Med.Over.Net

Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Specialist Ortopedske medicine in Manualne terapije svetuje o diagnostiki in terapiji športnih poškodb ter odpravljanju bolečin s trigger point masažo, masažo stopal in drugimi fizioterapevtskimi tehnikami.

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Barbara Purkart

kroničnetežave/fizioterpevtske vaje/kako naprej

Default avatar

janja1973

Pozdravljeni, stara sem 45 let, težave (ki trajajo cca 10 let) imam z bolečinami v spodnjem delu hrbtenice-križu(pekoča bolečina kronično, omejeno gibanje občasno), ki občasno segajo tudi v ritnico desno in nogo. Stanje poslabša vožnja v avtu, sedenje, pretirana aktivnost ter ostali izzivi življenja, kot so skrbi itd. Poklic opravljam sede (za računalnikom) in v avtu. Redno izvajam terapevtske vaje, ki sem se jih naučila na fizioterapijah (teh sem poskusila že veliko prav tako upoštevam, glede na možnosti, navodila glede drže, dvigovanja, pozicije spanja, počitka, zelo mi paše hoja v hrib, prakticiram tudi sproščanje, skratka moje aktivnosti so prilagojene težavam in s tem sem se sprijaznila, ampak imam občutek, da se stanje izboljša zgolj kratkočasno in do neke stopnje preko katere nikoli ne gre in se nato spet poslabša. Prav tako zaradi ponavljajočih se bolečin, ki so z leti postale kronične redno užvam zdravila. Zadnje pol leta sem na protivnetnih zdravilih MOVALIS 15mg (ob zelo hudih epizodah 2 do 3x na leto pa prejemam injekcije in ostanem na bolniški) in občasno relaksante, ker bolečine trajajo... Pred dnevi sem prejela izvid MR ledvenokrižne hrbtenice. Prosim vas za nasvet kaj glede na izvid priporočate ali je možno moje stanje izboljšati z fizioterapijo, da bom lahko živela bolj kvalitetno, bolj aktivno, brez/z manj bolečinami in zdravili bolj aktivno in zadovoljno. Kaj mi svetujete? Ali bi mi vaše terapije lahko pomagale(trigger point, manualna)? Ali mi lahko morda koga priporočite v Novi Gorici?
IZVID se glasi:
nežna sinistokonveksna deviacija z ohranjeno fiziološko lordozo. Iv disk L4-L5 je desiciran, nežno znižan ter levo foraminalno in ekstraforaminalno protrudiran(nežna protruzija tudi desno foraminalo) z rupturo anulus fibrozusa-možen origo bolečin. Jasnih utsenitev ni.
Iv disk L5-S1 je primerne višine, blago desiciran, centralno nepomembno protrudiran in ne povzroča utesnitev. na ostalih nivojih so vi diski in vretenca v mejah normalnega, spinalni kanal je normalne širine, medula je bp, nevralnih utesnitev ni.
Najlepša hvala za vaš odgovor
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljena!

Svetujem vam, da se izogibate sedenju oziroma vstajate vsakih 20 minut in se vsaj pretegnete, ko pa sedite, sedite čisto na koncu sedala in s pokončno hrbtenico in "ritka naj malo štrli ven". Zmanjšajte vsa gospodinsjka opravila: kuhanje, pomivanje, sesanje, likanje... saj se pri teh opravilih praktično ni mogoče držati vzravnano. Priporočam vam plesanje in hojo - zaradi pokončne drže je bolj varna hoja po ravnem, saj se pohodniki pogosto držijo ukrivljeno naprej pri hoji v hrib. Potrebujete veliko smejanja in dobre volje, da bo telo polno zdravih hormonov, ki pospešujejo celjenje. In seveda ležanje na trebuhu, da gre ponoči poškodovani del ploščice nazaj na svoje mesto. Od vaj je pomembna samo ena vaja in to je stiskanje nožnice (za moške pa dvigovanje penisa). Idealno bi bilo, da bi imeli mišice nožnice rahlo napete (25% maksimalne moči) vsakokrat ko stojite, sedite, hodite.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66