Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., specialistka otorinolaringologije

Ponavljajoča se izguba glasu

Default avatar
Pozdravljeni,
prosim za nasvet. Kadarkoli se me kaj loti izgubim glas. Januarja sem bila v bolnici, ker se mi je naredila bula v grlu, mislili so da je angina, vendar notri ni bilo gnoja. Še sedaj točno ne vem, kaj je bilo to. Ker delam z ljudmi moram za vsako, ko ostanem brez glasu na bolniško. Zdravnica vedno reče, da gre za okužbo, dobim antibiotik in včasih se ponovi že čez en mesec. Zadeva je zelo nadležna. Naj omenim, da sem kot otrok imela zelo pogoste angine. Je pa očitno nalezljivo, saj zbolijo tudi ostali družinski člani, ampak samo jaz ostanem popolnoma brez glasu. Mož recimo kašlja in teče mu iz nosu. Obstaja kakšna preventiva, da bi ostala na "boljšem glasu"?
Hvala za prijaznost
Default avatar
Spoštovani,

ob prehladu omejite glasovni napor, govorite s tišjim glasom. Za preprečevanje izgube glasu pri virusni okužbi zgornjih dihal pomagajo tudi inhalacijska zdravila - kortikosteroidni inhalator (kot za astmo) in v primeru dražečega kašlja še inhalaciojski bronhodilatator. Potrebno ju je pričeti jemati ob draženju - še pred nastankom hripavosti, predpiše ju lahko vaš zdravnik.

Za preprečevanje virusnih okužb si pogosto razkužujte ali umivajte roke, zračite prostore, redno vsaj 2-3x tedensko se ukvarjajte z napornim športom.
Lep pozdrav,

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog

Moderatorji

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL
igorfajdiga
as. dr. Tanja Soklič Košak , dr. med., specialistka otorinolaringologije
TanjaSoklic