Med.Over.Net

Astma in druge pljučne bolezni

Odgovarjajo: Prof. dr. Mitja Košnik, dr. med.

Astma je ena izmed najbolj pogostih kroničnih bolezni po vsem svetu. Danes jo lahko učinkovito zdravimo in večina bolnikov lahko doseže dobro urejenost svoje bolezni. Ocenite urejenost svoje bolezni in se pogovorite z zdravnikom.

Prof. dr. Mitja Košnik , dr. med.

Mitja_Kosnik

Ct izvid eventracija leve hemidiafragme

Default avatar

63Z7MS

Pozdravljeni, prosim za pomoc pri razlagi izvida ct prsnih organov: Leva doafragma je visoko podlozena. Prepona je oslabela. Pod prepono visoko lezi lienalna fleksura colona, ki je obstipirana. Zakljucek: eventracija leve hemidiafragme. V opisu je se navedba, vranica je v mejah normale. Tudi ostali organi-pankreas, srce,pljuca, scitnica,jetra,zolcnik..je vse ok, kolikor razumem. Prosim za razlago oz. kaksno zdravljenje je v teh primerih. Povod za obisk pulmologa je bilo otezeno dihanje in boleca leva stran pod rebri, mogoce tudi kot posledica nerodnega padca, ki pa v tistem trenutku ni bil zelo bolec. Hvala za odgovor.
Default avatar

Mitja_Kosnik

Spoštovani,
Pulmolog, ki je naročil preiskavo CT, vam bo najbolje razložil, kako gre ta izvid v sklad z vašimi težavami. Očitno je funkcija leve dihalne mišice oslabljena. Koliko je res oslabljena, se vidi z ultrazvočnim pregledom prepone. Razlog bo pa treba najti. Lahko bi bilo povezano s poškodbo živca, ki oživčuje to mišico. Posledica je res lahko oteženo dihanje, predvsem manjša telesna zmogljivost. Od razloga je odvisno, ali se da kja zdraviti, ali ne.
LP
MK
Default avatar

63Z7MS

Bom pocakala kaj bo rekel pulmolog. Se oglasim, ko izvem kaj vec. Lepe praznike vam zelim in hvala za vaš odgovor.

Moderatorji

Prof. dr. Mitja Košnik , dr. med.
Mitja_Kosnik