Depresija, anksioznost in razpoloženjske motnje

Odgovarjajo: Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

Potrebujem pomoč pa ne vem kje in kako.

Default avatar
Star sem 19 let in se mi zdi da imam depresijo. Ne bom rekel da jo imam sigurno ker sam ne morem narediti diagnoze. Bi lahko kje dobil kakšnega psihologa oz. psihoterapevta? Ali je drago ali se da dobiti zastonj preko zdravstvenega zavarovanja? Starši ne znajo pomagati. Spraševali so me če bi šel h psihologu in enkrat sem rekel da in so me potem peljali k psihiatru...
Default avatar
Pozdravljeni,

sama diagnoza niti ni tako pomembna, kot vprašanje kako se počutite? Če se ne počutite dovolj dobro, potem je to lahko že razlog za obisk psihoterapevta.

Obstajajo velike razlike med psihiatrom, psihologom in psihoterapevtom. Psihiater diagnosticira in za zdravljenje uporablja psihofarmake (zdravila). Psihologi so zaposleni v vrtcih, šolah, vojski itd. kjer opravljajo svetovalno delo (psihološko svetovanje). Psihoterapevt zdravi s pogovorom, vendar ne svetuje, omogoči pa varen prostor, kjer raziskuje svoje odcepljene dele, notranje konflikte, morebitne travme in na ta način vpliva na simptome (tudi depresijo) in boljše počutje.

Ker je področje psihoterapije neurejeno, je žal zelo težko dobiti ustrezno psihoterapevtsko pomoč v okviru zdravstvenega zavarovanja.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

------------------------------------------------------------------------
Psihoterapija Štrukelj
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija v Ljubljani
http://www.psihoterapija-strukelj.si
Default avatar
Pozdravljeni, stara sem 20let, marca so se mi zacele pojavljati tezave z dihanjem, imela sem mocne napade dihanja, mislila sem da gre za asmaticne napade saj sm imela v otrostvu asmo, vendar se je nakonco ko sem obiskala dezurni ambulanto v tistem trenutku vedno izkazalo da gre za panicne napade saj je bilo kisika v krvi vedno dovolj, dihanje je bilo cisto....obiskala sem pulmologa, opravila sem metaholinski test ki je bil pozitiven, zdaj jemljem zdravila in sicer budelin novolizer prasek za vdihavanje. Od marca do zacetka poletja kljub budelinu ni bilo nic boljse...poleg tezkega dihanja me je bolev tudi zelodec, ker sem dve leti nazaj imela bakterijo helicobacter pyori me je zdravnica poslala na gastroskopijo, kjer je bilo vse vredu. Po teh preiskavah so se tezave cez poletje nekoliko umirile, ker pa so bili tudi izvidi ok sem se zacela zavedati da so moje tezave mogoce psiholoskega izvora zato sem obiskala psihologa, pri njem sem bila samo 3x opisala sem tezave pogovarjali sma se, vendar se je tudi psihologinji zdelo malo "cudno" zakaj sem tu, saj sama menim da v misljenju nimam taksnih tezav, sama bi se opisala kot zelo mocno in vztrajno osebnost, sem studentka in tudi aktivna športnica. Tezave so se nato nekoliko umerile zato nisem vec hodila k nje... Ampak tezave so se mi spet pojavile...predvsem ponoci preden grem spat zelo tezko zaspim ker se mi v telesu dogaja mnogo stvari... Srce mi bije, tezje diham, glavo imam tezko, boli me zelodec, slabo mi je, zaradi teh obcutkov nemorem spati, ko zaspim pa se ponoci tudi veckrat prebudim, ko se prebudjm imam iste simptome boli me zelodec, obcutek imam kot da me nekdo drzi za vrat,... Tezave so zelo neprijetne in nevem kaj je to in zakaj se mi to dogaja...tudi cez dan se me vcasih loti, cisto v nestresnem okolju naprimer med voznjo da dozivim panicni napad, ali pa ko gledam televizijo doma...kaj mislite da je vzrok mojih tezav in kaj mislite da mi sploh je? Kaj mi svetujete da naredim?
Hvala za odgovor!
Default avatar
Pozdravljeni,

opisujete simptome, ki so tipični pri psiholoških izvorih telesnih in psihičnih težav - težave s spanjem, panični napadi, bolečine v želodcu itd. Naša psihična struktura je kompleksna in ima velik vpliv na naš celoten organizem. V naši zavesti je lahko vse brez težav in posebnosti, vendar je naša podzavest oz. nezavedno tisti del, ki odločno vpliva na naše počutje. Če ponazorim z metaforo: ledena gora ima del, ki je viden nad površjem, še veliko večji del, ki nam ni viden pa je pod gladino. Tako je tudi v našem psihičnem aparatu - zavest nam je vidna in predstavlja manjši del, medtem, ko se podzvesti ne zavedamo, vendar predstavlja večji del, ki v veliki meri vpliva na naše počutje, odločitve, vedenje itd.

