Med.Over.Net

Splošna stomatologija

Odgovarjajo: Nataša Prebil, dr. dent. med.

Imate težave z zobmi in iščete rešitev? Vse o zobobolu, sklenini, zdravljenju zob in negi.

Nataša Prebil , dr. dent. med.

Natasa Prebil

Občutljivost in bolečina zobovja

Default avatar

dejee3

Pozdravljeni,

Najprej se opravičujem za malce daljši spis, ampak se mi zdi najbolje razložiti malce podrobneje. Že nekaj časa imam probleme z zobmi, ki jih skušam sproti reševati, nekatere uspešno, druge malce manj.

Pred približno letom so mi pulili šestico, ker je root canal polnilo bilo vstavljeno pregloboko, in se mi je močno vnelo tako da niso mogli nič več reševati. Odkar so mi spulili šestico (levo spodaj), so se mi začele pojavljati bolečine v zadnih dveh zobeh (sedmica in modrostni zob). V obeh zobeh imam že plombico, medtem ko imam v sedmici prav tako narejen root kanal, ker se mi je delček zoba odlomil in so se kar odločili za mrtvenje celotnega zoba (še zdaj ne vem na podlagi česa). Bolečine pa še kar niso izginile, zato me je bilo strah, da kanal ni bil uspešen - ponovno sem odšla na pregled in kanal je brez posebnosti, vse izgleda v redu. Opravili so še pregled modrostnega zoba - na ugriz, ker me je namreč bolelo vse na ugriz, nakar so ugotovili, da je razlog za bolečino modrostni zob. Zaradi nepravilnega ugriza, se mi je ob odstranitvi šestice, celoten ugriz premaknil na ta modrostni zob, saj imam odprt ugriz in se ostali zobje sploh ne stikajo, kar je povzročilo izreden pritisk na že tako plombiran modrostni zob. Predlagali so seveda obisk ortodonta in tako dalje, dobila sem tudi nočno opornico, saj med spanjem močno stiskam zobe - stanje se je malce izboljšalo, tudi glavobolov več nimam po tem ko se zbudim, ampak zob ni OK.

Zob je izredno občutljiv na mrzlo, res grozno občutljiv, grizt tako ali tako ne morem, ker me zaboli, ampak ga nočejo puliti, ker mi potem na levi strani spodaj ostane samo sedmica, kar bo spet povzročilo pritisk samo na en zob. Vem da je plan, da si naredim implantant za manjkajočo šestico in prejmem ortodontsko zdravljenje, kar pa bo vse skupaj trajalo zelo dolgo.

Da preidem k vprašanju, kakšno je vaše mnenje kaj bi bilo najbolje narediti s tem super občutljivm modrostnim zobom? Ga spuliti ali narediti kanal? Iskreno rečeno, si ne želim spet root kanala, ker je postopek res dolg, še posebaj če se gre to za modrostni zob, ki je tako ali tako težje dosegljiv in ima več kanalov. Po drugi strani pa ne morem več zdržati s to občutljivostjo in ne možnosti grizenja, da bo celotno ortodotnsko zdravljenje končano. Vsake toliko mi namreč vse skupaj malce oteče, zob kot tak ne boli, ampak me boli čeljustna kost in navzdol po vratu, in čutim to neko zatrdelost.

Se opravičujem za izredno dolg zapis, ampak se mi je zdelo najbolje opisati situacijo. Rada bi našla rešitev, da ne bi bila več v teh bolečinah in bi lahko normalno grizla na obe strani. Upam, da nisem zamešala številk zobovja, in da je zapis smiseln.

Najlepša hvala za pomoč in lep pozdrav
Default avatar

Natasa Prebil

Pozdravljeni,

vaš zobozdravnik je naredil čisto primeren plan terapije. Opornica za razbremenitev in nato ortodontska terapija. Ne vidim pametnega razloga za devitalizacijo modrostnika, razen če se razvije ireverzibilno vnetje pulpe. Morda je v tej fazi smiselno razmisliti še o aplikaciji botulina v žvekalne mišice, da razbremenite čeljustne sklepe in zobovje. Več vam preko neta ne morem svetovati zaradi omejenosti podatkov, ki jih imam na razpolago.

Srečno.
Nataša Prebil, dr.dent.med.
Zobna ordinacija Prenadent
tel. 040 934 000
www.zobozdravstvo-prenadent.si
www.informacija.net/zobna-ordinacija
Default avatar

dejee3

Pozdravljeni,

najlepša hvala za odgovor. Naslednji teden se srečam z ortodontko, da pove kakšno je njeno mnenje. Glede modrostnika pa se mi res dozdeva, da si ne bo opomogel - namreč tako ali tako ga imam zaplombiranega, karies je bil kar globoko, ampak ga takrat niso hoteli mrtviti, ker je bila moznost, da bi se zob spravil k sebi, in je bilo kakšnega pol leta mir, dokler mi niso morali izpuliti šestice zaradi neuspelega kanala, potem pa so se začele težave. Cela "nora" sem že od tega zobovja in problemov, in vem da dodatna panika še bolj sproža občutek bolečine in občutljivosti, in s tem si zagotovo ne koristim.

Hvala za pomoč preko spleta, zelo cenim!
Lep pozdrav