Forum.Over.Net

Domače živali in veterina

Odgovarjajo: Vice Zaninović, veterinar • Lena Gregorčič, ZHP

Naši hišni ljubljenčki - naša sreča. Včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Zapišite vaše dragocene izkušnje ali povprašajte za nasvet veterinarja. Vse o vaših hišnih ljubljencih, razvoju, prehrani in težavah.

Vice Zaninović , veterinar

vice.zaninovic

Lena Gregorčič, ZHP

Lena Gregorčič

Je ena mačka res premalo?

Default avatar

Tachy

Pozdravljeni,

doma (stanovanje) imamo 7-mesečno mačko in je naša edina žival, dobili smo jo, ko je bila stara približno 2,5 meseca. Vse odkar je pri nas, se srečujem z mnenji (prijatelji, forumi), kako zelo so mačke lahko osamljene, če so edine mačke v gospodinjstvu. Naša je med tednom sama doma približno 6 ur na dan (redko 8), med vikendom smo z njo seveda več časa.

Prosim za vaše mnenje - je to res tako grozno? Mačka res tako zelo trpi in nujno potrebuje mačjo družbo? Smo poskusili z muckom, ko je imela 4 mesece, pa ni bila navdušena in smo ga morali vrniti lastnikom. :(

Koliko mačk imate vi doma? Ste imeli podobne dileme, če ste lastnik ene mucke?

Najlepša hvala za odgovore. T.
Default avatar

pasja prehrana

Kot si že sama ugotovila, odvisno je veliko od tega, kako se mačka razume z ostalo mačjo družbo. Poznam razliko med imeti eno mačko ali iemti več mačkonov. V vsakem primeru je najbolj pomembno tvoje ukvarjanje z njimi in VZGOJA. Ja, tudi mačke se vzgaja. Torej, če ji posvetiš res toliko časa, kot pišeš, potem ne bi smel biti problem, če ostane edinka. V priemru, da se res odločiš za še eno mačko/mačka, pa seveda: najprej premisli, ali si TI želiš še enega mačkona, imaš čas, denar in prostor za obe živali (tudi nepredvidljive veterinarske stvari in eventuelne S/K), šele nato sledi drugi del: z morebitnim novim mačjim sostanovalcem moraš svojo mačko spoznati. In če nisi profi, se ti lahko zgodba ponovi: mačak ne bo sprejela na svoj teritorij novega sostanovalca. Torej, obstajata obe možnosti, odločiti se boš pa morala sama - po tehtnem premisleku.
Default avatar

BarbaRat

Osebno bolj podpiram sobivanje več mačk, imam jih pet. Nisem prepričana, da jim človek lahko da vse, kar potrebujejo, mačke med seboj se igrajo drugače kot s človekom, drugače komunicirajo, vse. Jaz bi še poskusila. Vzemite kakšen predmet, igračko muce, ki jo nameravate prinesti, in jo dajte vaši muci, naj jo ovohava, naj se navaja na vonj druge muce. Na začetku se ne bosta marali, treba je počakati nekaj dni, da druga muca dobi vaš vonj. Bolje bo, če bo druga muca istega spola in bolj podredljiva, ni pa nujno, mogoče se bosta zmenili sami, mogoče bosta imeli vsaka svoj del stanovanja. Včasih so živali zmožne čuda. Osebno sem videla, kako sta se dva mačka ob prvem stiku kakšne pol minute drla drug na drugega, jaz sem stala v bližini, če bi se spopadla, nato sta nehala in bila vse življenje najboljša prijatelja.

Res pa je tudi, da so nekatere mačke, sicer redkejše, bolj zadovoljne, če so same.
Default avatar

Tachy

Zdravo!

Že dolgo se nisem oglasila, najlepša hvala pa za zgornje odgovore. Da moje vprašanje dobi epilog: odločili smo se za drugo mačko in mi ni niti malo žal. :)

S skrbnico iz zavetišča sva se pogovorili o muckih, ki so bili takrat na voljo za posvojitev, jaz sem ji opisala karakter naše mucke in mi je predlagala, kateri mucek bi se znal najbolje ujeti z njo. In smo se odločili za 4-mesečnega samčka. Spoznavanje in sprejemanje med njima je trajalo okoli 10 dni (naša prva muca je imela takrat 8 mesecev, novi mucek pa kot rečeno 4 mesece); sprva seveda malce pihanja in preganjanja, kar seveda ni bilo lahko gledati, ker nismo vedeli, ali smo naredili prav. Ko smo že skoraj obupali nad tem, da se bosta kdaj razumela, pa smo opazili, da umivata drug drugega - in to je bil odličen znak, da smo se odločili pravilno. :) Od takrat pa sta postala samo še boljša prijatelja.

Če me bo kdo kdaj vprašal, ali je bolje imeti eno mačko ali dve, bo moj odgovor brez dvoma vedno DVE. Seveda je treba gledati, da so med sabo kompetentni ali pa iz istega legla. Zdaj je veliko lažje, če je treba kak dan biti več od doma, pa tudi bolj razigrana sta in veliko manj zdolgočasena.

Lep pozdrav, T.
Default avatar

Cattt

Super Tachy. Jaz se pridruzujem mnenju, da je vsekakor bolje, da ima muc(a) tudi macjo druzbo. Velikokrat zival kar zacveti, ce ima druzbo vrstnikov. Tudi mi imamo dva, mackona in muco. Mackon je bil sprva malo skepticen, zdaj pa sta nerazdruzljiva. ;) Tudi ko nas ni doma, se onadva po svoje zabavata. Ce bi imeli samo eno muco, bi jo le s tezkim srcem pustili samo cez dan.
Default avatar

Mladapenzionistka57

Jaz sem imela najprej 1 kužka. Skoraj 3 leta. Potem sem kupila enega pasemskega muca. Po 6 mes. Pa sem posvonila še eno muco iz MH. Vsi štirje smo v bloku, fuuul nam je lepo. Ni namdolgčas.🤣😃😃😄😄😄😍😍😍😍😍😍