Pravite, da v mišljenju nimate težav in sebe vidite kot močno osebnost. To je pozitivno in dobra osnova za nadaljnje življenje, vendar to še ne pomeni, da v nezavednem ni morebitnih notranjih konfliktov in nepredelanih vsebin, ki verjetno vplivajo na vaše slabo počutje. Tako stres ni edini dejavnik, ki vpliva na vaše težave (npr. panični napad).

Kako potem naprej? Raziskovanje in predelava nezavednih vsebin je način kako najti vzroke in ozdraviti korenine težav. Takšen način dela uporabljajo poglobljene oblike psihoterapije (npr. psihoanalitična psihoterapija). To poteka tako, da govorite o čemerkoli vam pride na misel in sčasoma se s pomočjo psihoterapevta razrešujejo notranji konflikti in nepredelane vsebine. V procesu se tako umikajo tudi moteči simptomi, saj se te vsebine razrešijo in ni več potrebe za nastanek simptomov.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

------------------------------------------------------------------------
Psihoterapija Štrukelj
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija v Ljubljani
http://www.psihoterapija-strukelj.si
Default avatar
Pozdravljeni, zaradi ponavljajočih paničnih napadov in anksioznosti sem se oglasila pri osebni zdravnici, ki mi je napisala zdravila cipralex. Rekla je da naj prvi teden vzamem pol tablete nato pa nadaljujem z eno... sama imam proti jemanju zdravil nekakšen odpor, vendar vseeno želim da bi mi nekaj pomagalo pri mojih težavah, saj so v vsakdanjem življenju nekoliko moteče. Zanima me vaše mnenje o jemanju zdravil, in kaj mislite kako se bom počutila, ko jih bom jemala, ali bom normalno funkcioirala? ... namreč kot sem dejala sem aktivna športnica, ki treniram 4x na teden, v sobotah pa imam tekme, zanima me če bo jemanje zdravil vplivalo na to, da ne bom mogla trenirati, tekmovati,...itd. Hvala za vaš odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni!
Stara sem 20 let in se že od svojega 13 leta borim s hudo anksioznostjo, depresijo in paničnimi napadi. Pri 14 letih sem se prvič zdravila s Cipralexom in nisem imela nobenih težav z stranskimi učinki, jemala sem jih približno 1 leto in se dobro postavila na noge ter prenehala z jemanjem. V zadnjem letu sm imela ogromno stresa in se mi je stanje zelo poslabšalo, slabše kot kadarkoli prej. Imela sem obupne panične napade, tike po celi levi strani telesa ipd. Spet sem začela z jemanjem 5mg Cipralexa (jemljem slab teden) in se stanje še nič ni izboljšalo oz. imam težave s stranskimi učinki. Najhujša je zaspanost, ne glede na to koliko spim sem hudo zaspana (spim po 14ur in imam občutek da bi lahko v trenutku zaspala nazaj še za dodatnih 14), prav tako imam bolečine v spodnjem delu nog (predvsem pod koleni in stopala). Bolečina se pojavi brez opozorila, običajno zvečer (občutek imam kot da imam noge rahlo omrtvičene, bolečina je pekoča in noge so zelo težke). Prav tako imam pogosto mravljinčenje in omrtvičenost v nogi in roki na levi strani. Res je, da se redno ukvarjam s fitnesom in delam v strežbi zato ne vem ali lahko to pripišem temu oz. ali je lahko težava v hrbtenici? Utrujenost vem da je zelo pogost stranski učinek tablet, bolečine in pekoč občutek pa me res skrbijo, saj me je najbolj strah da ne bi mogla več hoditi. Med drugim mi je zelo pogosto tudi slabo in se mi vrti. Zanima me ali je to normalno za začetno zdravljenje ali bi lahko to bilo kaj drugega. Hvala za odgovor:)
Default avatar
Pozdravljeni rumenalimonca,

kot psihoterapevt uporabljam za zdravljenje pogovor, medtem, ko psihiatri predpisujejo zdravila za lajšanje simptomov. Namreč, panični napadi in anksioznost so po vsej verjetnosti moteči simptomi, ki nastanejo zaradi nekih vzrokov. Zdravila lahko pomagajo pri zmanjševanju simptomov, ne odpravijo pa razlogov za njihov nastanek. Poglobljena psihoterapija naj bi pomagala priti ravno do korenin težav in omogočila odpravo vzrokov.

