Forum: Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

dovoljenje za adaptacijo

Odgovori Nova tema
Default avatar apartmadar 10 Nov 2017 14:57

V naši soseski imamo soseda, ki ne upošteva nobenih zakonov, vsem okoli nas pa stalno nagaja in nas toži za vsako malenkost četudi stalno izgubi. Sedaj pa si je omislil obnovo kmečkega poslopja in smo bili klicani na upravno enoto da damo soglasje. Sam se je opravičil da na sestanek ne more, vemo pa da se ne ukvarja s kmetijsko dejavnostjo in ima namen izdelati apartmaje. Soglasja ni dobil, vendar je kljub temu pričel z deli in sicer si je nasul pot po parceli svoje mame, ki meji na njegovo parcelo. Prav tako je pričel z izkopom za vodo in elektriko, ki je v tem objektu ni. Pričel je tudi z notranjimi obnovitvenimi deli. Naj še povem, da je streha v slabem stanju, saj je bil na vrhu prostor za shrambo sena. Zanima me, kaj lahko dela brez dovoljenja in kaj naj sosedje naredimo.
Hvala za odgovor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar PotocnikV 13 Nov 2017 13:01

Svetujem prijavo na gradbeno inšpekcijo.

Vzdrževanje objekta je dovoljeno in za to ni potrebno nobenega soglasja ali dovoljenja. Vzdrževanje objekta je izvedba del, s katerimi se objekt ohranja v dobrem stanju in omogoča njegova (primarna) uporaba. Vzdrževanje zajema dela, ki se izvajajo brez posega v njegovo konstrukcijo (ne sme biti novih odprtin, objekt se ne sme večati/manjšati/višati/nižati, ne sme se spreminjati naklona strehe ipd.). Vzdrževalna dela so našteta tukaj. Zaradi naštetega napeljava vode in elektrike v obstoječi objekt ni sporna.

Če sosed želi spremeniti obstoječi gospodarski objekt v bivalnega, potem mora za to imeti gradbeno dovoljenje. Eden izmed pogojev za pridobitev gradbenega dovoljenja so tudi različna soglasja, zaradi katerih so vas (domnevam) klicali na upravno enoto. Če soglasja ni dobil, potem ni dobil gradbenega dovoljenja, iz česar sledi, da ne sme izdelati prostorov, ki so primerni za bivanje.

Morebitno sporen je nov dostop - nasutje. Za dostop preko parcele drugega lastnika mora biti sklenjena služnostna pogodba, služnost pa mora biti vpisana v zemljiško knjigo. Prav tako ni dovoljeno, da izvedeš nasutje na kmetijskem zemljišču (tega v tem primeru ne vemo). Niste podali informacije o tem, ali gre za nasutje z namenom dostopa do ceste. Tudi to bi lahko bilo sporno.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh