. Pazite, da psa ne boste po nepotrebnem kaznovali. Letos poleti sem videla ogromno lastnikov psov, ki so svoje ljubljenčke kaznovali (z bolečino) po neumnem in nepotrebnem. Psi so kazali znake igre ali stika, drugi psi so bili pripravljeni na igro, potem pa prielti lastnik in potegne psa za uho, ker ne zna razbrati govorie psa, ki NI napadalna. Do 3-4 leta bo pes zelo živahen, kasneje se nekoliko umirijo.
Default avatar

kakecnakakec

to delam od kar ga imamo. Ob drevesu ima postavljen svoj kot iz desk, videno na tv pri Cezaru in tja vstrajno nosim njegov kakec..in ga peljem s sabo..nič...rabim nekaj novega, pa nimam ideje. Glede lulanja... enako..Potrpljenje imam, samo uspeha ni nobenega.
Default avatar

potrpežljivo

Aja, pa nekje na pasjih spletnih štacunah sem videl neko čistilo ki naj bi pse odvračalo od opravljanja potrebe na tistem mestu, pobrskajte. Vsekakor pa uporabljajte močnejše čistilo.
Default avatar

en predlog

kakecnakakec je napisal/a:
Nehaj gledati Cezarja!

To je že davno preživeto. Po Sloveniji imamo polno pasjih šol, ki so bolj strokovne kot oni Cezar, obrni se na poljubno.
Default avatar

On _

kakecnakakec je napisal/a:
Kastracija nima ravno veze z dominanco.

Če se ne bo soočil z neprijetnostjo, ko se neprimerno obnaša, preprosto nima razloga, da opusti neželeno vedenje.
Kako naj ve, da iztrebljanje v hiši ni dovoljeno, če se z njim samo nežno pogovarjate-isto kot takrat, ko ga ljubkujete? Ni razlike, ni razloga.
Default avatar

omater

On _ je napisal/a:
Kako konstruktiven odgovor! In kaj konkretno ti predlagaš? Da slišimo.
Default avatar

Pasja koča

Dobra pasja koča, izolirana, pa pred vrataa, na vrt kočo in z njo!psa, a, tako da bo prisiljen se posrat in poscat na drugo podlago. Saj počasi bo ugotovil, da se da kakat tudi na beton, pesek, tlakovce, travo in mu bo teritorij malo mar ko ga bo fajn zunaj srat tišcalo.Sori ampak tko je.
Default avatar

poskusi

Poskusi/te enako kot z mladičkom: po jedi, po igri, ko se zbudi ... takoj ven in veeeeeliiiika pohvala + priboljšek, ko opravi, kar je treba. Poskušaj/te čim bolj uganiti, kdaj je psu treba iti, pa ga pravočasno popokajte in odnesite ven. Če ga zalotite, da lula ali kaka notri, ga sredi akcije poberite in odnesite ven, notri samo oster NE!, zunaj, če/ko dokonča, pohvala. Mogoče bi bilo dobro, da ga navadite na boks (ni nujno, da je resničen boks, lahko je zagrajen kot), ker je malo verjetno, da se bo tam ponečedil, ko vas ni doma - to pa je že prva stopnička do tega, da se notri ne svinja. Tole je pa od psa do psa različno, ampak pri nekaterih deluje: na vrtu se ne lula in ne kaka, za to je treba iti drugam! Poskusi/te tudi to. Pa vsi v družini ravnajte enako!
Ne pričakuj/te pa, da bo delovalo čez noč, pes si mora pridobiti nove navade in to traja.
Default avatar

hmmmhjaaa

To so pač radosti jemanja starejših psov, been there done that, precej več časa in napora je treba da se z lastnikom uglasita. Ampak glede na to da to tako dolgo traja mislim da res potrebujete strokovno pomoč. Nekoga ki bo prišel k vam domov in ocenil vašo komunikacijo s psom. Pa samo stran od cesar millana!
Default avatar

nič lažjegaNi za kaj ;)
Default avatar

Agatha

Pasja koča je napisal/a:
Se moram kar strinjati s tem mnenjem, čeprav je malo zoprno, ker gre zima v deželo. Mogoče bo pa letos bolj mila, zaradi tistega el ninjo.
Sem imela eno tako "pošast" pri hiši - to res prideš z živci povsem "na poden", nobena metoda pri nas ni pomagala. Torej smo mu uredili pesjak in dobro izolirano kočo in je bil zunaj. Čez kakšno leto smo mu previdno spet dovolili, da je prespal v veži - in je bilo vse v redu, tako prvo noč kot vse naslednje.
Tudi psi so si različni. Zdaj imam pol leta starega mešančka in že od 3. meseca nobenih problemov z njim glede čistoče.
Default avatar

pasja prehrana

en predlog je napisal/a:
Žal imamo eno posnemovalko, ki je pri njem njegova "potrdila" dobila in zdaj uči krivo vero med slovenske lastnike psov naprej po milanovo. Ter "prevzgaja" pse, ki so potrebni strokovne obravnave edine do sedaj pooblaščene inštruktorice, s katerimi izvaja napačne tehnike in samo poglablja težave.
Default avatar

en predlog

pasja prehrana je napisal/a:
To žal zelo dobro vem. Me je srečala zdrava pamet ko je predlagala el. ovratnico na mladiča.
Default avatar

pasja prehrana

en predlog je napisal/a:
To el. ovratnico predlaga za vsakega. Sem ravno na primeru, da rešimo enega psa, da lastniki nehajo s temi obiski pri njej, ker bo stanje še samo poslabšala, je pa škoda psa, da bi bil zaradi lastnikvoe in njene neumnosti evtanaziran ali končal neposvojen v kakem zavetišču.
Default avatar

en predlog

pasja prehrana je napisal/a:
Upam da vam uspe. Mi pa ni čisto jasno zakaj je v Sloveniji dovoljeno da ta oseba uči v pasji šoli, ne vem če ne naredi več škode kot koristi.

Moderatorji