Vaše vprašanje bi bilo najbolj zastaviti specialistu psihiatru, ki ima več izkušenj s predpisovanjem zdravil in njihovimi morebitnimi neželenimi učinki. Morda bo tudi kdo od uporabnikov podelil svojo izkušnjo z antidepresivi (npr. Cipralex) ali pa poiščete izkušnje drugih po forumih. Po svojih izkušnjah lahko povem, da so neželeni učinki odvisni od posameznika in pri nekaterih jih tudi ni. Nekaj informacij boste dobili tudi s prebiranjem navodil za uporabo, ki so zdravilu tudi priloženi.

Verjamem, da vam je s paničnimi napadi in anksioznostjo težko. Če boste želeli lahko napišete kaj več o sebi.

Upam, da sem vam vsaj v nekem delu pomagal.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

------------------------------------------------------------------------
Psihoterapija Štrukelj
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija v Ljubljani
http://www.psihoterapija-strukelj.si
Default avatar
Pozdravljeni m1388,

sodeč po navodilih za uporabo, lahko pri jemanju zdravila Cipralex pride do neželenih učinkov, ki jih opisujete - zaspanost, bolečine v mišicah in sklepih. Predlagam, da se obrnete na svojega zdravnika in mu poveste kakšne težave imate. Lahko, da gre za neželene učinke ali pa del simptomov zaradi primarnih težav (anksioznost, depresija, panični napadi). Morda bo spremenil doziranje ali spremenil zdravilo. V primeru, da bi lahko bil vzrok vaših težav telesne narave, vas po preusmeril k primernemu specialistu.

Naj omenim, da vam bodo antidepresivi (npr. Cipralex) lahko pomagali pri simptomatiki, vzrokov za nastanek težav pa ne bodo razrešili. Način razreševanja takšnega stanja je priti v stik tudi s tistimi deli osebnosti, ki moteče simptome povzročajo. Lahko gre za potlačene spomine, notranje nepredelane konflikte, travme ipd. V psihoterapiji imate prostor, kjer se približujete tem vzrokom, ki jih sčasoma tudi predelate, simptomi pa se tako ponavadi umaknejo.

Pri svojem delu tudi večkrat opazim, da se ponavadi psihični simptomi, kot je anksioznost, panični napadi ipd. slabšajo oz. spremenijo v razne telesne težave. Te zgolj kažejo na to, da vas telo še bolj intenzivno začne opozarjati na to, da se je potrebno lotiti vzroka. Kot rdeča lučka na avtomobilski armaturni plošči. Večkrat v psihoterapevtski obravnavi pride do zmanjšanje simptomatike v relativno kratkem času in to večinoma zato, ker se s pogovorom o sebi začnemo dotikat vzrokov za nastanek simptomov. To še ne pomeni trdnega zdravja, je pa začetek.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

------------------------------------------------------------------------
Psihoterapija Štrukelj
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija v Ljubljani
http://www.psihoterapija-strukelj.si
Default avatar
Pozdravljeni, spet jaz. Zaradi ponavljajočih se paničnih napadov, kot sem vam že pisala en mesec nazaj mi je osebna zdravnica predpisala zdravila cipralex. Sama sem se odločila da zdravil zaenkrat nebom jemala, naročila sem se na psihoterapijo, katere slabost je da je čakalna doba zelo dolga tudi do pol leta, zato niti nevem kdaj bom prišla na vrsto, za samoplačniško nimam denarja. Sem pa brala po internetu in sem našla naravne antidepresive kapsule 5-HTP, odločila sem se da poskusim s tem. Prvi teden jemanja mi je bilo malo slabo, nato pa je bilo vredu, tudi stanje se mi je zacelo rahlo izbolševati (prej nisem spala do 5 dni na teden, zdaj ne spim 2 dni na teden), prej sem vsak dan imela v sebi snksiozne občutve, skoraj vsak dan sem doživela rahel napad panike. Prejšni teden je bilo moje počutje res zelo super in bila sem vesela, ker sem mislila končno se mi stanje izbolšuje. Nato pa spet bum. Včeraj sem v avtu doživela napad panike,nato sem se umirila, nato sem imela zmerno fizično aktivnost, saj sem hotela vse pozabitim vendar nisem mogla delati, ko sem imela napore sem zacela tsko dihati in loviti sapo, bilo mi je slabo, res sem bila utrujena. Ko sem prišla domov sem takoj krenila v jok, počutila sem se obupano, osamljeno, če se bo tako nadaljevalo res nevem kaj bom... zanima me kaj si mislite o teh naravnih antidepresivih 5HTP, in če je smiselno da jih jemljem? in ali mislite da so vzroki res samo psihičnega izvora, ker včasih po več tednov skupaj nemorem normalno dihati in občutek je grozen. Drugače pa se počutim čisto OK. Za vse odgovore se vam res iz srca zahvaljujem. Lp
Default avatar
Pozdravljeni,

