Forum: Domače živali in veterina

Naši hišni ljubljenčki - naša sreča. Včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Zapišite vaše dragocene izkušnje ali povprašajte za nasvet veterinarja. Vse o vaših hišnih ljubljencih, razvoju, prehrani in težavah.

Je ena mačka res premalo?

Odgovori Nova tema
Default avatar Tachy 13 Okt 2017 09:53

Pozdravljeni,

doma (stanovanje) imamo 7-mesečno mačko in je naša edina žival, dobili smo jo, ko je bila stara približno 2,5 meseca. Vse odkar je pri nas, se srečujem z mnenji (prijatelji, forumi), kako zelo so mačke lahko osamljene, če so edine mačke v gospodinjstvu. Naša je med tednom sama doma približno 6 ur na dan (redko 8), med vikendom smo z njo seveda več časa.

Prosim za vaše mnenje - je to res tako grozno? Mačka res tako zelo trpi in nujno potrebuje mačjo družbo? Smo poskusili z muckom, ko je imela 4 mesece, pa ni bila navdušena in smo ga morali vrniti lastnikom. :(

Koliko mačk imate vi doma? Ste imeli podobne dileme, če ste lastnik ene mucke?

Najlepša hvala za odgovore. T.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pasja prehrana 13 Okt 2017 10:39

Kot si že sama ugotovila, odvisno je veliko od tega, kako se mačka razume z ostalo mačjo družbo. Poznam razliko med imeti eno mačko ali iemti več mačkonov. V vsakem primeru je najbolj pomembno tvoje ukvarjanje z njimi in VZGOJA. Ja, tudi mačke se vzgaja. Torej, če ji posvetiš res toliko časa, kot pišeš, potem ne bi smel biti problem, če ostane edinka. V priemru, da se res odločiš za še eno mačko/mačka, pa seveda: najprej premisli, ali si TI želiš še enega mačkona, imaš čas, denar in prostor za obe živali (tudi nepredvidljive veterinarske stvari in eventuelne S/K), šele nato sledi drugi del: z morebitnim novim mačjim sostanovalcem moraš svojo mačko spoznati. In če nisi profi, se ti lahko zgodba ponovi: mačak ne bo sprejela na svoj teritorij novega sostanovalca. Torej, obstajata obe možnosti, odločiti se boš pa morala sama - po tehtnem premisleku.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar BarbaRat 17 Okt 2017 17:21

Osebno bolj podpiram sobivanje več mačk, imam jih pet. Nisem prepričana, da jim človek lahko da vse, kar potrebujejo, mačke med seboj se igrajo drugače kot s človekom, drugače komunicirajo, vse. Jaz bi še poskusila. Vzemite kakšen predmet, igračko muce, ki jo nameravate prinesti, in jo dajte vaši muci, naj jo ovohava, naj se navaja na vonj druge muce. Na začetku se ne bosta marali, treba je počakati nekaj dni, da druga muca dobi vaš vonj. Bolje bo, če bo druga muca istega spola in bolj podredljiva, ni pa nujno, mogoče se bosta zmenili sami, mogoče bosta imeli vsaka svoj del stanovanja. Včasih so živali zmožne čuda. Osebno sem videla, kako sta se dva mačka ob prvem stiku kakšne pol minute drla drug na drugega, jaz sem stala v bližini, če bi se spopadla, nato sta nehala in bila vse življenje najboljša prijatelja.

Res pa je tudi, da so nekatere mačke, sicer redkejše, bolj zadovoljne, če so same.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh