Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Zavitek z bučkami

Default avatar

Sonja 2

Pozdravljeni,

zanima me, kako naredite zavitek z bučkami ali iz bučk. Za eno varianto vem: testo namažate z mešanico skute in kisle smetane, doadate popražene bučke in nato posipate z makom. Ali veste čemu služi mak oziroma zakaj se doda mak ali je to kar zaradi lepšega?
Default avatar

O-O

Mak lahko brez skrbi izpustiš, če ti ni všeč.

Tudi bučk ni treba prepražiti, le naribaš in nadevaš zavitek.
Če je nadev "premoker" ga "popravi" tako, da posuješ po nadevu malce zdroba ali krušnih drobtin (ali piškotnih za sladko varianto).

Odličen sladek zavitek je tudi, da mešaš jabolka in buče, lahko dodaš tudi skuto - in sladkaš po potrebi.

Lahko narediš slan zavitek, kot prilogo mesnim jedem. V tem primeru le namažeš s smetano, slane bučke, morda malce česna v prahu, peteršilja, popra (vse to po okusu), po želji tudi skuto...

Osnova vseh zavitkov je, da testo premažeš z maščobo (smetana, lahko tudi samo olje (vendar to ni več "moderno") lahko rahlo prepražiš drobtinice na maslu in to enakomerno porazdeliš po testu.
Potem sledi nadev iz česarkoli. Lahko samo naribana jabolka, cimet, sladkor po potrebi, jabolkom lahko dodaš tudi rozine ali zrezane orehe, lešnike itd. Lahko daš v nadev katerokoli sadje (borovnice, breskve, češnje). Vsem sadnim nadevom lahko primešaš skuto (dodaš kakšen rumenjak in sneg beljaka - za boljši okus in rahlost), lahko nadevaš samo s skuto (tu igrajo večjo vlogo rumenjaki in sneg), lahko v skutin nadev dodaš rozine, itd... kolikor kuharic toliko variant.

Lahko zavitke nadevaš z mesom (mleto meso popražiš na čebuli, začiniš (česen, poper, ...).

Zavitke lahko nadevaš z zelenjavo, mešano ali enovrstno. Bučke ni potrebno pražiti (morda zelo stare), če pa nadevaš s korenjem, grahom itd. ga prej do polovice skuhaj.

In poizkušaj, uporabljaj logiko in naj te ne bo strah, če so vse sestavine dobre, bo gotovo užitno. Najboljšo varianto pa boš ugotovila le z lastnim "testiranjem".
Tudi zavitek z bučkami in makom za katerega imaš recept, naredi tako, da en del nadevaš z obojim in en del brez maka - tako boš videla kaj tebi in tvojim "jedcem" bolj ustreza.

Srečno.
Default avatar

Zabica

mene pa zanima, če lahko uporabi tudi rumene buče, tiste, ki jih lahko spečemo na žaru?
Default avatar

Sonja 2

Hvala za izčrpne nasvete, sedaj bo treba pa samo še probat.
Default avatar

Babi

Zabica, te rumene so pa zame najboljse za razne zavitke in podobno.

Lp