žal je tako, da v javnem zdravstvu psihoterapija ni dobro urejena. Napotnice za psihoterapevta/tko niti ne dobite, ampak je to ponavadi napotnica za psihologa/injo ali kliničnega/o psihologa/injo, čakalna doba pa je v vsakem primeru dolga. Ker psiholog/inja sama po sebi ne izvaja psihoterapije, se morate sami pozanimati ali je dodatno izobražen/a za izvajanje psihoterapije.

Mislim, da kar nekaj psihoterapevtov/tk, vključno z menoj, ki opravljamo psihoterapijo tudi po znižani ceni. V primeru, da bi vas plačevanje normalne cene eksistenčno ogrožalo - to pomeni, da si potem ne bi mogli privoščiti strehe nad glavo in hrane - se s ceno prilagodim do te mere, da vam dohodki še omogočajo dostojno življenje.

Vaše čutenje je odraz nepredelanih vsebin, ki vas na obstoj opozarjajo ravno s slabim počutjem in simptomi. Zdravila ali pripravki lahko pomagajo do določene mere, vendar čudežev ne morejo naresti. Dokler se vzroki za nastanek simptomov (nespečnost, panični napadi, utrujenost) ne predelajo, tudi ne morejo nehati nastajati. V primeru, da ste izključili fiziološke vzroke za težave pri dihanju, potem je velika verjetnost, da gre za psihično pogojene vzroke.

Težave s katerimi se soočate so pogosti simptomi, ki jih ljudje doživljamo ob psihičnih stiskah. Veliko ljudi se sooča s podobnimi občutki. Si predstavljam, da vam je z vsem tem težko. Ali se o svojem počutju s kom pogovarjate? Je kaj takega, kar vas teži?

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

------------------------------------------------------------------------
Psihoterapija Štrukelj
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija v Ljubljani
http://www.psihoterapija-strukelj.si
Default avatar
Poslala sem vam zasebno sporočilo.Zanima pa me še nekaj, in sicer če so telesni simptomi zaradi anksioznosti nevarni, kajti velikokrat imam občutek da mi zavtekata jezik in grlo ob tem tudi zelo težko vdahnem, občutek je res tak da je z mano nekaj hudo narobe in da mi premankuje kisika, zaradi tega se nemorem skoncentrirati in pozornost ves čas usmerjam v svoje dihanje in v svoje telo....
Lp
Default avatar
Pozdravljeni,

pomembna je razlika, ali imate zgolj občutek, da oteka jezik in grlo, ali dejansko prihaja do zatekanja? V primeru, da vam zares oteka, potem morate poiskati zdravniško pomoč. Velikokrat lahko psihične težave spremljajo tudi telesni simptomi (kot npr. oteženo dihanje, razni telesni občutki ipd.).

Pomembno je, da s pomočjo strokovnjaka - psihoterapevta/tko pogovorite o tem kaj vas muči in to skupaj predelata, saj so izrinjeni, potlačeni spomini ali čustva velikokrat razlog za takšne simptome, ki jih opisujete. Ker do teh spominov in čustev vsaj v nekem delu nimamo dostopa, nam psihoterapevt/ka pomaga pri iskanju in razreševanju.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

------------------------------------------------------------------------
Psihoterapija Štrukelj
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija v Ljubljani
http://www.psihoterapija-strukelj.si

Moderatorji

Miha Štrukelj , psihoanalitični psihoterapevt
Miha_Strukelj