Ortopedija

Odgovarjajo: Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt personal trainer

MR torakalne in cervikalne hrbtenice izvid

Default avatar

krena1234

Pozdravljeni,
24.10.16 sem imela lažjo prometno nesrečo od takrat imam bolečine v vratnem in prsnem delu hrbtenice. Opravila sem MR in danes dobila izvide. Prosila bi vas za laično obrazložitev izvidov in nasvet kaj lahko naredim, da ublažim bolečine.
V naprej se vam zahvaljujem.

MR TRAKALNE HRBTENICE
lzvid:
Nativno slikanje torakalne hrbtenice opravimo po standardnem protokolu.
Torakalna hrbtenica ima ohranjeno kifozo.
Videti je blage degeneratavne deformantne spremembe hrbtenice: majhne robne iregulamosti krovnih plošč z majhno anterolateralno robno osteofitno apozicijo; nekaj Schmorlovih hemij. Pridružene so degenerativne spremembe malih sklepov. Prisotne so le manjše spremembe signala iz subhondralne spongioz e v zvezi degeneracijo. Nekaj majhnih angiolipomov v spongiozi vretenc (Th2,Th7,Tn9 in Th10). Drugih sprememb intenzitete signala iz skeleta ni videti. Signal iz diskusov je zmerno T2 hipointenzivno spremenjen.
Torakalni diskusi ne kažejo patološko pomembnih izbočenj, ki bi povzročala zoženje spinalnega kanala ali foramnov.
Torakalni spinalni kanal je primemo širok. V duralni vreči ni videti patoloških formacij. Medula ne kaže patoloških sprememb signala. Artefaktno področje v meduli višini Th1 (prisotno le na slikah torakalne hrbtenice, medtem ko ni vidno na slikah cervikalne hrbtenice).
Mnenje: blage degenerativne spremembe torakalne hrbtenice, ne povzročajo patoloških zožitev spinalnega kanala ali foramnov.

MR CERVIKALNE HRBTENICE
lzvid: Nativno slikanie cervikalne hrbtenice opravimo po standardnem protokolu.
Cervikalna hrbtenica ima zravnano lordozo.
Videti je zmerne degenerativne deformantne spremembe hrbtenice: robne iregularnosti krovnih plošč z majhno osteofitno apozicijo. pridružene so degenerativne spremembe malih sklepov. prisotne so le blage spremembe signala iz subhondralne spongioze v zvezi z degeneracijo. Drugih sprememb intenzitete signala iz skeleta ni videti. Signal iz cervikalnih diskusov je T2 hipointenzivno spremenjen.
Cervikalni diskus C2-3 ima ohranjeno višino. Diskarna kontura je malo izbočena anterolateralno, obdaja jo blaga robna osteofitna apozicija. Spinalni kanal je primerno širok. Cervikalni diskus G3-4 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, več anterolateralno, kjer jo obdaja blaga robna osteofitna apozicija. Spinalni kanal je še primerno širok.
cervikalni diskus c4-5 ima ohranjeno višino; majhna degenerativna spondilolisteza c4. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, več anterolateralno, kjer jo obdaja blaga robna osteofltna apozicija. spinalni kanal je še primemo širok.
cervikalni diskus c5-6 ima ohranieno višino. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, več anterolateralno, kjer jo obdaja blaga robna osteofitna apozicija. spinalni kanal je še primemo širok.
cervikalni diskus c6-7 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, več anterolateralno, kier jo obdaja blaga robna osteofitna apozicija. Spinalni kanal je še primemo širok.
Diskus c7-Th1 ima ohranjeno višino in konturo. spinalni kanal je primerno širok.
V duralni vreči ni videti patoloških formacij. Medula ne kaže patoloških sprememb signala.
Mnenje: zravnana cervikalna lordoza; blage degenerativne spremembe cervikalne hrbtenice, spondiloza in spondilartroza, hondroza z manjšimi degenerativnimi diskalnimi izbočenji, ki ne povzročajo patološko pomembnih zožitev spinalnega kanala, likvorskih prostorov ob meduli ali foramnov.
Default avatar

mmaechtig

Spoštovani!
Imate le blago obrabo vratne in prsne hrbtenice, nič alarmantnega. Nobeni živci niso utesnjeni. Svetujem vam vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo. Opravite tudi fizioterapijo v ZD.
Lep pozdrav!
Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener
Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi)

Zdravstveni center Aristotel Krško
(07) 49 03 000

Kirurški sanatorij Rožna dolina
Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana
(01) 477 94 00

Zdravstveni Dom Postojna
(05) 700 04 05

Železniški Zdravstveni Dom
(01) 291 22 58

Moderatorji

Mitja Maechtig , dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt personal trainer
mmaechtig